Jablkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: boise

Deti chceli na večeru niečo sladké. Ale samozrejme niečo, čo nie je okukané. Tak som spáchala toto.

Suroviny

Postup

  1. Jablká podusíme na masle spolu so škoricou, cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou štavou do mäkka. Necháme vychladnúť.
  2. Odvážime si 500g múky, 100g masla, 75g cukru (2 lyžice si odložíme bokom). Pridáme soľ.
  3. Do misky dáme zohriať 3dcl mlieka s 2 lyžicami cukru a pridáme droždie. Necháme chvíľu pracovať.
  4. Kvások prilejeme do misky s múkou, cukrom, soľou a maslom a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme vykysnúť (cca 45 min.).
  5. Kým cesto kysne, do vychladnutých jabĺk nadrobíme asi 3 hrste piškót. Popijú vodu a vznikne kašovitá plnka.
  6. Vykysnuté cesto jemne premiesime a rozdelíme na 4 časti.
  7. Každú časť rozvaľkáme na tenké koliesko a rozdelíme na 8 častí.
  8. Každú časť naplníme, kraje "privrieme" na plnku a zrolujeme.
  9. Keď naplníme prvý plech, dáme predhriať rúru na 200 stupňov. Zatiaľ rožky na plechu pekne podkysnú.
  10. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlata. Necháme vychladnúť a vychutnávame.