Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. septembra 2013 13:58
Ďalšie recepty »
Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept)Foto: pusta

Na internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala som tento recept a vyskúšala som ho. Írsky chlieb som pripravila zo špaldovej múky a jogurtu, miesto kvásku sa dáva soda bicarbona. Chlieb má chrumkavú múčnu kôrku, je nadýchaný, mäkkučký a vláčny i na druhý deň, vynikajúcej chuti, je veľmi zdravý a je požehnaním pre chorých s tráviacimi ťažkosťami, zoslabnutých a diabetikov i zdravých.

1 chlieb
porcia
15 min
príprava
50 min
na 190 °C

Suroviny

TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som hustý biely neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriaťn v trúbe!!!

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 50 minút.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlieb sa vdaka pečiacemu papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad z blízka na prierez chlebíkom, dobre vidno, že je ľahučký, nadýchaný, pórovitý s veľkými okami.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prierez chlebom. Predchádzajúci chlieb sa minul, potrebovala som rýchlo a prakticky bez námahy upiecť dobrý chleb, ktorý má aj vynikajúcu chuť a podarilo sa. Na povrchu dobre je vypečená kôrka s múkou a vo vnútri mäkkučká nadýchaná a vzdušná striedka.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môj starý hriech - patka zase pre mňa :D

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň. O špaldovej múke som už viackrát písala, aké má vynikajúce vlastnosti, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyslín, má nízky glykemický index, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je ľahko stráviteľná, má úžasnú chuť, je mimoriadne vhodná z dietetických dôvodov pre ľudí s diabetom, s tráviacimi ťažkosťami a pre zoslabnutých chorých, ale aj zdravých. Navyše neobsahuje tento Írsky chlieb droždie, teda nenadýma, obsahuje kyslo-mliečny produkt - jogurt a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nesmú mlieko.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist