Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (Apple Cinnamon Crumb Pie)

alicina - fotkaalicina, 7. októbra 2011
Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (Apple Cinnamon Crumb Pie)
Foto: alicina

Už naozaj dlho som túžila pripraviť taký úžasný pravý newyorský jablkový koláč. Skúsila som a dopadlo to nad moje očakávania. Najlepšie chutí ešte teplý Zobraziť celý popisUž naozaj dlho som túžila pripraviť taký úžasný pravý newyorský jablkový koláč. Skúsila som a dopadlo to nad moje očakávania. Najlepšie chutí ešte teplý s vanilkovou zmrzlinou.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
280 g
65 g
150 g
1 ČL
1 PL trstinový
8 PL ľadová
Plnka:
5-7 ks
50 g trstinový
2 PL
2 ČL
25 g rozpustené
štipka
Posýpka:
80 g
50 g trstinový
45 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou, cukrom a mletými orechami. Zapracujeme stuhnuté maslo a postupne po lyžičkách pridávame ľadovú vodu. Snažíme sa pracovať rýchlo, aby sa maslo v ceste úplne nerozpustilo, lebo cesto po upečení zostane tvrdé. Na dosiahnutie optimálnej krehkosti maslového cesta je ideálne, keď máme cesto spracované tak, že stále v ňom vidíme drobné kúsky nerozrobeného masla. A teraz už len vytvarujeme vypracované cesto do bochníka, zabalíme do potravinovej fólie a šup s ním do chladničky aspoň na 30 minút. Ale pokojne znesie aj viacej :-)

  2. 2

    Na posýpku zmiešame všetky uvedené suroviny a tiež dáme do chladničky.

  3. 3

    Jablká zbavíme šupky a pokrájame na malé kúsky. Vo väčšej miske premiešame s cukrom, múkou, škoricou, korením a rozpusteným maslom. V prípade ak máme jabĺčka príliš sladké, môžeme pokropiť citrónovou šťavou. Necháme postáť asi 10 minút.

  4. 4

    Medzitým na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na veľkosť formy a pomocou valčeka prenesieme do formy, ktorú sme si predtým jemne vymazali maslom. Kraje presahujúce formu odrežeme nožom. Formu aj s cestom potom dáme na 5 minút do mrazničky. Pridáme jablkovú plnku a rovnomerne posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme na 180 stupňov zhruba 1 hodinu. Ak by počas pečenia začal koláčik príliš hnednúť, stačí ho prikryť zvrchu alobalom.

  5. 5

    Po upečení necháme koláčik trocha vychladnúť a vsiaknuť šťavu uvoľnenú z jabĺčok. Podávame ešte vlažný s vanilkovou zmrzlinou.

Diskusia k receptu

kikkus
tento koláčik je určite super, ja robievam apple crumble - do skleneného al. porcelánoveho pekáča dám jabĺčka, kt. mierne osladím s posypem škoricou, na to robím posýpku z ovsených vločiek a upečiem. Nie je to koláč ako taký, ale je stvorený na jesenné dni. Jednoducho mňamka :)
3sandra3
ešte som nerobila tento tip koláčika,,, takže si ukladám do kk a vyskúšam
pipina222
paneboze to je mnamka!!!! prave ho jem, zostalo este zo vcera, dnes je hadam este o cosi lepsi!!!! A to som ho dost odflakla, lebo som bola v casovej tiesni, takze som cesto nevalkala, len som ho roztlacila, ani v mraznicke nebolo... :) No ale uzasne cosi. Dakujem!!!!
maartina
výborný koláčik, pochutnali sme si :) ...recept chválim
nastasias
Pacila sa mi kombinacia crumble a pie, hlavne preto, ze netreba vytahovat dosku :) pri malych deckach je vzacna kazda sekunda, korpus som mini valcekom vyvalkala na forme a vrch poriesila crumble. Je vyborny, hlavne na srihy den. Servirovali sme so slahackou. Vdaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia