Jablkové taštičky so škoricovou zmrzlinou

Zoltán Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 22. septembra 2016
Jablkové taštičky so škoricovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

40 g
1 ks
60 g
250 g
130 ml
 štipka
Na plnku:
5 ks
50 g
 podľa chuti
 podľa chuti
100 g
50 ml
Na maslovú strúhanku:
100 g
100 g
20 g
Na škoricovú zmrzlinu:
1 ks
250 ml
6 ks
150 g
350 g
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Škoricová zmrzlina: Struk z vanilky nakrojíme a nožom vydlabeme dreň. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škoricu, vanilkovú dreň a struk a zohrejeme. Necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Z mlieka vyberieme struk. Za stáleho miešania pridávame do mlieka žĺtky. Zmes zohrievame za stáleho miešania, až kým nezačne tuhnúť. Prelejeme do misy a necháme vychladnúť. Miešame, aby zmes bola hladká. Do vychladnutej zmesi pridáme vyšľahanú smotanu a zmes vylejeme do pripravenej formy a necháme v mrazničke tuhnúť 3 hodiny.

  2. 2

    Jablková plnka: Hrozienka nasekáme, očistené jablká nakrájame na kocky, premiešame s cukrom a so škoricou. Maslo roztopíme na panvici, pridáme jablká a restujeme 2 minúty. Zalejeme orechovým likérom, pridáme hrozienka a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Taštičky: Do masla vymiešaného so soľou a s vajcom zamiešame postrúhaný tvaroh a múku. Pridáme mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pokrájame na malé štvorce a do každého dáme vychladenú jablkovú plnku. Kraje dobre spojíme. Varíme v osolenej vode 7 minút. Keď uvarené taštičky vyplávajú na hladinu, vyberieme ich a necháme na sitku odkvapkať.

  4. 4

    Maslová strúhanka: Na panvici zohrejeme maslo a dozlatista na ňom opražíme strúhanku s cukrom.

  5. 5

    Teplé taštičky s jablkovou plnkou v mise premiešame s maslovou strúhankou. Podávame so škoricovou zmrzlinou.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha