Jablká s penou a cider granitou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 10. októbra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Jablková pena: | |
| 4 ks |
|
| 300 g |
|
| 400 ml |
|
| kúsok |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| z 1 citróna |
|
| Macerované jablká: | |
| 500 g granny smith |
|
| 300 g červené |
|
| 200 g |
|
| 100 ml |
|
| 50 ml |
|
| kúsok |
|
| 1 ks |
|
| 200 ml |
|
| Jablková cider granita: | |
| 500 g |
|
| 175 ml |
|
| 175 ml |
|
| Škoricové trubičky: | |
| 125 g |
|
| 200 g |
|
| 1 ks |
|
| 125 g |
|
| 4 ks |
|
| 10 g |
|
Postup
-
1
Jablková pena: Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy, dáme do kastróla s pridaním všetkých surovín a varíme domäkka. Pred rozmixovaním vyberieme škoricu, badián a klinček, precedíme, prípadne ešte trocha zvaríme na hustotu jablkového pyré. Necháme vychladnúť a pyré nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky, pridáme 1 bombičku a necháme v chladničke odpočinúť. Potom striekame, výsledkom by mala byt nadýchaná jablková pena
- 2
Macerované jablká: Z cukru, vody a korenín uvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a bielym vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Rozdelíme ho do dvoch nádob. Zelené jablka ošúpeme, vykrojíme jadrovník, nakrájame na malé kocky a vložíme do sirupu. Červené jablka umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník, nakrájame na mesiačiky a vložíme ich do druhej sirupovej nádoby. Sirupy s jablkami privedieme do varu a potom ich rýchlo schladíme v ľadovom kúpeli, aby sa nerozvarili.
- 3
Jablková cider granita: Suroviny zmiešame dokopy, preložíme do nádoby a vložíme do mrazničky. V priebehu dňa v mrazničke vidličkou zoškrabujeme, aby vznikla granita.
- 4
Škoricové trubičky: Maslo s cukrom, vanilkovou dreňou a mletou škoricou vyšľaháme na hladký krém. Pridáme múku, bielky a všetko spolu opäť vyšľaháme. Potom hmotu štetcom nanášame na papier na pečenie, aby vznikli obdĺžniky s rozmermi 15 x 5 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 5 minút. Po vybratí z rúry obdĺžniky ihneď stočíme trubičiek a necháme vychladnúť.
- 5
Do pohárov navrstvíme jablkový cider, macerované jablká, jablkovú penu a ozdobíme škoricovými trubičkami a plátkom sušeného jabĺčka.
Tiež pena:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu