Foto: boise
Deti chceli na večeru niečo sladké. Ale samozrejme niečo, čo nie je okukané. Tak som spáchala toto.
Suroviny
500 g |
|
75 g |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
3 dcl |
|
21 g |
|
Jablková plnka: | |
6-7 ks |
|
1 plátok |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1-2 PL |
|
2 PL |
|
3 hrste |
|
rozšľahané na potieranie |
|
Postup
-
1
Jablká podusíme na masle spolu so škoricou, cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou štavou do mäkka. Necháme vychladnúť.
-
2
Odvážime si 500g múky, 100g masla, 75g cukru (2 lyžice si odložíme bokom). Pridáme soľ.
-
3
Do misky dáme zohriať 3dcl mlieka s 2 lyžicami cukru a pridáme droždie. Necháme chvíľu pracovať.
-
4
Kvások prilejeme do misky s múkou, cukrom, soľou a maslom a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme vykysnúť (cca 45 min.).
-
5
Kým cesto kysne, do vychladnutých jabĺk nadrobíme asi 3 hrste piškót. Popijú vodu a vznikne kašovitá plnka.
-
6
Vykysnuté cesto jemne premiesime a rozdelíme na 4 časti.
-
7
Každú časť rozvaľkáme na tenké koliesko a rozdelíme na 8 častí.
-
8
Každú časť naplníme, kraje "privrieme" na plnku a zrolujeme.
-
9
Keď naplníme prvý plech, dáme predhriať rúru na 200 stupňov. Zatiaľ rožky na plechu pekne podkysnú.
-
10
Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlata. Necháme vychladnúť a vychutnávame.
Diskusia k receptu