Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. júla 2020
Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept)
Foto: sracz

Verím, že väčšine z Vás prívlastok v názve receptu za pomlčkou vyčaruje otáznik v očiach. Ono je to tak, že 15. 1. 2017 naša spoluvareška @Frezia68 predstavila recept na jablkový koláč bezlepkový. Pre mňa je lepok sem, lepok tam a tak, inšpirovaný mojou „vihodňarskou kamaLáskou“, som pre vzácnu návštevu upiekol „jablkáč“ podľa seba a s (po vihodňarsky zos, viď tiež chľeb zos šmaľcom, či zamiška zos šmetanku) lepkom. Pretože som nechcel stvoriť „kopirajt“, tak som v recepte spáchal niekoľko zmien.

10-12
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
280 g (paleo)
120 g (hrubšia)
120 g mäkké
2-3 PL
2 ks
štipka
24 g (3 bal.)
2-3 ČL
2-3 KL
6-7 PL (na podsypanie)
2÷3 PL (na posypanie pekáča)
Kvások:
100 ml vlažné
1 KL pravý
7 g
1 KL
Plnka:
3-4 ks väčšie postrúhané
2-3 KL
2-3 KL
120-150 g
425 g
Navrch:
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dnes som bol, vzhľadom na ohlásenú návštevu, vyťažený na 133 % a tak som ručnú prípravu cesta podľa uvedených ingrediencií so štipkou soli a s pripraveným kváskom, vymenil za kuchynský „prostriedok malej mechanizácie“. Odobral som si KL múky „PALEO“ na posyp kvásku, po 2 PL vyšľahaného vajíčka a vlažného mlieka (určeného na potretie cesta) a KL práškového cukru na posyp koláča.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto som preklopil na tablu poprášenú jemnou mandľovou múkou, posypal ňou aj jeho povrch a dopracoval ručne. S cestom sa mi pracovalo naozaj ťažko, lebo bolo veľmi jemné, ale poradil som si aj pomocou nerezovej škrabky.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ho rozkrojil na ½, opäť posypal „mandľomúkou“ a prikryté utierkou nechal na pulte odpočinúť dobrú polhodinku.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pekáč s pôdorysom 300x200 mm som vystriekal olejovo-múčnou emulziou a dôkladne (aj boky) posypal nahrubo strúhaným jadrom kokosového orecha a pomocou plechovice z chladničky na ňom rozvaľkal ½ cesta.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypal vrecúškom orechovo-brusnicového mixu, naň som rozprestrel postrúhané a jemne odšťavené jablká zmiešané so škoricou a jemným kryštálovým cukrom a napokon aj konzervu višní v želatíne.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrchný plát cesta som rozvaľkal na pečiacom papieri s pôdorysom pekáča, óóópatrne preniesol a preklopil na skompletizovanú plnku.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Popichal vidličkou a potrel rozšľahanými 2 PL vajíčka s 2 PL vlažného mlieka. Koláč som vložil na 45 minút do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F) a po vypnutí ohrevu nechal ešte 15 minút v rúre.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč som posypal cez sitko, odloženou KL práškového cukru a moderným vzorom „pošprickal“ tekutou horkou čokoládou.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte pohľad na „jablkáč“ v reze...

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...servírovanie na kryštálovej tácni z Poltára a

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...porciu pre jednu z návštev.

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na dekorovanie som pre Vás „obetoval“ ružu ibišteka, ktorý v toto ráno rozkvitol. Zajtra by už z neho, vplyvom horúčav a slnka, ostalo iba zoschnuté klbko a Vám aspoň spríjemní pohľad!

    Jablkový koláč s višňami v želatíne - zoslepkový (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný receptík, chutný koláč a krásný ibišek! Trvanlivost koláča je podobná ibišku, chvilku pobudou a za chvíli zmizí. Přispějí k dobré náladě i chuti, hmm