Jablkové taštičky so škoricovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Škoricová zmrzlina: Struk z vanilky nakrojíme a nožom vydlabeme dreň. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škoricu, vanilkovú dreň a struk a zohrejeme. Necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Z mlieka vyberieme struk. Za stáleho miešania pridávame do mlieka žĺtky. Zmes zohrievame za stáleho miešania, až kým nezačne tuhnúť. Prelejeme do misy a necháme vychladnúť. Miešame, aby zmes bola hladká. Do vychladnutej zmesi pridáme vyšľahanú smotanu a zmes vylejeme do pripravenej formy a necháme v mrazničke tuhnúť 3 hodiny.
  2. Jablková plnka: Hrozienka nasekáme, očistené jablká nakrájame na kocky, premiešame s cukrom a so škoricou. Maslo roztopíme na panvici, pridáme jablká a restujeme 2 minúty. Zalejeme orechovým likérom, pridáme hrozienka a necháme vychladnúť.
  3. Taštičky: Do masla vymiešaného so soľou a s vajcom zamiešame postrúhaný tvaroh a múku. Pridáme mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pokrájame na malé štvorce a do každého dáme vychladenú jablkovú plnku. Kraje dobre spojíme. Varíme v osolenej vode 7 minút. Keď uvarené taštičky vyplávajú na hladinu, vyberieme ich a necháme na sitku odkvapkať.
  4. Maslová strúhanka: Na panvici zohrejeme maslo a dozlatista na ňom opražíme strúhanku s cukrom.
  5. Teplé taštičky s jablkovou plnkou v mise premiešame s maslovou strúhankou. Podávame so škoricovou zmrzlinou.