Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille

jarco - fotkajarco, 6. decembra 2009
Jahňaco-cícerová fašírka s polentou a ratatouille
Foto: jarco

Prvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď som rozmýšľal, čo urobiť s kostnatým jahňacím plecom náhodne Zobraziť celý popisPrvý raz v živote som skúšal robiť fašírku. Z detstva nenávidené jedlo mi napadlo, keď som rozmýšľal, čo urobiť s kostnatým jahňacím plecom náhodne objaveným v chladiacom pulte hypermarketu. Mäso bolo krásne mladé, ale na nič iné ako na pomletie to nevyzeralo (obhrýzanie kostí u mňa v rodine obľubuje iba pes). Rozhodol som sa skombinovať tradičnú fašírku s arabsko-balkánsko-stredomorskými chuťami. Estetická forma mohla byť aj lepšia a bolo to dosť pracné, ale inak som bol s vlastným výkonom spokojný :-)

6
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

0,8 kg
200 g
2 ks
250 g
1 ks
0,8 kg
200 ml
2 ks
100 g
200 g
1 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Jahňacie plece deň vopred očistíme - snažíme sa od kostí oddeliť čo najviac mäsa a odstraňovať blany. Mäso pomelieme. Kosti dáme variť do 1 litra vody na cca 2 hodiny. Vývar neskôr použijme na prípravu polenty, na kostiach si môže pochutiť pes.

  2. 2

    Fašírka: Mleté mäso zmiešame s rozmarínom, trochou olivového oleja, 1 strúčikom roztlačeného cesnaku, štavou z 1/2 citróna, soľou, pečivom namočeným v mlieku a s cícerom, ktorý predtým vidličkou nahrubo poroztláčame. Na trochu oleja dáme štipku čili a opražíme najemno posekanú cibuľu, ktorú následne pridáme do zmesi na fašírku. Všetko dobre premiešame, uzavrieme a dáme do chladničky odstáť.

  3. 3

    Na druhý deň fašírkovú zmes zmiešame s dvomi vajciami. Ak nebude mať správnu konzistenciu, môžeme pridať trochu strúhanky. Vložíme do vymastenej zapekacej nádoby vhodnej veľkosti, utlačíme a dáme piecť na 175 stupňov, približne na jednu hodinu.

  4. 4

    Ratatouille: Baklažán ošúpeme, nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm, nasolíme a necháme na 20 minút stiecť. Nakrájame si cukety na kocky. Plátky baklažánu osušíme a narýchlo osmažíme na malom množstve olivového oleja. Vo veľkej panvici na troche olivového oleja a štipke čili orestujeme cuketu. Zalejeme drveným paradajkami, ochutíme druhým strúčikom cesnaku, bazalkou, oregánom, soľou a chvíľu podusíme. Cuketa by mala ostať chrumkavá. Pred koncom pridáme pokrájané plátky opraženého baklažánu a prehrejeme.

  5. 5

    Polenta: Precedený vývar z jahňacích kostí privedieme do varu, osolíme. Za stáleho miešania metličkou pridávame polentu (kukuričnú krupicu). Odporúčam instantnú polentu, tá sa pripravuje veľmi jednoducho. Stačí povariť za stáleho miešania 2 minúty a na koniec vmiešať maslo. Výsledná konzistencia by sa mala podobať hustejšiej zemiakovej kaši. Polenta je najlepšia zapečená so syrom, vtedy sa krája ako koláč, ale ja som na to tentoraz nemal nervy - chutí mi aj takáto jednoduchá.

  6. 6

    Upečenú fašírku vyberieme, vyklopíme a naporcujeme na taniere spolu s ratatouille a polentou.

    P.S. Pripomínam, že to bola moja prvá vlastná fašírka v živote, suroviny aj postup som odhadoval intuíciou. Dúfam, že ma skúsení "fašírkáči" nevysmejú :-) Kto má vlastný overený recept, nech ho použije, ani cícer nie je nevyhnutný. Vďaka chudej mladej jahňacine a voňavému rozmarínu to bude zaručene iné ako tradičná fašírková klasika.

Diskusia k receptu

zemo
Klobúk dolu, konečne recept na tieto smutné, zamračené a otrvané zimné dni, keď sa človeku nechce robiť nič iné, iba variť. A aby vám to ešte dlhšie trvalo, odporúčam použiť nie instantnú polentu, ale uvariť ju z klasickej kukuričnej krupice, čiže pekne, krásne ju hodinu za neustáleho miešania variť na sporáku.:)
babidka
velmi pekny recept , ked sa mi konecne podari zohnat jahnacinu urcite vyskusam . Kedze polentu nemam az tak v laske / a nikto z rodiny/ poradte mi co namiesto nej by bola vhodna priloha ? Bulgur? kuskus? ryza natural ?alebo nieco uplne ine ?
jarco
Z týchto možností by som si vybral bulgur.
zemo
Was ist das BULGUR? Čô to za čudnú stravu?
babidka
bulgur je vlastne upravena tvda psenica , ma prijemnu chut a priprava je nenarocna .Vlastne sa to iba uvari podobne ako jacmenne krupy alebo trebars ryza natural , akurat kratsie . Niektore druhy sa iba zaleju vriacou vodou a nechaju zakryte chvilu "dojst".Ja som ho objavila najprv v Bulharsku kde ho pomerne casto pouzivaju .ale uz ju predavaju aj v nasich obchodoch tam kde predavaju aj napr kuskus .ja to kupujem konkretne v kauflande . hodi sa k mnozstvu jedal z balkanu a uz som to davala aj namiesto kuskusu k nejakemu arabskemu jedlu a namiesto ryze k dusenemu masu .
jarco
Môj "tajný" zlepšovák na vylepšenie bulguru: Pridávam do neho opražené tenké rezance - niťovky, ľudovo slíže. Najlepšie sú krátke talianske vermicelli, opražím ich do tmava ako tarhoňu a potom varím spolu s bulgurom.
nyja
A ja som si myslela, že bulgur je vlastne ekvivalent kuskusu. Kľudne by som tú polentu nahradila zemiakovou kašou. To nemôže byť zlé a iste sa to hodí.
Ratatouille robím skoro rovnako...len dávam ešte cibuľu a papriku a asi viac cesnaku.
Instatnú polentu som ešte nerobila, vždy robievam z kukur.krupice. Po uvarení vylejem na plech, rozotrieť a potom sa dá pekne pokrájať. Dík, nabudúce ju aj zapečiem so syrom :-D - to bude super.
alenabaliga
Tento recept som prave objavila, velmi blahozelam, je krasny, musi byt chutny a hlavne kompletny. To je najvyssia znamka.
pietroo
Tiež som to tu objavil až dnes, čírou náhodou. Blahoželám k výbornému nápadu, určite skúsim. Rozmýšľam, že browsovanie Varechou, to chce celého človeka. Žiadna na práca na polovičný úväzok :)
pietroo
Dnes som v K. hľadal bulgur. Chodil som tam ako Marek po pekle medzi regálmi s múkou, ryžou a strukovinami. Kuskus som našiel, kukuričnú múku som našiel, ale bulgur nie.
jarco
Bulgur sa trochu ťažšie zháňa. Niedy ho nájdem aj v bežných obchodoch, ale istota je len v špecializovaných bio predajniach.
nbert
Ehm nechcem vyzerat ze rypem ale v Ratatouille Vam chyba cibula, cerstva zelena, zlta a cervena paprika, popripade mrkva.
modrykamen
Ale si si zaexperimentoval, no vidieť, že o varení kadečo vieš, ale nové chute sú tvojou výzvou. Zmes rôznych chutí a kuchýň. Si môj človek. Každé jedlo musí byť iné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia