Jablková pena
Jablká s penou a cider granitou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Jablková pena: Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kusy, dáme do kastróla s pridaním všetkých surovín a varíme domäkka. Pred rozmixovaním vyberieme škoricu, badián a klinček, precedíme, prípadne ešte trocha zvaríme na hustotu jablkového pyré. Necháme vychladnúť a pyré nalejeme do fľaše na výrobu šľahačky, pridáme 1 bombičku a necháme v chladničke odpočinúť. Potom striekame, výsledkom by mala byt nadýchaná jablková pena
- Macerované jablká: Z cukru, vody a korenín uvaríme sirup, ktorý ochutíme citrónovou šťavou a bielym vínom. Sirup precedíme a čiastočne vychladíme. Rozdelíme ho do dvoch nádob. Zelené jablka ošúpeme, vykrojíme jadrovník, nakrájame na malé kocky a vložíme do sirupu. Červené jablka umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadrovník, nakrájame na mesiačiky a vložíme ich do druhej sirupovej nádoby. Sirupy s jablkami privedieme do varu a potom ich rýchlo schladíme v ľadovom kúpeli, aby sa nerozvarili.
- Jablková cider granita: Suroviny zmiešame dokopy, preložíme do nádoby a vložíme do mrazničky. V priebehu dňa v mrazničke vidličkou zoškrabujeme, aby vznikla granita.
- Škoricové trubičky: Maslo s cukrom, vanilkovou dreňou a mletou škoricou vyšľaháme na hladký krém. Pridáme múku, bielky a všetko spolu opäť vyšľaháme. Potom hmotu štetcom nanášame na papier na pečenie, aby vznikli obdĺžniky s rozmermi 15 x 5 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 5 minút. Po vybratí z rúry obdĺžniky ihneď stočíme trubičiek a necháme vychladnúť.
- Do pohárov navrstvíme jablkový cider, macerované jablká, jablkovú penu a ozdobíme škoricovými trubičkami a plátkom sušeného jabĺčka.
|