Jahodovo- citrónové tortičky (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme suroviny na lemon curd.
  2. Celé vajíčka, žĺtka, cukor, citrónovú šťavu a kôru dáme do ohňovzdornej misy a rozšľaháme. Potom misu preložíme nad paru a za stáleho šľahania nad parou varíme. Zmes bude najprv penivá, neskôr krémová. Povaríme ešte 2 minúty a odstavíme. Primiešame studené maslo, kým sa úplne neroztopí a nespojí so zvyšnou hmotou. Misu prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky.
  3. Na cesto si vyšľaháme sneh z bielkov a štipky soli. V inej mise šľaháme žĺtka s cukrom.
  4. K vyšľahaným žltkom prisypávame postupne múku s kypriacím práškom,
  5. pistácie
  6. a na záver po častiach zľahka zapracujeme sneh z bielkov.
  7. Cesto vylejeme na plech vystlaný fóliou či papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 12-15 minút.
  8. Pripravíme si suroviny na prípravu jahodovej peny.
  9. Jahody rozmixujeme (v pôvodnom recepte boli aj precedené). K jahodám pridáme jogurt a cukor. Rozmiešame, aby sa cukor roztopil. Agar namočíme v studenej vode, po pár minútach varíme na slabom ohni, kým sa rozpustí. Odstavíme. K agaru po lyžiciach za stáleho miešania metličkou pridávame zo 3-4 PL jogurtovo - jahodovej hmoty. Nakoniec obe hmoty spojíme. Odložíme na pár minút do chladničky. Občas premiešame.
  10. Keď hmota začne tuhnúť, pridáme dotuha ušľahanú šľahačku.
  11. Z cesta vykrojíme formičkami kruhy. Formičky vyložíme papierom na pečenie, na dno položíme vykrojený plát cesta. Na cesto navrstvíme jahodovú penu. Kto nemá formy, môže použiť konzervy bez dna či vyrobiť si formy z plastových fliaš.
  12. Na citrónovo - pistáciovú penu si pripravíme vychladený lemon curd. Agar namočíme vo vode, necháme napučat a po pár minútach varíme, kým sa nerozpustí. Agar s citrónovou hmotou zmiešame tak ako pri jahodovej pene. Odložíme do chladničky.
  13. Medzitým si ušľaháme hustú šľahačku, ktorú zamiešame do tuhnúcej hmoty z lemon curdu a agaru.
  14. Pridáme nasekané pistácie. Zamiešame. Citrónovo - pistáciovú penu navrstvíme na jahodovú. Tortičky uložíme do chladničky.
  15. Po stuhnutí formu odstránime, odmotáme papier na pečenie a tortičky ľubovoľne ozdobíme. Recept je zo stránky http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/