Jahodovo- citrónové tortičky fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 14. mája 2011

Suroviny

Cesto:
4 ks
120 g
60 g
1/4 KL
60 g
 štipka
Jahodová (ovocná) pena:
300 g (maliny, ríbezľe)
400 g
100 g
8 g
2 KL
6 PL
250 g
Lemon curd:
3 ks
3 ks
60 g
z 1  citrónu
120 ml
štipka
150 g
Citrónovo - pistáciová pena:
350 g
200 g
16 g
1 KL
20 g sekané
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny na lemon curd.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celé vajíčka, žĺtka, cukor, citrónovú šťavu a kôru dáme do ohňovzdornej misy a rozšľaháme. Potom misu preložíme nad paru a za stáleho šľahania nad parou varíme. Zmes bude najprv penivá, neskôr krémová. Povaríme ešte 2 minúty a odstavíme. Primiešame studené maslo, kým sa úplne neroztopí a nespojí so zvyšnou hmotou. Misu prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cesto si vyšľaháme sneh z bielkov a štipky soli. V inej mise šľaháme žĺtka s cukrom.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K vyšľahaným žltkom prisypávame postupne múku s kypriacím práškom,

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pistácie

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a na záver po častiach zľahka zapracujeme sneh z bielkov.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vylejeme na plech vystlaný fóliou či papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 12-15 minút.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si suroviny na prípravu jahodovej peny.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jahody rozmixujeme (v pôvodnom recepte boli aj precedené). K jahodám pridáme jogurt a cukor. Rozmiešame, aby sa cukor roztopil. Agar namočíme v studenej vode, po pár minútach varíme na slabom ohni, kým sa rozpustí. Odstavíme. K agaru po lyžiciach za stáleho miešania metličkou pridávame zo 3-4 PL jogurtovo - jahodovej hmoty. Nakoniec obe hmoty spojíme. Odložíme na pár minút do chladničky. Občas premiešame.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď hmota začne tuhnúť, pridáme dotuha ušľahanú šľahačku.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z cesta vykrojíme formičkami kruhy. Formičky vyložíme papierom na pečenie, na dno položíme vykrojený plát cesta. Na cesto navrstvíme jahodovú penu. Kto nemá formy, môže použiť konzervy bez dna či vyrobiť si formy z plastových fliaš.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na citrónovo - pistáciovú penu si pripravíme vychladený lemon curd. Agar namočíme vo vode, necháme napučat a po pár minútach varíme, kým sa nerozpustí. Agar s citrónovou hmotou zmiešame tak ako pri jahodovej pene. Odložíme do chladničky.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Medzitým si ušľaháme hustú šľahačku, ktorú zamiešame do tuhnúcej hmoty z lemon curdu a agaru.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridáme nasekané pistácie. Zamiešame. Citrónovo - pistáciovú penu navrstvíme na jahodovú. Tortičky uložíme do chladničky.

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po stuhnutí formu odstránime, odmotáme papier na pečenie a tortičky ľubovoľne ozdobíme. Recept je zo stránky http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/

    Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
ty si urobila doslova umelecké dielo a verím, že je to fantastické....pre istotu si uložím a keď nájdem odvahu tak vyskúšam :-)
nádherné ... ako všetky tvoje recepty ... si šikovná!!!
ten agar agar si už musím niekde kúpiť :) ... ja rada experimentujem :) ... tieto tortičky určite niekedy urobím, zatiaľ si ich aspoň ukladám :))
len sa čudujem, prečo majú tieto prvotriedne koláčiky z prvotriednych surovín tak málo odoziev - asi kvôli načasovaniu, inak si to neviem vysvetliť - alebo to bude kvôli tej bebe sušienke ?/tá jediná mi tam vadí/
:-)) chcela som tým povedať, že je zvyčajne reagujem na recepty, ktoré sa chystám skúsiť... a možno aj iní...nie žeby sa mi nepáčili aj ďalšie :-))
@ žirafinka, a ja som si myslel, že to čokoládové sú sušienky, propagované do raňajkového jogurtu...:)..no, nech je to ako chce, koláčiky sú skvelé,, lebo sme ich skúšali presne podľa tvojho receptu a ozdobili sme ich iba jahôdkami - to preto, že ja rád buď čokolo, alebo ovoco.
mali veľký úspech, a jednotlivé vrstvy sme museli pred maškrtníkmi strážiť, aby bolo čo vrstviť....
ani neboli také prácne - keď sa podrobne napíše postup, vyzerá to často zložito. keď je recept podaný jednoducho, je to často pre skúsených varecháčov jasné, ale čo my my začiatočníci? vˇaka aj za ostatné recepty a inšpirácie pri aranžovani.
@jamarlen som rada ze chutilo. Recept ozaj nie je pracny. To mozno len tak vyzera. Navyse sa da zjednodusit pripravou v tortovej forme. A ta susienka je taky platok cokoladky. Je velmi jemna a rozplyva sa na jazyku. Ja totiz ovocne vzdy zajedam cokoladou :)

Pridaj komentár k receptu: