Jablková štrúdľa z ťahaného cesta

patrick - fotkapatrick, 5. januára 2013
Jablková štrúdľa z ťahaného cesta
Foto: patrick

Je to koláč ktorý som už dlho chcel vyskúšať, no bál som sa ťahaného cesta pretože som s ním zatiaľ nemal žiadne skúsenosti.

60 minút
príprava
30 minút
na 210 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml (teplá)
2 PL
1 PL
1 PL
 štipka
1
Plnka:
1 kg
1
1/2
80 g
0,5 dcl
Na posypanie:
150 g
40 g
10 g
Ostatné:
100 g




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku, cukrovú vodu (cukor rozmiešame vo vode), šťavu z limetky, olej, soľ a rozšľahané vajce a vypracujeme vláčne cesto (nemá sa lepiť na ruky ale má byť podobné plastelíne, ak treba tak pridáme viac múky) cesto dáme na tanier posypaný múkou a potrieme z vrchu olejom a necháme postáť aspoň pol hodinku.

  2. 2

    Jablká zbavíme jadierok a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme šťavu z 1/2 citróna a škoricový cukor. Hrozienka zalejeme rumom aby trochu napučali a potom pridáme k jablkám. (jablká som mal dosť sladké preto som do nich nedával viac cukru a cukrom sa ešte po tom dvakrát cesto posypáva)

  3. 3

    Cesto pred ťahaním zakryjeme na cca 5 minút teplým kastrólom (pôjde lepšie ťahať). Na veľký pracovný priestor dáme obrus, ten pomúčime cesto dáme do stredu, trochu vyvaľkáme a potom ťaháme na čo najtenší plát (cesto má byť také, že sa cezeň dá čítať)

  4. 4

    Plát cesta pokvapeme roztopeným maslom (nenatierame ho maslovačkou lebo by sa nám cesto mohlo potrhať) a posypeme orechmi a cukrom. Navrstvíme plnku ku jednému okraju do šírky asi 5 cm ale necháme si aj od okraja priestor asi 10 cm.

  5. 5

    Potom pomocou obrusu zavinieme. Položíme na plech, potrieme zvyšným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C do zlata asi 30 minút.

  6. 6

    Po vybratí z rúry ju ešte horúcu posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

likalu
Žasnem, že to robí 17 ročný chlapec. Máš môj obdiv. Moja mama to robievala, ja som sa na to nikdy nevedela odhodlať. Klobúk dolu!!!!!
stacy77777
aj ja obdivujem,tiež sa nemôžem odhodlať na ťahanú štrúdlu, alebo žeby???
patrick
ďakujem veľmi pekne :-) @stacy77777 ja som ju dnes robil prvý krát a išlo to ľahšie než som čakal a výsledok určite stojí za to tak prečo to neskúsiť ? :-)
yogy1972
Klobuk dolu ..ja som ju tento rok skusila prvy raz a to som stara tapa ..Pamätam na moju prvu strudlu ,mala som sice osem ,nebo tahana ale kysnuta ,no mohla som s nou aj niekoho zabit ,taka bola tvrda :)
afataga
aj ja davam klobuk dolu, na tahane som sa este neodvazila, alebo zeby moja lenivost? :-)
patrick
ďakujem :-) @afataga ja som sa ho tiež bál no nebolo to nič ťažké už budem robievať len takéto cesto :-)
evanaaa
Tak si nám @patrick dodal odvahu, za pokus to stojí. A ntreba dať tam ocot, lebo viem, že sa do ťahaného cesta pridáva, ale asi tá citrónová šťava ho nahradí. možno aj lepšie. Ani ja som sa ešte nezmohla na takéto cesto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia