Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (Apple Cinnamon Crumb Pie)

Autor receptu: alicina

Už naozaj dlho som túžila pripraviť taký úžasný pravý newyorský jablkový koláč. Skúsila som a dopadlo to nad moje očakávania. Najlepšie chutí ešte teplý s vanilkovou zmrzlinou.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou, cukrom a mletými orechami. Zapracujeme stuhnuté maslo a postupne po lyžičkách pridávame ľadovú vodu. Snažíme sa pracovať rýchlo, aby sa maslo v ceste úplne nerozpustilo, lebo cesto po upečení zostane tvrdé. Na dosiahnutie optimálnej krehkosti maslového cesta je ideálne, keď máme cesto spracované tak, že stále v ňom vidíme drobné kúsky nerozrobeného masla. A teraz už len vytvarujeme vypracované cesto do bochníka, zabalíme do potravinovej fólie a šup s ním do chladničky aspoň na 30 minút. Ale pokojne znesie aj viacej :-)
  2. Na posýpku zmiešame všetky uvedené suroviny a tiež dáme do chladničky.
  3. Jablká zbavíme šupky a pokrájame na malé kúsky. Vo väčšej miske premiešame s cukrom, múkou, škoricou, korením a rozpusteným maslom. V prípade ak máme jabĺčka príliš sladké, môžeme pokropiť citrónovou šťavou. Necháme postáť asi 10 minút.
  4. Medzitým na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na veľkosť formy a pomocou valčeka prenesieme do formy, ktorú sme si predtým jemne vymazali maslom. Kraje presahujúce formu odrežeme nožom. Formu aj s cestom potom dáme na 5 minút do mrazničky. Pridáme jablkovú plnku a rovnomerne posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme na 180 stupňov zhruba 1 hodinu. Ak by počas pečenia začal koláčik príliš hnednúť, stačí ho prikryť zvrchu alobalom.
  5. Po upečení necháme koláčik trocha vychladnúť a vsiaknuť šťavu uvoľnenú z jabĺčok. Podávame ešte vlažný s vanilkovou zmrzlinou.