Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. septembra 2013
Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept)
Foto: pusta

Na internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala som tento recept a vyskúšala som ho. Írsky chlieb som pripravila zo špaldovej múky a jogurtu, miesto kvásku sa dáva soda bicarbona. Chlieb má chrumkavú múčnu kôrku, je nadýchaný, mäkkučký a vláčny i na druhý deň, vynikajúcej chuti, je veľmi zdravý a je požehnaním pre chorých s tráviacimi ťažkosťami, zoslabnutých a diabetikov i zdravých.

1 chlieb
porcia
15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

450 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
500 ml (jogurt grécky hustý)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som hustý biely neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriaťn v trúbe!!!

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 50 minút.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlieb sa vdaka pečiacemu papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad z blízka na prierez chlebíkom, dobre vidno, že je ľahučký, nadýchaný, pórovitý s veľkými okami.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prierez chlebom. Predchádzajúci chlieb sa minul, potrebovala som rýchlo a prakticky bez námahy upiecť dobrý chleb, ktorý má aj vynikajúcu chuť a podarilo sa. Na povrchu dobre je vypečená kôrka s múkou a vo vnútri mäkkučká nadýchaná a vzdušná striedka.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môj starý hriech - patka zase pre mňa :D

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň. O špaldovej múke som už viackrát písala, aké má vynikajúce vlastnosti, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyslín, má nízky glykemický index, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je ľahko stráviteľná, má úžasnú chuť, je mimoriadne vhodná z dietetických dôvodov pre ľudí s diabetom, s tráviacimi ťažkosťami a pre zoslabnutých chorých, ale aj zdravých. Navyše neobsahuje tento Írsky chlieb droždie, teda nenadýma, obsahuje kyslo-mliečny produkt - jogurt a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nesmú mlieko.

    Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Wooou... nádherný chlebík milá @pusta... presne o tomto "sódovom írskom chlebíku" nám rozprával náš priateľ z Írska... sme si sľúbili, keď príde na SK na návštevu, že ho spolu skúsime upiecť... ďakujem za krásny recept s ako vždy od Teba s dokonalým pracovným postupom a fotodokumentáciou... ukladám, určite vyskúšame... ďakujem, chválim, tlieskam a všetky hviezdy Ti zaň veru patria ♥