Jablkové taštičky so škoricovou zmrzlinou
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 22. septembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
40 g |
|
1 ks |
|
60 g |
|
250 g |
|
130 ml |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
5 ks |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
100 g |
|
50 ml |
|
Na maslovú strúhanku: | |
100 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
Na škoricovú zmrzlinu: | |
1 ks |
|
250 ml |
|
6 ks |
|
150 g |
|
350 g |
|
2 KL |
|
Postup
-
1
Škoricová zmrzlina: Struk z vanilky nakrojíme a nožom vydlabeme dreň. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škoricu, vanilkovú dreň a struk a zohrejeme. Necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Z mlieka vyberieme struk. Za stáleho miešania pridávame do mlieka žĺtky. Zmes zohrievame za stáleho miešania, až kým nezačne tuhnúť. Prelejeme do misy a necháme vychladnúť. Miešame, aby zmes bola hladká. Do vychladnutej zmesi pridáme vyšľahanú smotanu a zmes vylejeme do pripravenej formy a necháme v mrazničke tuhnúť 3 hodiny.
- 2
Jablková plnka: Hrozienka nasekáme, očistené jablká nakrájame na kocky, premiešame s cukrom a so škoricou. Maslo roztopíme na panvici, pridáme jablká a restujeme 2 minúty. Zalejeme orechovým likérom, pridáme hrozienka a necháme vychladnúť.
- 3
Taštičky: Do masla vymiešaného so soľou a s vajcom zamiešame postrúhaný tvaroh a múku. Pridáme mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pokrájame na malé štvorce a do každého dáme vychladenú jablkovú plnku. Kraje dobre spojíme. Varíme v osolenej vode 7 minút. Keď uvarené taštičky vyplávajú na hladinu, vyberieme ich a necháme na sitku odkvapkať.
- 4
Maslová strúhanka: Na panvici zohrejeme maslo a dozlatista na ňom opražíme strúhanku s cukrom.
- 5
Teplé taštičky s jablkovou plnkou v mise premiešame s maslovou strúhankou. Podávame so škoricovou zmrzlinou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu