Jahodová roláda
Jahodová roláda

Jahodová roláda

siuuu - fotkasiuuu, 20. júna 2021
Jahodová roláda
Foto: siuuu

V sezóne jahôd nemôže chýbať ani jahodový koláčik, tento raz to bola jednoduchá ale chutná roláda.

10-12
porcií
15 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
4-5 PL
2 PL
2 PL
1 PL
1 ČL
štipka
Krém:
400-500 g
2-4 PL
150 ml
Okrem toho:
podľa chuti (čerstvé)
2-3 PL
podľa potreby (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Žĺtky som vymiešala v miske lyžicou s práškom do pečiva do peny. Múku som zmiešala s kakaom a práškom do pečiva, a celú zmes som preosiala. Z bielkov a soli som ušľahala tuhší sneh, postupne som zašľahala cukor, žĺtkovú zmes a nakoniec som jemne vmiešala zmes múky, kakaa a prášku do pečiva.

  2. 2

    Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne som ho stierkou rozotrela a piekla som v rúre zohriatej na 180 °C cca 10 minút. Čas pečenia sa môže líšiť - každá rúra pečie inak, treba sa prispôsobiť vlastnej rúre. Teplé cesto som spolu s papierom stočila a zabalila do vlhkej utierky - a takto som ho nechala vychladnúť.

  3. 3

    Na krém som zmixovala mascarpone, cukor a smotanu. Vychladnuté cesto som opatrne rozbalila, odstránila papier na pečenie, potrela som redším džemom, rozotrela som väčšiu časť krému (časť som si odložila na potretie rolády zvonku), krém som posypala nadrobno pokrájanými jahodami, roládu som zavinula, nechala stuhnúť v chladničke cca 3-4 hodiny. Potrela zvyškom krému, posypala strúhaným kokosom, a dozdobila som čerstvými jahôdkami. Taký svieži letný koláčik.

Diskusia k receptu

zojenka
Jahody nám práve dozrievajú, je čas upiecť roládu. Len nerozumiem postupu s práškom do pečiva. Treba ho rozdeliť do žĺtkov aj do múky s kakaom?
1x siuuu
siuuu
@zojenka (20.6.2021 21:30)

Asi som to nezrozumiteľne napísala - zvyčajne sa používa do múky, ale mám aj postup keď ide do žĺtkov - ale v podstate je jedno kam sa pridá (občas keď zabudnem pridávam aj do hotového cesta úplne nakoniec).
1x haji
siuuu
@olinecka (21.6.2021 08:09)

Ďakujem - kedysi boli rolády moji nepriatelia, pretože mi vždy praskli - ale časom som sa mi začali dariť - a pre nás je to také optimálne množstvo. Chuťovo bola svieža, letná.
2x frezia a haji
motyka
Pekná a chuťovo určite vynikajúca. Páči sa mi ten jednoduchý a pritom fajnový krém. Ukladám.
siuuu
@motyka (22.6.2021 13:37)

Aj ja ho robím rada - dá sa rôzne ochutiť a vždy je kúsok iný.
1x haji
haji
@veselakopa (22.6.2021 14:49)
Haha, se 6 ti vejci by se MDR nebabrala, ta netroškařila. Šlo by to i ze 3 vajec. Omeleta.
1x siuuu
haji
Pěkný recept, s radostí bych ochutnala. Kouzelné foto, jako vždy, krásná práce!
1x siuuu
siuuu
@haji (29.6.2021 18:21)

Ďakujem milá @haji ... konečne sa mi rolády celkom daria ;-)