Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (Apple Cinnamon Crumb Pie)
Autor receptu: alicina
Už naozaj dlho som túžila pripraviť taký úžasný pravý newyorský jablkový koláč. Skúsila
som a dopadlo to nad moje očakávania. Najlepšie chutí ešte teplý s vanilkovou zmrzlinou.
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame so soľou, cukrom a mletými orechami. Zapracujeme stuhnuté maslo a postupne po lyžičkách pridávame ľadovú vodu. Snažíme sa pracovať rýchlo, aby sa maslo v ceste úplne nerozpustilo, lebo cesto po upečení zostane tvrdé. Na dosiahnutie optimálnej krehkosti maslového cesta je ideálne, keď máme cesto spracované tak, že stále v ňom vidíme drobné kúsky nerozrobeného masla. A teraz už len vytvarujeme vypracované cesto do bochníka, zabalíme do potravinovej fólie a šup s ním do chladničky aspoň na 30 minút. Ale pokojne znesie aj viacej :-)
- Na posýpku zmiešame všetky uvedené suroviny a tiež dáme do chladničky.
- Jablká zbavíme šupky a pokrájame na malé kúsky. Vo väčšej miske premiešame s cukrom, múkou, škoricou, korením a rozpusteným maslom. V prípade ak máme jabĺčka príliš sladké, môžeme pokropiť citrónovou šťavou. Necháme postáť asi 10 minút.
- Medzitým na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na veľkosť formy a pomocou valčeka prenesieme do formy, ktorú sme si predtým jemne vymazali maslom. Kraje presahujúce formu odrežeme nožom. Formu aj s cestom potom dáme na 5 minút do mrazničky. Pridáme jablkovú plnku a rovnomerne posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme na 180 stupňov zhruba 1 hodinu. Ak by počas pečenia začal koláčik príliš hnednúť, stačí ho prikryť zvrchu alobalom.
- Po upečení necháme koláčik trocha vychladnúť a vsiaknuť šťavu uvoľnenú z jabĺčok. Podávame ešte vlažný s vanilkovou zmrzlinou.