Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablčník na krehkom drožďovom ceste fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 9. januára 2023
Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept)
Foto: helena10

Dnes som sa rozhodla upiecť veľmi chutnú kombináciu pre milovníkov jabĺk. Nenáročné pečenie. Upečte, určite sa vám vydarí.

Suroviny

Krehké drožďové cesto:
500 g
4 PL
1/2 KL
2 KL
125 g
125 g
2 ks (veľkosť L)
2 PL (16 %)
85 ml
7 g
1/2 KL
Na posypanie cesta:
Jablková náplň:
2 fľaše (2x7 dl alebo čerstvé 1,5-2 kg)
2 PL
2 PL (alebo podľa chuti)
1 PL
28 g (alebo 3 PL)
Smotanový lak - poleva:
50 g (16 %)
120 g




Postup

  1. 1

    Vopred si vo vlažnom mlieku rozmiešam sušené droždie a 10 minút nechám stáť. Cesto zo všetkých uvedených surovín som dala vymiesiť do kuchynského mixéra. Ako poslednú surovinu do cesta k ostatným nalievam droždie rozmiešané v mlieku. Zapnem až teraz mixér. Vymiešané cesto odložím do chladničky na 30 minút.

  2. 2

    Pripravím si jablkovú náplň. Ja som použila z mojich zásob 2 fľaše objemu 7 dl sterilizovaných nastrúhaných ale neochutených jabĺk. Odvážila som ich a mali 1,530 kg. Ak použijete čerstvé jablká, treba ich očistiť, nastrúhať a ak sú veľmi šťavnaté, vytlačiť šťavu podľa potreby. A ďalší postup je spoločný. Jablká trochu dusím na masle, s cukrom. Hneď po odstavení zo sporáka dochucujem škoricovým cukrom a poľským výrobkom ovocným KISIELOM v prášku. Použila som celý balíček, čo boli 3 PL. Je to na zahustenie a dochutenie. Nepoužila som vôbec citrón. Jablkovú náplň nechávam vychladnúť. Vy si jablká dochuťte podľa seba.

  3. 3

    Tento poľský výrobok - Kisiel kúpite v poľských potravinách alebo v prihraničných oblastiach v Poľsku. Pripájam foto KISIELU. Výrobok v prášku obsahuje: *cukor *škrob *lyofilizované ovocie *kyselinu citrónovú *vitamín C *arómu *soľ *farbivá. Ja som si kúpila počas turistiky blízko za našimi hranicami, chcela som vyskúšať do jabĺk – jabĺk máme ešte dooooosť...aj napriek tomu, že sme veľa rozdali.

    Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po polhodine vyberiem cesto z chladničky a 2/3 cesta rozvaľkám v plechu 26 x 38 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pomôcť si môžete aj rukami. Podľa receptu je potrebné cesto rozdeliť na 2 rovnaké časti. Výber je na vás... Cesto posypem strúhankou. Na cesto rozotriem jablkovú náplň.

    Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjem rozvaľkaným a ozdobne poprerezávaným cestom, ktoré som vaľkala na papieri na pečenie. Označila som si veľkosť plechu na papieri. Potom už iba cesto preklopím na vrch jabĺk a papier stiahnem opatrne preč.

    Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dávam piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na spodnú mriežku po dobu 20 minút a následne plech prekladám na prostrednú mriežku v rúre, kde pečiem stále. Koláč sa pečie ešte asi 10-15 minút. Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.

  7. 7

    Po upečení koláč natieram smotanovým lakom. Na smotanový lak (polevu) si na horúco, ale nie vriaco, zohrejeme kyslú smotanu. Ja som si zohriala v mikrovlnke. V horúcej smotane riadne vymiešam práškový cukor, aby neboli žiadne hrudky. Vrch upečeného ešte teplého koláč som natrela na 2-krát. Nechám vychladnúť.

    Jablčník na krehkom drožďovom ceste (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po nakrájaní prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

helena10
@haji , vďaka za pochvalu. ...trafila si ma presne - si pripadám ako "Jablková" Helena...😂 Prajem pekný deň.🌞


helena10
@farbuska , ďakujem pekne za milý komentár. Snažím sa podeliť s varecháčmi o recepty, ktoré upečie doma každý a sú nenáročné na prácu, čas a v neposlednom rade aj menej náročné na financie... 😉
Pekný deň prajem. 🌞

cesminaz
Ten nápad s tým vrchným cestom pozarezávaným v celku sa mi velmi páči🙂 Koláčik vyzerá super a určite tak aj chutí.
helena10
@cesminaz , ďakujem pekne za milú odozvu. Prerezal som ostrôžkou... Chutí fajnovo, jabĺk som tam dožičila štedro. Pekný deň želám.🌞