Jahodové košíčky
Jahodové košíčky

Jahodovo-malinové košíčky so snehovou čiapočkou

siuuu - fotkasiuuu, 13. mája 2019
Jahodovo-malinové košíčky so snehovou čiapočkou
Foto: siuuu

Tento recept bol taký z núdze - bola som sama doma a mala som obrovskú chuť na niečo sladké. Nechcela som veľký dezert, iba Zobraziť celý popisTento recept bol taký z núdze - bola som sama doma a mala som obrovskú chuť na niečo sladké. Nechcela som veľký dezert, iba niečo dobré pod jeden zub. A keďže ja osobne dávam prednosť ovocným dezertom, tak som si poskladala tieto malé milé koláčiky - horkastý kakaový korpus, šťavnaté jahody a sladká snehová čiapočka vytvorili spolu perfektnú chuť.

6-7
porcií
15 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
70 g
1 PL
60 g rozpustené
20 g
1 ks
štipka
Náplň:
120 g čerstvé
100 g
1 ČL kopcovitá
šťava citrónová
1 PL
0,4 dl
Sneh navrch:
1 ks
2 PL
1 ČL
štipka




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto, pretože si potrebuje nejakú chvíľku odpočinúť v chlade - zmiešame na kompaktnú hmotu žĺtok, múku, rozpustené a vychladnuté maslo, štipku soli, 1 PL práškový cukor a kakao. Cesto vložíme do mikroténového vrecka a necháme v chladničke pol hodinku odpočinúť.

  2. 2

    Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň - jahody pokrájame, spolu s 1 PL krupicového cukru, vodou a citrónovou šťavou dáme do hrnca, privedieme k varu, povaríme pokiaľ jahody nezmäknú, pridáme maliny a nakoniec 1 kopcovitú ČL škrobu rozmiešaného v troške vody, opatrne premiešame (čerstvé maliny sú krehké), dve minútky prevaríme, odstavíme a necháme vychladnúť (ak treba, pomôžeme si studeným kúpeľom). Samozrejme, môžete urobiť aj čisto jahodovú či malinovú náplň - a výborná je aj slivková.

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky a rovnomerne rozdelíme do formičiek na košíčky - formičky netreba ničím mastiť a sypať, maslo v ceste zaručí, aby sa cesto neprilepilo (ja mám formičky s priemerom 55 mm - z tejto dávky mi vyšlo 7 kusov). Popicháme vidličkou, aby sa cesto nenafúklo, formičky uložíme na pekáč a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 10-12 minút. Vyberieme von a necháme vo formičkách úplne vychladnúť.

  4. 4

    Pripravíme si bezé - bielok vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, postupne zašľaháme 2 PL krupicového cukru a nakoniec 1 ČL škrobu, ktorý zabezpečí pevnejšiu konzistenciu snehu.

  5. 5

    Do vychladnutých košíčkov, koré sme opatrne vyklopili z formičiek rozdelíme náplň - stačí zarovno, inak by vytekala von, uložíme späť na pekáč, nastriekame ozdobnou špičkou sneh a v rúre (horný ohrev alebo funkcia gril - nízky až stredný výkon) pár minút zapekáme, pokiaľ sneh zvonku nestuhne a špičky nezačnú chytať zlatistý nádych. Vyberieme, ozdobíme a môžeme si vychutnávať túto dobrotu - ja som poliala jahodovo-malinovou šťavou a podávala som s karamelovou omáčkou a čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý receptík, neotřelý. S radostí bych ochutnala. Krásné foto!
1x siuuu
haji
Zajímavý receptík, neotřelý. S radostí bych ochutnala. Krásné foto!
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia