Írsky chlieb zo špaldovej múky - nemiesený, nekysnutý a rýchly fotorecept
Foto: pusta
Na internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala Zobraziť celý popisNa internete je viac chlebov označených ako Írsky chlieb. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, ktorý sa ľahko a rýchlo pripraví. Vybrala som tento recept a vyskúšala som ho. Írsky chlieb som pripravila zo špaldovej múky a jogurtu, miesto kvásku sa dáva soda bicarbona. Chlieb má chrumkavú múčnu kôrku, je nadýchaný, mäkkučký a vláčny i na druhý deň, vynikajúcej chuti, je veľmi zdravý a je požehnaním pre chorých s tráviacimi ťažkosťami, zoslabnutých a diabetikov i zdravých.
porcia
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu.
-
2
Pridala som hustý biely neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.
-
3
Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!
-
4
Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriaťn v trúbe!!!
-
5
Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou.
-
6
Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 50 minút.
-
7
Chlieb sa vdaka pečiacemu papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.
-
8
Pohľad z blízka na prierez chlebíkom, dobre vidno, že je ľahučký, nadýchaný, pórovitý s veľkými okami.
-
9
Prierez chlebom. Predchádzajúci chlieb sa minul, potrebovala som rýchlo a prakticky bez námahy upiecť dobrý chleb, ktorý má aj vynikajúcu chuť a podarilo sa. Na povrchu dobre je vypečená kôrka s múkou a vo vnútri mäkkučká nadýchaná a vzdušná striedka.
-
10
Môj starý hriech - patka zase pre mňa :D
-
11
Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň. O špaldovej múke som už viackrát písala, aké má vynikajúce vlastnosti, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyslín, má nízky glykemický index, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je ľahko stráviteľná, má úžasnú chuť, je mimoriadne vhodná z dietetických dôvodov pre ľudí s diabetom, s tráviacimi ťažkosťami a pre zoslabnutých chorých, ale aj zdravých. Navyše neobsahuje tento Írsky chlieb droždie, teda nenadýma, obsahuje kyslo-mliečny produkt - jogurt a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nesmú mlieko.
piekla som v neprikrytej jenskej mise, teda bez pokrievky. ani som jenskú misu predtým nepredhriala. v tom je rozdiel od pečenia iných nemiesených chlebov a obrovská výhoda.
raz treba začať, neboj sa toho, je to naozaj ľahké.
dakujem za uloženie do kk.
vidím, že sa vyznáš...odkáž svojmu priateľovi do Írska, že som ho upiekla a nemôžem ho vynachváliť!!!
dakujem za úžasné ocenenie mojej práce a pochvalu.
srdečne ich pozdravujem do Írska :-)
dakujem ti.
ak ho upečieš, budeš veľmi spokojná. :-)))
dakujem za nekoment i za hviezdičky.
preto ma tento rýchlochlebík láka..
veru skúsim..lebo musím..
musím vedieť jeho chuť..
zvedavá som..
anjel @pusta pri mne budˇ...:-)
tá špaldová múka je podmienkou dobrej chuti...alebo môže byť..aká..??
neviem-či tu špaldovú kúpim..a nechystám sa do mesta v najbližšej dobe..
dakujem...si dobrý človek..cítim to..opatruj sa s láskou...
www.biopekaren.sk/uvod.php...
www.zlatestranky.sk/firmy/Dunajsk%C3%A1+Lu%C5%BEn%C3%A1/H14...
aj dnes som si bola kúpiť ražnú a špadlovú kg / € 1.70
chutí podobne ako vianočka :)
tiež, ked lenivá som taká,
tak ma taký chlebík láka... :D
krásne veršuješ...dakujem ti
si veľmi milá :-)))
dakujem za pochvalu i za *****
apropos, kde je tvoj kváskový chlebík? veru, čakám netrpezlivo na tvoj receptík...s kváskom som ešte nerobila a iste potešíš aj iných...
dakujem ti za 5*****
ja som ju kúpila v tescu za 1,59 eura za 1 kg, chlebová múka T 630
pridávam foto pre teba:
ale ak ju nezoženieš, kľudne použi hladkú pšeničnú múku 00 extra špeciál, ale potom počítaj s tým, že nebude mať ľahko orieškovú chuť špaldovej múky, ani jej vynikajúce liečebné účinky a vlastnosti, chlebík bude sííce výborný, ale kvalitatívne na inej úrovni.
skúsiť môžeš, prečo nie? :-)))
dobre vedieť, že aj v metre.
ja som kúpila v tescu za 1,59 E/1 kg - vid fotku pre @radost
vdaka ti za to, že si sa podelila, tánička naša :-))
naša dobrá duša @havino , nás informovala, že od septembra ju budú predávať v Bille, Tescu a ešte niekde okrem metra. do včera ešte nebola, ale už je. :-)))))) huráááá :D
takéto informácie sa vždy zídu.
dakujem, a asi nie iba za seba.
podľa receptu tu na VARECHE robím tzv.hrubé lokše..alebo pežgovníky-dve - tri autorky tu dali recepty-a veľmi nám chutia..tak ma zaujalo-že je možné aj chlebík-prípadne väčšie žemle..??..pokúsim sa kúpiť múku špaldovú..aj tú semolinovú..a porovnať chuť../cena sa porovná hned pri pokladni,no chuť až po upečení..:-)/
želám požehnaný pohodou a radosťou deň...
ešte raz dakujem.
vieš,l včera som piekla zo špaldy a semoliny aj žemle a štangličky - sú vynikajúce, receptík samozrejme pridám :-)))
teba zase pekne poprosím, keby si sem pridala link na tzv. hrubé lokše...alebo pežgovníky. iste potešíš aj ostatných :-)))
dakujem ti.
varecha.pravda.sk/recepty/loksa-od-prababky-na-kyslom-mli...
varecha.pravda.sk/recepty/lokse-z-kysleho-mlieka-pezgovni...
veľmi pekne ti dakujem za priložené linky.
aj ja ti želám krásny pohodový a ničím nerušenú sviatočnú nedeľu :-)))
ale ak chceš, kľudne použi pšeničnú múku hladkú 00 extra špeciál, ale potom počítaj s tým, že to bude chuťovo i kvalitatívne iný chlebík :-))
pozri moje komentíky, ktoré som napísala dnes našej dobrej varecháčke @radost.
tam som to rozpísala podrobne.
skúsiť môžeš, prečo nie?
spracuj a uverejni prosím!! ak môžeš, popíš podrobe aj kvások :-)))
dakujem ti.
mám síce pekárnčku, ale s jogurtom by som v nej nerobila, predsa len má hustejšiu konzistenciu mlieko a ako voda.
okrem toho cesto lepí trošku a práve tento chlebík vyžaduje určitý cit v prstoch rúk, navyše sa nesmie vypracovávať a už vôbec sa nesmie miesiť!!!
skús ručne a klasicky v trúbe, neboj sa toho!!! výsledok bude famózny, aj chuťou sa ti odmení, to mi môžeš veriť :-)))
veľmi ma poteší, ak sa mi pochváliš :-))) držím palce a dakujem ti.
poteší ma, ak vyskúšaš a poprosím, daj vedieť, či si bola spokojná...
dakujem.
niet nad čerstvo a dobre zomletú múku, ešte k tomu pred tebou :-)))
tých pár centíkov navyše v cene za 1 kg by som si rada priplatila :-)))
vážim si to :-)))
a dakujem za 5*****
biudem veľmi rada, ak vyskúšaš tento chlebík:-)))
dakujem ti za priložený link a toto určite vyskúšam aj ja :P
dakujem aj za 5*****
dakujem.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
neboj, tento sa ti určite vydarí.
múka sa konkrétne volá: Špaldová múka hladká chlebová T 630, vyššie nájdeš v komentíkoch aj jej fotografiu.
budem rada, ak tento chlebík vyskúšaš :- )))))
dakujem ti.
dakujem.
tento chlebík určite vyskúšam. chcem sa len spýtať, či musí byť pečený v jenskej miske, lebo ju doma nemám :(. mohla by som ho upiecť aj v smaltovanej?
myslím, že jenská misa nie je podmienkou.
potom mi povedz výsledok, poprosím. :-)))
dakujem ti za pochvalu.
teší ma, že moje recepty považuješ za výborné.
dakujem za úžasné hodnotenie mojej práce a uznanie.
veľmi si to vážim.
nesmie sa vypracovávať, a vôbec sa nesmie miesiť!!! potom nenabehne a nebude vzdušný, kyprý a ľahký. to pečenie ti predlžil antikorový hrniec, ale vynašla si sa :D
dakujem za úžasnú pochvalu.
vážim si veľmi, že práve u teba bodujem :D
dakujrem.
áno, rýchly, jednoduchý a vynikajúci.
dakujem.
áno, sú to 3 chlebíky, ešte pridám receptík na pečivo z tejto múky, dnes mi to nevyšlo.
kvások sa niekedy nemusí podariť - najčastejšie je to múkou - použila by som ražnú chlebovú T 930.
dnes som zistila, že špaldovú T 630 teraz nemá ani tesco, ale vraj semolinu majú v Bille.
pozrela som sa do Mlynov Grznár Zrno - Velké Hoste, majú internetovú predajňu, kde bola táto špaldová múka hladká T 630 uvedená, ako novinka, momentálne je vypredaná. predpokladám, že je to len otázka pár dní a doplnia, lebo oni vyrábajú túto múku. cenovo je prístupná. pošlú ti ju na dobiierku domov.
už som kupovala u nich múku a majú naozaj veľmi kvalitnú.
nemusíš kupovať v ich inernetovom obchode /tam nájdeš aj cenník/, môžeš objednať priamo v mlyne aj telefonicky - pozri si ich adresu a sortiment - majú veľmi široký výber. bola som s nimi mimoriadne spokojná.
dúfam, že som ti aspoň trocha pomohla.
prajem ti pekný kľudný pohodový večer, tánička. :-)))
ak však použiješ celozrnnú špaldovú múku, počítaj s tým, že chlieb nebude ľahučký, nadýchaný, s pórovitou štruktúrou a veľkými okami, ale bude mať hutnú štruktúru.
je len na tebe, ako sa rozhodneš.
zmení sa aj výsledný chuťový efekt, pekárenské a iné vlastnosti..
dnes som obiehala obchody u nás..v jednom špaldová múka za 3,50 / 1kg...v Jednote sa mám staviť v stredu-tam majú - teda budú mať pod 3,. eurá...takže tvoja cena je nedostupná...ale-ked sa rozhodnem-kúpim...
konkrétne táto múka v e-shope mlynov Zrno Grznár má uvedenú cenu
1,83 E/za 1 kg v papierovom balení, ...lenže je vypredaná.
skúsim pridať skopírovaný obrázok:
v 1 kg papierovom bielom vrecku
Vyrobená z BIO pšenice potravinár- skej špalda Triticum spelta. Múka špaldová tmavá chlebová je určená ako prídavný komponent do chlebového cesta, prípadne posúchov a celozrnných cereálnych výrobkov na obohatenie. Múku z pšenice špalda môžeme nazvať aj múkou našich predkov. Je to vhodná potravina aj do našej modernej doby.
[ DETAIL - 93. BIO špaldová múka chlebová hladká /vypredané/ ]
Záruka: 5 mesiacov Výrobca: MLYN ZRNO
Cena: 1.83 € s DPH (55.13 SKK)
Vložiť do košíka
v 1 kg papierovom bielom vrecku
Vyrobená z BIO pšenice potravinár- skej špalda Triticum spelta. Múka špaldová tmavá chlebová je určená ako prídavný komponent do chlebového cesta, prípadne posúchov a celozrnných cereálnych výrobkov na obohatenie. Múku z pšenice špalda môžeme nazvať aj múkou našich predkov. Je to vhodná potravina aj do našej modernej doby.
[ DETAIL - 93. BIO špaldová múka chlebová hladká /vypredané/ ]
Záruka: 5 mesiacov Výrobca: MLYN ZRNO
Cena: 1.83 € s DPH (55.13 SKK)
Vložiť do košíka
majú aj iné špaldové múky a zrná špaldy.
múka amarantová:
2. ak ju chceš skombinovať s inou múkou, samozrejme môžeš. s akoukoľvek bielou múkou - hladkou extra špeciáol 00, chlebovou, inou. avšak asi z hľadiska diabetu asi chcieť nebudeš.
3. môže byť aj z celozrnnej špaldovej múky hladkej celý chlebík, avšak nebude mať nadýchanú štruktúru, ale bude mať hutnú konzistenciu, čo pre diabetika nemusí byť prekážkou.
vak zvolíš toto, osobne by som pridala na toto množstvo múky okrem soda bicarbony ešte 1 balenie prášku do pečiva a potom bude iste kyprejší.
3. veľmi dobre sa kombinuje špaldová múka hladká chlebová s múkou semolinou durum, obe majú nízky glykemický index a s cestom sa úžasne pracuje, pri Írskom chlebe ho vlastne nesmieš ani vypracovávať a vôbec ho nesmieš miesiť.
včera som pridala recept na Pečivo zo špaldovej múky a zo semoliny, kde som skombinovala šopaldovú múku - 350 g so semolina durum múkou 150 g, štruktúru dobre vidíš na priereze.
varecha.pravda.sk/recepty/pecivo-zo-spaldy-a-semoliny-zem...
4.ak sa rozhodneš pre kombináciu celozrnnej špaldovej múky s inou hladkou múkou, tak celozrennej múky nie je vhodné dať viac ako 15 - 30% celkového množstva múky.
jenskú misu netreba predhrievať, len ju vystelieš pečiacim papierom /chlieb sa neprilepí a ľahko sa vyberie z nej ev. vyklopí/, pečie sa bez pokrievky pri uvedenej teplote vo vopred vyhriatej trúbe na túto teplotu. čas pre istotu odsleduj na vlastnej trúbe.
dúfam, že som pomohla, pokiaľ viem múku semolina durum majú teraz v Bille.
grécky jogurt je v pohode, prajem ti zdarné pečenie a držím palce :-)))
len neviem, či práve v tieto dni kúpiš špaldovú múku, dnes som ju tam nevidela. zrejme ide len o výpadok v distribúcii, ale hádam zoženieš aj inde.
dala som sem link aj ja, aj @jerica...
verím, že áno a verím, že sa ti vydarí tiež a budeš veľmi spokojná-
Dakujem za 5*****
tie ceny ma neskutočne irritujú
napísala som ti na chat, možno ťa to poteší :-)))
chcem sa ale aj tak opýtať: mám doma asi 5 kg celozrnnej špaldovej múky hrubej. šlo by to aj s ňou?
na tvoju otázku ti môžem poradiť toto:
1. môžeš kľudne použiť aj celozrnnú špaldovú múku, ale potom počítaj s tým, že bude hutnú štruktúru.
2. vhodnejšie je kombinovať celozrnnú múku s inou hladkou múkou, a síce tak, ako som podrobne rozpísala v svojom komentári pre @evanaaa 1. oktobra 2013 o 07,45 hodine - pozri tam-
3. ak chceš nadýchaný a ľahký chlieb, použi len akúkoľvek inú hladkú múku, najlepšie chlebovú.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, 5**** a nech sa ti daríííí :-)))
no prosím, maminky už aj svojim zaťom tento vynikajúci chlebík vypekajú :-))) čo ma len nesmierne teší.
no toto aj mňa dostalo do kolien, že tvoj zať hodil fotku Írskeho chleba na svoj blog - že dakujem a pekne ho pozdravujem a teší ma to :-)
a prosím, či by ju nešanoval hodiť aj sem? :D
ak vyskúšaš podľa originálu, môžeš porovnať - poprosím daj vedieť.
dakujem za úžasnú správu a krásnu pochvalu.
p.s. už mi viacerí písali, že moje receptíky sa potulujú aj inde na internete :-)
dúfam, že dnes pečieš a aj bude chutiť :-)))
držím ti palce a poprosím daj vedieť, či si bola spokojná?
dakujem ti.
ale skúsiť iste môžeš. :-) potom sa podeľ o svoju skúsenosť s nami.
dakujem.
dakujem za potešujúcu správu.
dakujem ti za všetky povzbudivé slová,
ale ak si použila celozrnnú špaldovú múku, tak tiež ok.
lenže ak smiem poradiť,do Írskeho chleba sa Thang Zhong veľmi nehodí, lebo Írsky chlieb sa nemá vymiesiť vôbec a na druhej strane Thang Zhong potrebuje veľmi dôkladné miesenie.
napriek tomu tvoj chlebík vyzerá úžasne :-) blahoželám ti, @tanicka. (y)
som rada, že tento chlieb odporúčaš aj iným . :-)
dakujem za pridanie nádherných fotografií tvojej skvelej práce
ale ak si použila celozrnnú špaldovú múku, tak tiež ok.
lenže ak smiem poradiť,do Írskeho chleba sa Thang Zhong veľmi nehodí, lebo Írsky chlieb sa nemá vymiesiť vôbec a na druhej strane Thang Zhong potrebuje veľmi dôkladné miesenie.
napriek tomu tvoj chlebík vyzerá úžasne :-) blahoželám ti, @tanicka. (y)
som rada, že tento chlieb odporúčaš aj iným . :-)
dakujem za pridanie nádherných fotografií tvojej skvelej práce
dakujem za potešujúcu správu.
takto vyzerá môj,dnes upečený chlebí,len neviem prečo mi popraskal :(, robila som zo špaldovej celozrnnej múky
skús na budúce skombinovať múky, a to tak, že dáš celozrnnej múky len 15% - maximálne 30 % a zvyšok ostatná hladká múka a výsledok bude super. :-)
dakujem za potešujúcu správu :-)
dakujem za pridanie nádhernej foto od @heny44 :-)
želám Vám i celému tímu varechy krásny adventný čas a šťastné Vianoce pri tejto príležitosti :-)
dakujem za správu :-)
som rada, že je výborný. teší ma, že za tak krátky čas si robila tento chlebík už 10x a vždy sa rozchytal :-)
dakujem za potešujúcu správu a nádherné foto, ktoré si pridala.
nuž a čo sa chuti týka, každý chlebík chutí inak, inak chutí chlieb s kváskom, inak s droždím, inak nekysnutý a tak isto celozrnný, inak z kombinovaných múk, inak z múky pšeničnej bielej, zo špaldy, z múky ražnej,...atd.
ty sama si musíš upraviť chuť soľou, výberu múky, kvásku, droždia, nekvaseného a iných prísad.
skrátka, musíš si nájsť sama ten "svoj chlebík", ktorý chutí tebe - a to chuťou, štruktúrou i zložením :-)
dakujem za milú správu.
uvedená teplota je orientačná pre teba, je napísaná tak ako som chlieb piekla vo svojej trúbe. každá trúba pečie totiž trocha trocha inak, preto je najlepšie teplotu odsledovať na tvojej vlastnej trúbe.
pečenie teplovzdušné a pečenie kombinované s teplým vzduchom je úplne iné ako pečenie pri hornom a dolnom ohreve.
ak pečieš s ventilátorom, je cca o 20 stupňov C viac ako pri dolnom a hornom ohreve.
dúfam, že som ti pomohla :-)
dakujem za otázky i tvoj komentár.
dakujem.
skús kyslú smotanu, ale nebude to, ako má byť...neviem, sama som neskúšala.
odporúčam dať len ten jogurt a nič miesto neho iné, ale to je už len na tebe, čo spravíš.
dakujem za otázku.
s kyslou smotanou som ešte nerobila, ale môže byť :-)
som veľmi rada, že sa ti tak perfektne vydaril.
vdaka za potešujúcu správu.
dakujem za uloženie do kk.
grécky jogurt dostaneš bežne v hypermarketoch a je dobrý, už som mala. ale tu som použila svoj vlastný doma vyrobený.
dúfam, že som ti pomohla :-)
poteší ma, ak spravíš aj tento chlebík, je výborný a rýchly. tie jogurty dobre využiješ. u nás špaldová múka tiež nie je lacná, Extra špeciál 00 je v cene od 0,40 do 0,79 e, špaldová stojí teraz po zvýšení cena 1,89 e/1kg. teda u vás je poriadne drahá, 500g za 4,59 e - páni....
ak dáš aj celozrnnú špaldovú, potom nie viac ako 15% až 30% celkového množstva múky
budem rada, ked dáš vedieť, prajem ti, aby sa ti super vydaril tento chlebík - nech sa ti darí !!!
určite sa ti vydarí, potom daj vedieť.
dúfam, že som pomohla :-)
určite sa ti vydarí, potom daj vedieť.
dúfam, že som pomohla :-)
som rada, že si ho upiekla a že je pre teba mňáááááám :-))))) a chlebík je chutný :-)
dakujem ti za úžasnú správu a prajem zdravé pečenie!!!
problém bude asi v teplote tvojej trúby, zvýš teplotu pečenia bud o 20 stupňov C alebo peč na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, na túto dávku chleba uvedený čas pečenia v recpte bohate postačuje.
teplotu si musíš sama odsledovať a upraviť podľa toho, ako pečie tvoja trúba - ale takmer 2 hodiny pečenia je naozaj veľa - problém bude v trúbe.
ale ak chceš piecť z dvojitej dávky, urob radšej dva bochníky chleba, vlož každú zvlášť do jenskej misy /inej vhodnej nádoby na pečenie chleb/ a teplotu i čas ponechaj, pričom môžeš piecť oba chleby súčasne, ev. jeden po druhom.
ale ak chceš piecť z dvojitej dávky, urob radšej dva bochníky chleba, vlož každú zvlášť do jenskej misy /inej vhodnej nádoby na pečenie chleb/ a teplotu i čas ponechaj, pričom môžeš piecť oba chleby súčasne, ev. jeden po druhom.
dakujem za tvoje úžasné ocenenie, svoj čas rada venujem každému, kto má záujem o tieto veci :-)
hej, je nádherný chlebík - dakujem za pochvalu.
nadýchanosť je aj v spracovaní - teda nevypracovávať, len tak ledabolo spojiť vidličkou, nuž a práve kvalitný jogurt hustý domáci alebo jogurt gréckeho typu hrá podstatnú úlohu v tomto, samozrejme v dostatočnom množstve a žiadne mlieko. skôr by som sa priklonila k dobrej kvalitnej hustej smotane alebo ku skysnutej šľahačke :-)
s tou rúrou si to výborne spravila, ak viac hreje a z vrchu skôr pripeká, správne - treba vrch chlebíka prikryť fóliou alebo pečiacim papierom.
teplotu si musíš odsledovať sama na svojej trúbe, každá trúba pečie inak, skúsiť môžeš aj tých 140 stupňov C, ale ak bol pri tej teplote, ktorú si použila ty, správne prepečený, potom by som ju ponechala a radšej chlebík prikryla. nechám to na tebe. :-)
som rada, že bol výborný, chutil a zjedol sa, že si sa podelila pravdivo o tvoje skúsenosti.
dakujem ti za odskúšanie, za pochvalu a za uznanie.
v ba síce neprší, ale je pod mrakom...
aj ja tebe prajem krásny deň
a dakujem ti.
ja som pred par mesiacmi začala piecť normalny biely chlieb z kvasku ale tento vyzerá tiež super a ešte k tomu je zdravší. len sa trosku bojim tej chuti ked tu podaktori hovoria ze je to skoro ako vianočka. mam doma semolinovu muku avsak sa bojím ze z nej bude ten chlieb moc hutny. mate s tym skusenost?
vopred ďakujem za odpoveď :-)
špaldová múka má jemnú príchuť orieškov, nepovedala by som, že chlieb z nej chutí ako vianočka, ale ako chlieb.
záleží len na tebe, ktorej chuti dávaš prednosť, chlebu z bielej pšeničnej hladkej múky alebo špaldovej hladkej múky či inej múky.
zo semoliny mám na vareche iné chleby, zo semoliny som Írsky chlieb ešte nerobila. semolina má tiež inú chuť ako biela pšeničná hladká múka.
rozhodnutie je zase len na tebe samotnej. :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za úžasnú správu.
môže to byť v kvalite múky, v kvalite použitého jogurtu, v množstve, v spôsobe a v dodržaní spracovania, najskôr však v trúbe - teplota a dlžka pečenia.
verím, že odpoved nájdeš a najbližšie sa ti určite vydarí!!!
držím všetky palce!!!
môže to byť v kvalite múky, v kvalite použitého jogurtu, v množstve, v spôsobe a v dodržaní spracovania, najskôr však v trúbe - teplota a dlžka pečenia.
verím, že odpoved nájdeš a najbližšie sa ti určite vydarí!!!
držím všetky palce!!!
na toto si odo mňa zbytočne pýtaš moju odpoved, ja ho nevidím, a nepiekla som ho.
je tu aj trošku náročnejší Chlieb zo Sicílie, ten mám z bielej múky a vynikajúci, ak ho chceš robiť zo semoliny - je tu krásny chlieb Pane sicilino od @lusinkab zo semoliny.
a zo špaldovej múky tu mám viac chlebov, nemôžem si ich vynachváliť - pozri do mojich receptov, kde ich určite nájdeš :-)
môžeš si skutočne vybrať :-)
to je dakujem tebe za skvelú správu.
dakujem za fantastickú správu.
Nakoľko som nemala doma jogurt gréckeho typu, dávala som mix obyčajného bieleho jogurtu aj s acidkom - čo chladnička dala, najbližšie s kyslou smotanou + bielym jogurtom, boli výborné. Zajtra skúsim s jogurtom presne podľa návodu, sama som zvedavá na rozdiel medzi nimi.
láka ma z ražného kvásku, máme slúbené z jednej bio predajne, tak som zvedavá ako mi pôjde to ...
nesmierne ma teší, že tvoja prvá írska premiéra dopadla tak úžasne, že bude aj opakované repete: :-)))))
fakt sa ti krásne vydaril.
nádherné foto i chlieb. (y)
dakujem ti za skvelú správu.
ako vidím, si veľmi kreatívna, ako čítam ostatné komentáre, aj ty i viacerí využili kyslo-mliečne produkty rôzneho druhu a s úspechom.
budem zvedavá aj na tvoj názor na pôvodnú jogurtovú verziu.
dakujem ti za úžasnú správu.
nieee, miešať sa nesmieeee - len ty pekne odolávaj :D
no ale sem nemá ísť kvások, neodporúčam. to už bude iná kvalita, nie toto.
ale ak riskuješ, budem rada, ak dáš vedieť, aký je s kváskom tento chlebík. :-) aj ja som zvedavá a držím všetky palce.
dakujem za fantastickú správu.
dakujem za uznanie.
som rada, že chutil a radíš medzi obľúbené recepty. :-)
dakujem za potešujúcu správu.
som rada, že chutil a radíš medzi obľúbené recepty. :-)
dakujem za potešujúcu správu.
poteší m a, ak dáš vedieť výsledok a držím ti palce, určite sa ti podarí :-)
dakujem.
to o plesniach som nevedela, som rada, že si sa o svoje znalosti podelila, to ja dakujem tebe za úžasnú správu.
dakujem za tvoju otázku.
odpoved, ktorú potrebuješ, celkom iste nájdeš k svojej spokojnosti.
držím palce, chlebík sa ti určite vydarí :-)
no toto - už ho vypeká aj tvoja dcéra a aj tvoja suseda, to je úžasné :D
dakujem ti za fantastickú správu.
veľmi ma to mrzí, ale chlebík mi nevyšiel. Už pri miešaní vidličkou bola zmes veľmi hustá, pridala som viac jogurtu. Piekla som ho cca 70 min, stále sa mi zdal nedopečený a veru aj bol - nižší ako ten Váš a vlhký. Kde som urobila chybu? Tak rada by som upiekla svojim deťom domáci chlieb a akosi sa mi nedarí :(. Ďakujem za komentár a prajem všetko dobré. Vaše recepty sú perfektné, už sa teším, ako niektoré z nich vyskúšam, "objavila" som Vás až teraz. Marika.
1.najskôr si spravila chybu v bode 3. a v bode 4. postupu.
nesmieš cesto vypracovať, a už vôbec nesmieš vymiesiť, len z ľahka spracovať vidličkou - len tak ledabolo, aby sa spojilo :-)
2. múku radšej prene odváž.
3. nezabudni jenskú midsu pred pečením patrične vyhriať v trúbe
4. len ľahko vyformuj cesto pomúčenými rukami a tak vkladaj aj s pečiacim papierom do jenskej misy a potom do rozpálenej trúby.
5. cesto po ľahkom spracovaní musí zostať lepivé, vrch ešte posyp trochou múky.
6. teploty musíš odsledovať a upraviť podľa vlastnej trúby, každá trúba pečie totiž inak. uvedené teploty sú len orientačné.
verím že sa ti určite chlebík podarí a držím palce!!!
dúfam, že som pomohla.
....
chybne som uviedla v odpovedi.
@katkat , veľmi pekne ti dakujem, že si sa "vložila" do komentárov.
jenskú misu podľa predpisu v príslušnom recepte predhrievam, inde zase podľa iného receptu zase nie - tu naozaj netreba!!!
mne ešte jenská misa za 40 rr používania nepraskla vo vyhriatej trúbe nikdy.
len raz na otvorenom plyne, ked som zabudla, že som ju práve vybrala z chladničky a dala priamo na oheň -taký som bola blbec :-)
ale to ja zase už o niečom inom.
cs.wikipedia.org/wiki/Varn...
é_sklo
dakujem za všetky ohlasy, ktoré ste za tento recept poslali a prosím o prepáčenie, že som nestihla každému odpovedať jednotlivo, je toho neskutočne veľa.
dakujem za pochopenie.
Dakujem za inspiraciu
to, čo popisuješ, že vzniklo na druhý deň, to naozaj vyzerá ako pleseň. musíš si uvedomiť, ako sa množí pleseň najlepšie - tma, vlhko a teplo.
preložené do zrozumiteľnej reči to znamená, že než chlieb odložíš do niečoho vložíš - najčastejšie igelit, mikrotén... iné, najlepšie - bavlnená kuchynská utierka, musíš ho nechať na svetle /dennom/ voľne úplne vychladnúť na mriežke, tým zabrániš vzniku vlhkosti po vložení do obalu, tiež teplu a je tam určite tma, ktorá sama o sebe nevadí.
vo vlhkom horúcom lete je najlepšie ešte vložiť k chlebu do obalu niekoľko kociek cukru, ktorý vsaje prípadnú vlhkosť.
celkom určite pleseň nevznikla tak rýchlo zo semienok, ktoré si pridala, naopak chlebík si tým len vylepšila.
dúfam, že som pomohla :-)
ja si to robím pri varení knedlí :-)
lh6.googleusercontent.com/Xv0B1YfVkxPpMvfR0sUCg7KXiF0LI_IH_9PEX9X...
možno to pomôže :-)
nemám skúsenosti s halogénovou rúrou, nevedela by som poradiť.
však daj recept na kabáč, upečiem :-)
dakujem.
dakujem veľmi pekne za receptík :-)
mam spaldovu aj celozrnnu raznu, neviem, ci ich mozem zmiesat alebo ci mam urobit radsej proste bud len zo spaldovej alebo prip, len z tej raznej (ja spaldovu veru velmi nemusim..)
no ako to tak teraz po sebe citam, chcem vlastne piect uplne iny chlieb :)))) ale nie, skusim to takto ;) dakujem vopred za odpoved
OK, rob podľa seba, čo tebe vyhovuje.
dakujem za skvelú správu.
1.vidličkou sa nepremiešava tak, aby si cesto vypracovala, ale len veľmi zľahka, aby sa ako-tak iba spojilo, v recepte som to uviedla. tiež ho po spojení nemám lesklý - teda surové cesto.
popísala som dosť detailne, niet prečo viac rozpisovať a už vôbec nie čas, ako dlho zmiešavať vidličkou. :-)
2. piekla som na mriežke v strede trúby.
3. neskúšaj kadečo - ale drž sa prísne receptu, tak ako je napísaný.
4. použi len kvalitný veľmi hustý jogurt - bud vlastný alebo hustý jogurt gréckeho typu - tiež máš v recepte napísané.
5. to kde si vzala, že ho treba piecť 1 - 2 hodiny a pri akej teplote?
potom je samozrejme tvrdý na povrchu a vo vnútri neprepečený a zbitý.
máš jasne napísaný čas pečenia 50 minút pri 190 stupňoch C na toto množstvo cesta v recepte!!!
nečítaš recept???
myslím si, ak dodržíš recept krok za krokom a ingrediencie - tvoj chlieb bude ako môj, ako ten na fotografii.
dúfam, že som pomohla :-)
pozrela som si tvoj blog.
síce si napísala, že mi dakuješ za recept, ale až na konci receptu.
1. text máš takmer zhodný s mojim receptom.
2. fotografie si tam dala moje vlastné.
3. ja v recepte uvádzam, že som dala vlastný domáci jogurt tak v surovinách, ako aj v postupe. ako alternatívu som uviedla možnosť gréckeho jogurtu, tak nepíš, že aká zvláštnosť...
k tvojmu blogu:
1.nie je mi známe, že by si si žiadala odo mňa súhlas na pridanie môjho receptu na tvojom blogu a o úpravy tebou!
2. nedala som ti súhlas na uverejnenie mojich fotografií na tvojom blogu)
3. podľa autorského zákona na internete ide v tomto prípade o plagiátorstvo, čo je trestné!
žiadam ťa veľmi dôrazne o odstránenie môjho receptu i mojich fotografií z tvojho blogu!!!
dakujem.
a pod svojim receptom odpoviem sama, tak aj toto láskavo nechaj len na mňa.
Myslím, že sedmoskaredka bude tiež nemilo prekvapená touto reakciou, očividne to nemyslela v zlom, práve naopak.
www.google.sk/search?q=Irish+Soda+Bread+Recipe&so...
a mozno sa prida k diskusii aj @popolvar.
@pusta , tie fotky sú úplne odlišné, len ma zaráža, ako reaguješ, ked niekto upečie a ešte aj pochváli ! zvláštne, ty ked skopíruješ niečí recept a vydávaš ho za svoj, tak je všetko v poriadku a tváriš sa ešte dotknuto, ked ťa niekto na to upozorní
tu však sama autorka na svojom blogu sama povedala, že ide o môj recept - prečítaj si to, prosím!
a čo sa týka receptu a fotiek... toto nie je tvoj recept, receptov na írsky chlieb ja na nete obrovské množstvo a úprimne - kto by už kradol tvoje fotky :)
a keď sme už pri tom - dlžíš @sedmoskaredka ospravedlnenie
nie je možná až taká podoba, to nie sú identické dvojčatá :-)
ty o tom nerozhoduješ...komu sa ja mám ospravedlniť, to láskavo prenechaj mne!
dakujem.
ja vám nebránim :DDD
takže tvoja námaha sa míňa účinku :DDD
Len pre objasnenie: Fotky som použila vlastné, text som písala podľa toho, ako som postupovala pri pečení a kedže som sa pridŕžala tvojich rád, niet sa čo čudovať, že postup znie podobne. A uviedla som, že originálny recept je z varechy a od teba.
Mrzí ma, že kvôli hlúpemu nedorozumeniu tu vzniká ďalšia hádka :-(
som rada, že sa ti môj chlieb páči a považuješ ho za výborný.
dakujem.
moje recepty sú aj na viacerých blogoch, avšak ma vždy slušne požiadali predtým o súhlas a ja som im ho zatiaľ vždy dala.
ty si to však neurobila a ja som na to citlivá, asi už chápeš prečo :-)
preto ma to na tvojom blogu ruší, aj ked nepochybujem, že si to spravila s dobrým úmyslom.
čo sa fotiek týka, pozrela som si ich pozorne ešte raz.
uznávam, že majú iný podklad, čo mi ušlo, nechcem sa vyhovárať, že mám silné okuliare s cylindrom navyše.
za toto sa ti úprimne ospravedlňujem. napriek tomu sa mi vidí stále identická fotografia č.4 a č. 9 z môjho postupu, dokonca aj sklon prekrojeného chleba vpravo smerom nadol a aj dierky sú presne rovnaké- taká podobnosť predsa nemôže existovať. :-)
a tiež predposledná fotka z tvojho blogu s tiulnou fotkou môjho receptu - pozri porovnanie od @katka78 a posúd sama :-)
som rada, že si mi napísala :-)
dakujem.
stále si myslím, že ty si jeden z tých mojich kritikov s dvojitým nickom :DDD
vždy sa záhadne objavíš krátko po ich nástupe a tvoje vyjadrovanie je typicky ženské :DDD
ty sadáš sám k sebe, to je úplne jasné. :D
ak máš problém s @nonna , napíš jej to priamo, OK?
ja som tento chlieb piekla viackrát už, ani raz sa mi nepodaril identický ani s mojim receptom a ani s tým, čo máš vo svojom blogu.
tak asi takto.
bud bez obáv. asi tie okuliare budeš potrebovať ty sama :-)
takže kľud :-)
Aspon vidis, ze si dala perfektny postup, detailny, podla ktoreho sa da spravit uplne identicky chlieb, dokonca aj s jednakymi okami :DDDD
Ale inak fakt, tie fotky su uplne odlisne. Vsetky.
ja si svoj recept zodpoviem sama.
uznaj však sám, že tá podobnosť je až podozrivo nápadná, ba až neuveriteľná.
ty čosi o fotografi ako takej vieš oveľa viac!!!
no, ja si napriek tomu nemyslím, že sa dá upiecť až taký identický chlieb - mne samotnej sa to ešte nikdy nepodarilo ,ani podľa môjho receptu:-) nikdy...podobný, to áno.
dakujem ti za vysvetlenie.
Aj Cokoladove spice plnene vajecnym likerom /ktore mimochodom zboznujem/ robi xy vyrobcov a pridu mi v kazdej cukrarni rovnake :)
myslím, že raz stačí...
@sedmiskaredka...
považujem to za základnú slušnosť.
a čo sa fotiek týka, mne sa tak videli, ako som úprimne napísala a aj som sa za to ospravedlnila :-)
ale chod, nemám sa prečo hnevať... :-)
dakujem.
vypovedá o tebe, nie o mne. :D
pre teba obvzlášť platí to staré známe "Podľa seba súdim teba"...:DDD
nemám ti viac čo povedať, snád len ešte jeden slávny výrok španielskeho kráľovského dvorného maliara,Francisco de Goya:
Opica vyskakuje preto tak vywsoko, lebo čím vyššie vyskočí, tým väčšiu časť holého zadku jej vidno." :D
vysvetlila som vo svojich komentároch voči @sedmoskaredka a nepovažujem svoje rozhodnutie ani za nešťastné a ani za unáhlené.
podľa môjho názoru ani ja sama neupečiem chlieb nikdy rovnaký a už tobôž nie s rovnakým sklonom a s rovnako vzdialenými dierkami na dvoch fotografiách rôznych autorov, čo sa dá aj premerať napokon.
takú podobnosť, ktorá e rovnaká, nepoznám u nikoho :-)
som rada, e môj recept sa ti páči a chváliš, hoci aj u oboch:-)
tiež ti prajem pekný deň!
@renulienka , niet za čo :DDDD
aj mne chutí zatiaľ najlepšie zo všetkých mojich chlebov, ktoré som piekla doteraz :-)
teší ma, že aj tebe.
dakujem za úžasnú správu a skvelé foto, ktoré si pridala.
dakujem za úžasnú správu.
dakujem za skvelú správu.
ešte nejaké pridám.
dakujem za úžasnú správu.
skús však použiť niektorú z tých, ktoré použili varecháčky, čo do svojich komentíkov pridali fotky z odskúšania.
skús na to prísť ty sama, pouvažuj o tom.
srdečne blahoželám.
neviete mi poradiť? Kde robím chybu? Ďakujem
rada by som ti poradila, ale napíš mi, či múku presne vážiš, či používaš špaldovú hladkú múku T 630, inú? aký jogurt presne používaš a aké množstvo? koľko soda bicarbony dávaš a tak...ako cesto spracovávaš? aspoň nejaké základné údaje daj!
potom možno vyriešime spoločne tvoj problém hutnosti chleba :-)
na fotkách môjho chleba tie oká dobre vidno, aj na iných fotkách tých varecháčov, ktorí ho odskúšali presne podľa môjho receptu, napr. fotka pridaná od @kukulienka71. ak vidíš, tie oká tam, naozaj sú :-)
nehodnotím teba, tvoju skúsenosť, ale o radu žiadala @tamix a to rozoberať s tebou nemám dôvod.
A ešte niečo, som do neho pridala slnečnicové semiačka tie tam nejak zoxidovali či čo a zostali zelené... Máte s tým niekto skúsenosti?
Tymto povazujem moju dalsiu ucast v tejto zbytocne rozvinutej diskusii za ukoncenu
áno, je viac druhov špaldovej múky.
ktorú som dala do tohoto chlebíka, je napísané v surovinách.
Zvolenský jogurt je chutný, nie však hustý, ale ja som použila extra hustý domáci jogurt a síce tento. vyrábam si ho sama podľa tohoto receptu:
varecha.pravda.sk/recepty/extra-husty-domaci-biely-jogurt...
v ostatnom ti veľmi správne píše @kukulienka71 , drž sa jej rád a uvidíš, že sa ti vydarí :-)
varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-z-muky-raznej-celozrnnej...
ak by si mala problém zohnať semolina durum múku = pšeničná múka z tvrdej pšenice alebo je nevhodná pre obsah lepku, potom ju nahrad v uvedenom množstve špaldovou múkou T 630 a chlebík bude chutný a nadýchanejší. :-)
dúfam, že som ti pomohla aspoň trošku :-)
ešte som vybrala pre teba Lenivý chlieb, dáš ho do chladničky vykysnúť a vždy, ked potrebuješ,môžeš upiecť čerstvý len za 50 minút.
len chlebovú múku T650 zameň za špaldovú múku T630.
je veľmi chutný a dierkavý, neuveriteľne ľahučký.
varecha.pravda.sk/recepty/lenivy-chlieb-fotorecept/45488-...
a tento je najúžasnejší zo všetkých mojich vydarených chlebov - Biely domáci zemiakový rascový chlieb, ako kedysi u mojej dobrej starej mamy :-)
tiež však použi miesto bielej pšeničnej múky Extra špeciál 00 múku hladkú chlebovú špaldovú T630 - uvidíš, že bude chutiť fantasticky :-)
varecha.pravda.sk/recepty/biely-domaci-zemiakovy-rascovy-...
myslím, že už máš z čoho vyberať a hor sa piecť !!!
Recept som dostal náhodou.
- ľahká príprava
- veľmi krátka doba do finále
- perfektný chlieb na prvý pokus
- veľmi malá doba trvanlivosti chleba (zjedli sme ho traja za 10 minút :-)))
Chlebiky som začal piesť asi pred mesiacom. Pečiem tak kvasnicové ako aj kváskové. Tento je ďalší, ktorý ostane v repertoári.
BTW: vždy som si myslel, že doma asi dobrý chlieb neupečiem. Opak je pravdou. Chvalabohu som nekúpil pekárničku, ale oprášil nepoužívanú jansku misu. No keď sa darí mne, môže piecť každý. A má to obrovskú výhodu. Už žiadny chlieb nedávam pre králiky a čuníky. Pečieme toľko, koľko zblajzneme.
Prajem príjemný deň
osobne som kváskový chlieb ešte nerobila, ale odhodlám sa aj ja :D
dakujem za veľmi milú správu.
mne už dávno nevyplácajú rodinné prídavky, deti starnú ku mne, lebo už vnúčence sú dospelé a tie už majú tiež dosť veľké deti :DDD
ja sa radšej potrápim s ražným kváskom od nemeckého pekára, pána Reinhardta - nič iné mi nezostáva :-)))
Prajem Ti pekný nedeľný deň :-)
dakujem.
dakujem za dobrú správu.
dakujem za dobrú správu.
to ja dakujem tebe, som rada, že chutí :-)
takže: 1. ak pridáš celozrnnú múku, bude chlebík hutnejší.
2. ak je v recepte písaná soda bicarbona, treba dať sóda bicarbonu.
3. teplotu a čas si musí každý odsledovať podľa vlastnej trúby a upraviť podľa toho.
4. napísala som aj presne aký jogurt som použila - extra hustý domáci a vlastný - pridala som opakovane link na jeho výrobu, recept na ten jogurt je odtiaľto z varechy.
5. ako treba spracovať cesto, nevymiesiť!!! treba rešpektovať postup v recepte tak, ako je napísaný.
6. treba si prečítať aj komentáre, lebo ma už fakt nebaví odpovedať stále dokolečka na to isté, na čo som už mnohokrát odpovedala.
verím, že sa ti chlebík určite podarí, ked si to všetko pozrieš.
prosím o to isté každého, kto sa rozhodne chlebík piecť.
@simona11 , teší ma že sa ti chlebík vydaril. dakujem za peknú správu.
všetci si pozrite poslednú správu od @smejkad , špaldovú múku kupujem tiež presne tam :-
dakujem každému za prejavený záujem a pridaný komentár, či skúsenosť.:-)
vidíš, ty si si ale dala povedať a našla si aj správnu kombináciu múk /písala som v odpovedi pre @evanaaa /, môžem ťa len a len pochváliť :-) a čo je najdôležitejšie, objavila si "Svoju vlastnú chuťovú variantu", čo ma nesmierne teší :-)))))
vidíš, že ked sa chce, tak to aj ide :D
dakujem ti za milú správu, nech ti ten tvoj chlebík chutííí!!!
u nás som Írsky chlieb v obchodoch predávať ešte nevidela, či ho predávajú v obchodoch v Írsku, to neviem, ale doma v Írsku ho zaručene pečú a recept je určite írsky :-)
dakujem za skvelú správu.
veru, doma pečený chlieb je najlepší.
dakujem za skvelú správu.
nech sa vám darí k spokojnosti.
verím, že chlebík sa ti vydaril.
Pekný večer ti prajem :-)
1. Suchšia múka potrebuje na spracovanie viac vody.
2. Vlhkejšia múka potrebuje zase menej vody.
3. údaj spotreby múky a vody v každom recepte je približne orientačný.
4. treba si prečítať aj komentáre pod príslušným receptom, kde na toto som už viackrát odpovedala jednotlivo každému, nech nemusím stále dokolečka odpovedať na to isté.
5. v postupe vždy napíšem, aké má byť v spracovanom stave surové cesto a riadiť sa tým!!!
ak máš cesto hustejšie, pridaj vodu, kým nebudeš mať požadovanú konzistenciu cesta.
pri redšom ceste zase pridaj trocha múky, kým nedosiahneš potrebnú konzistenciu.
dúfam, že som pomohla :-)
aby sa zbytočne nepoplietli tí varecháči, ktorí Írsky chlieb budú robiť.
dakujem ti za pochopenie a naozaj som to myslela len v dobrom :-)
) myslim ze som cesto dobre nevypracoval ale ked ja som sa bal ze ho budem miesit prilis dlho. viackrat si ludi vytrihala. rozmyslam premiesat suche zlozky predtym nez sa prida jogurt. co si o tom myslis?
mam este druhu otazku. dalo by sa pouzit aj na pecenie peciva?
tretia otazka: mas aj ine recepty na takuto dietu?
ps: ak sa da, skus odpovede na najcastejsie otazky zahrnut do receptu ak sa da. ludia ktori necitaju diskusiu si neprecitaju ani tvoju prosbu o neopakovanie tych istych otazok :)
pokiaľ ide o jogurt z kozieho mlieka, ľahko si ho vyrobíš doma sám, v komentároch som dala link na extra hustý domáci jogurt, len použiješ miesto mlieka kravského mlieko kozie, postup je ten istý.
iné pečivo som z toho ešte nerobila, neviem ti teda povedať...možno žemle v ramequinkách by išli.
odpovede na najčastejšie otázky sa nedajú zhrnúť do receptu, ten je už raz daný a nemienim ho prepracovať, bol by potom recept neprehľadný.
treba si všetky komentáre a odpovede poctivo prečítať, aspoň ja to tak robím, ak ma recept zaujme.
nie som neochotná, len odmietam do nekonečna odpovedať na niečo, na čo som už odpovedala. :-)))
som veľmi rada, že som mohla svojim receptom pomôcť tvojej milej pani manželke :-)
dakujem ti za skvelú správu a krásne foto :-)
nech sa ti darí vo všetkom!!!
daj si do hľadáčika @pusta - recepty a iste si vyberieš :-)
za pekný komentár i nové náherné foto úprimne dakujem
@kukulienke ďakujem, že mi ho pomohla objaviť, pekne napiekla :-)
teší ma, že ťa zaujal, a že ho viacerí odskúšali a @kukulienka71 opakovanými nádhernými fotkami propaguje :-)
dakujem.
vtedy som ešte nemala ani pc, že by som si to pozrela aspoň na internete niekde.
preto je najlepšie začať robiť cesto vlastnými rukami, poriadne dlho ho miesiť, čím získaš cit v prstoch rúk a naučíš sa pri tom, aká má byť správna konzistencia surového cesta, ako dlho má kysnúť, kedy ho treba prepracovať, kedy netreba a hlavne vziať do úvahy kvalitu tej ktorej múky, jej savosť a spotrebu vody.
v mojich receptoch to máš vždy napísané, treba sa riadiť uvedeným postupom a je veľmi dôležité prečítať si všetky komentáre, otázky a
odpovede pod každým receptom, mne osobne sa to vždy zišlo.
ked získaš skúsenosti, môžeš prejsť na zložitejšie chleby a prípravu cesta na chlieb i prístrojmi ako miešacie háky alebo pekárnička.
prajem ti trpezlivosť a úspešné pečenie domáceho chlebíka!!!
ver mi, že už by som nikdy viac v obchode nekupovala. :-)
poznámka pre čitateľov: v komentári pre @tamix teraz nebola reč o Írskom chlebe, ten neobsahuje v recepte vodu, cesto sa nespracováva, nemiesi a nekysne!
nech vám obom chutí a vydarí sa.
prajem zlepšenie zdravia :-)
to ja dakujem tebe za skvelú správu, som rada, že ti chlebík chutí a aj tvojmu milému synčekovi :-)
Na prvy krat som to riskla a cukor som dodala. To aby som vedela ako chyti a vyzera ten "pravy". Nabuduce to uz bude bez cukru. Fotecku "svojho" chlebika vsak neviem prilozit. Ale vyzera ako tvoj a chuti skvelo. Ak mas viac zdravej vyzivy tak sem s nou ;)
aj z celozrnnej špaldovej múky bude výborný, ale hutnejší.
dakujem za peknú správu
mám viac zdravých receptov na vareche, prejdi si moje recepty postupne a verím, že si ich aj dosť vyberieš.
dakujem ti.
ten si už robila a chutil vám veľmi.
pokiaľ viem, v tescu dostaneš hladkú chlebovú špaldovú múku T 630 vždy, majú ju aj teraz.
zrejmme boli navlhnuté, ak v chlebe ozeleneli, potom sú plesnvé :-(
nejedla by som to.
je mi to ľúto. :-(((
pomer múk bol správny
zrejmme boli navlhnuté, ak v chlebe ozeleneli, potom sú plesnivé :-(
nejedla by som to.
je mi to ľúto. :-(((
pomer múk bol správny.
už som v komentároch o tom písala, najbližšie sa drž pôvodného receptu!
Neviem pridať fotku..
ty vieš, čo si tam dala, a ako robíš tento recept, len potom sa zbytočne pýtaš mňa, ked si robila podľa seba. neviem ti pomôcť.
môžem sa zaručiť len za recept ako som ho pridala a nie za to, ako ho kto robil podľa seba.
@pusta , dovolila som si tento vstup, verím, že niekomu pomôže, ja som sa učila na vlastných chybách ;-) Vidím, že tu v recepte sa spomína, že sa nemá miesiť, no evidentne mnohí tú chybu robia, neuvedomujúc si do dôsledkov jej význam. Prajem všetkým veľa zdaru s domácimi chlebíkmi, či už kvasenými, alebo nie :-)
dúfam, že som ti poradila a pomohla :-)
to ja dakujem tebe za skvelú správu.
chlieb je však skutočne výborný, vyskúšaj a garantujem ti, že budeš veľmi spokojný.
dakujem za pekný komentár.
skúsiť však iste môžeš.
dakujem za otázku.
teším sa s tebou, že sa ti chlebík vydaril.
dakujem za skvelú správu.
to je dobre, že už nebudeš chlebík kupovať, ale si upečieš svoj vlastný :-)
okrem mňa, ti potvrdí každý varecháč/ka, že niet nad vlastný doma upečený chlebík.
dakujem za úžasnú správu.
to ma veľmi teší, že sa ti chlebík tak úžasne vydaril, ešte viac ma teší, že chutil :-)
to ja dakujem tebe za skvelú správu :-)
Ja sa ho ešte len chystám piecť a to na odporúčanie mojich kolegýň, ktoré ho pečú, už viac krát za sebou, tak je vraj dobrý. Možno poradím, pečú ho z tej jednej dávky v srnčom chrbáte, jedna dokonca urobila dve dávka a piekla naraz v dvoch formách, vyložila papierom a že výborné... ja len toľko
dobre si všetkým poradila :-)
dakujem ti.
dobre si všetkým poradila :-)
dakujem ti.
dakujem za skvelú správu.
@ @ evafrieda,
@ lethepp,
@ franovka
teším sa s vami, že sa vám všetkým tak vydaril tento výborný chlebík
a najmä, že chutil :-)
dakujem vám za úžasnú správu.
@evikh , verím, že sa ti chlebík vydaril :-)
@lillie2014. ak chutil chlebík 5 ročnému synkovi, to je tá najmilšia pochvala vôbec :-)
@berto99 , neviem ti povedať, prečo ti nefungovalo, zrejme 500 ml jogurtu bolo priveľa na zadané množstvo múky, ak ti smiem poradiť v dobrom, drž sa prísne receptu na budúce a predtým si poriadne prečítaj všetky komentáre, nájdeš tam odpovede na svoje otázky, ajj najčastejšie chyby a ako sa ich vyvarovať, uvidíš, že chlebík sa ti iste vydarí, prajem ti to :-)
@stella353 , môže ísť o to, že ti nepečie rúra rovnomerne, aspoň podľa tvojho popisu to tak vyzerá, nemyslím, že ak rúra pečie ako má, by sa mal meniť čas pečenia a teplota, aj v tvojom prípade to bolo zbytočné a chybou bola aj 14%-tná smotana, ak zvolíš miesto hustého jogurtu kyslú smotanu, tak vyber radšej veľmi kvalitnú, minimálne hustú pochúťkovú kyslú smotanu, držím všetky palce, aby sa ti nový chlebík vydaril :-)
ja si domáci jogurt vyrábam sama doma podľa receptu na vareche a je lepší ako akákoľvek smotana, skús aj ty recept od @diabambulka.
ospravedlňujem sa vám všetkým za oneskorenú odpoved, ale bola som istý dlhší čas u môjho priateľa, preto odpovedám až dnes.
dakujem za vaše pekné komentáre, za vaše otázky a pochopenie.
vaša @pusta
vyslovujem vám všettkým jedno obrovské ĎAKUJEM!!!
môžeš ho nechať odkvapkať cez noc a potom odmerať množstvo alebo ešte lepšie, vyrobiť si vlastný extrahustý domáci biely neochutený jogurt podľa receptu od @diabambulka , vyjde ťa oveľa lacnejšie ako kupovaný a jeho úžasná kvalita ťa určite nesklame.
dakujem ti za pochvalu.
potešil si ma :-)
dakujem za úžasnú správu.
dúfam, že som ti poradila.
akovidím, každý rekord sa dá prekonať :-)))
mám tu recepty ako Staromaďarská štrúdľa a Madarská vienetta, kde je dosiaľ okolo 700 lajknutí vami, moji neznámi priatelia, pod receptom na Celkom obyčajné lángoše už takmer 1000 lajknutí :-)))
ale totoooo, až 21 000 lajknutí a zdieľaní, toto sa mi ani vo sne nevidelo, nečakala som to!!!
neuveriteľné - až 21 tisíc doteraz vás lajklo tento recept , zdiľate ho a šírite dalej.
DAKUJEM VÁM!!!
:-DDDDDDDDDDDD
firstandgeek.com/increase-facebook-likes/...
tento konkrétny recept je tu rok 1 rok a 2 mesiace, tie ostatné niekoľko mesiacov, mám aj mladšie...neuviedla som zdaleka všetky.
poviem ti ale, že za úspech sa veľmi tvrdo platí, a to nielen na vareche, niečo o tom viem.
úspech sa totiž neodpúšťa mužom, nieto ešte ženám.
čo však je dôležité, je za tým úžasný kus driny, o ktorej vie len autor receptu sám najviac a tí, ktorí recept nasledovali, ale vtedy už bol autorom spracovaný a uľahčený ostatným.
preto si myslím, že recept každého varecháča s takým hodnotením si zaslúži našu úctu, je úplne jedno, koho je to recept :-)
@dianuska2332 , príčiny môžu byť hned dve, a síce:
1. nedávala by som miesto soda bicarbonyvínny kameň, lebo vínny kameň je kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov síce, avšak má iné vlastnosti, ako soda bicarbona, ktorá tiež kyprí cesto, ale na inej báze.
2. príčinou môže byť práve jogurt, jeho kvalita a hustota, ak si nerobíš sama doma extra hustý jogurt, vyššie je uvedený link na jeho výrobu v komentároch, použila by som h kupovaných jogurtov prinajmenšom grécky jogurt a aj ten by som predtým cez noc nechala na site odkvapkať v chladničke z tekutiny.
som rada, že inak si s týmto chlebíkom spokojná :-)
Pridala by som aj obr mojho výtvoru, len neviem ako :-D
Pripojime ho k Vasmu komentaru.
v recepte je špaldová múka hladká T 630 - pozri sa lepšie!
ty si použila hladkú múku a celozrnnú múku, to sa ti ani nemohlo podariť, jednak máš nesprávny pomer múky a jednak veelozrnná múka je hutnejšia a taký bude z nej aj chlieb, pri tejto múke nestačí len zmiešať zľahka vidličkou.
dalšou príčinou je hustota použitého jogurtu, jogurt musí byť extra hustý, bud vyrobený doma, alebo z kúpených je vhodný minimálne grécky jogurt, ešte navyše v noci odkvapkaný, elektrická rúra je v pohode, pokiaľ si dodržala uvedené teploty v recepte.
ak budeš robiť na budúce, použi špaldovú hladkú múku T 630, tak ako je v recepte!!!
dúfam, že som pomohla.
Original tohto chleba sa pecie uz okolo 4 storoci na 2 sposoby ako: “Brown soda bread” z celozrnnej muky +biela; alebo
“White soda bread” iba biela muka.
Taktiez v original receptoch sa vzdy pouzivalo LEN kysle mlieko nie odcedeny ani iny jogurt - to je uz len novsi pridavok.
Takze v recepte @carrie28 , nemoze zrejme robit problem len muka aj ked tu nedodrzala tvoje original doporucenie ine vraj dodrzala. Ten musi byt v niecom inom a ak si pozna ruru, vie ako jej pecie uspesne ine typy chleba alebo kysnuteho cesta tak sa podarit musi.
Tvoj vydareny spaldovy recept je uz tiez novodoba vylepsenina,
dnes na trhu ponukaju mnozstva roznych typov tychto chlebikov ako gourmet s pridanim semiacok aj inych obilovin.
Je to ozaj jednoduchy a vynikajuci chlieb, ktory sa NESMIE prepracovat!
Ja ked ho peciem tak len v liatinovom ciernom palacinkari tak ako Cornbread. = Vsetko dobre.
možno ti to uniklo, na čo sa pýtala.
…” je surový, aj ked dodržím všetky pokyny. Dnes som dala pól na pól celozrnný a bielu bio muku “ ....
ze len v muke nemoze byt chyba pretoze chlieb sa pecie aj inou metodou ako spaldou. … samozrejme ze nemoze ocakavat rovnaky vysledok ako tvoj, ked zmeni recept, avsak ja som mala z jej komentu dojem ze pise, ze uz skusala viackrat a len dnes zmenila tvoj recept na … “pól na pól” ci pomoze …
Moja poznamka k jej komentu bola ta, ze chlieb sa pecie s roznym pouzitim muk co samozrejme vzdy ovplyvni jeho kvalitu, hustotu a chut tym, co sa do neho vlozi, ale vzdy je dobry a rychly.
Vobec to Nemala to byt kritika /uz vobec nie na tvoj pekny chlieb/,
bola to rada ci moja skusenost, ze sa da upiect aj s inymi ingredients…
Bez dalsej debaty nemam problem dat koment zmazat ak myslis.
tvoj koment je na mieste. :-)
ja som sa vyjadrila len z hľadiska môjho receptu a okrem toho tam správny pomer múky celozrnnej k bielej múke.
som rada, že sa ti chlebík vydaril a chutil :-)
teší ma, že si sa podelila o svoje skúsenosti, dakujem ti za skvelú správu.
rado sa stalo.
@gagena , myslím, že áno :-)
som rada, že chutí a pečieš znova.
dakujem za správu.
Tak pokračujem v čitani dalšich komentoch s cielom poprosit autorku @pusta1 či sa neda do receptu na začiatku pridat poznámku k tej múke, nech si aj ďalši neznalci špaldovej múky dali pozor, ked tu naďabim na dalši koment od @gagena ktora spomína hladku celozrnnu špaldovu múku, tak bežim do kuchyne a beriem do ruky vrecko s mukou a okrem velkych pismem kde mam uvedene iba že "špaldová celozrnna múka" čitam aj ďalej tie malinke pismenka z boku muky a že muka z celých zrn velmi jemne mleta....šak ma poraziked som mala dobru muku a takto som si dobry chlebik pokazila :( v trube zatial vyzera dobre, tak dám po vychladnuti a okoštovani vediet :)
Je tu straaašne vela tých komentov..mohla by tu byt taka možnost aby sa najlepšie komenty ktore sa tu napišu a sú v nich dôležite postrehy a rady, dali presunúť hned na vrch nech si ich môžme hned najsť ;)
Tak pokračujem v čitani dalšich komentoch s cielom poprosit autorku @pusta1 či sa neda do receptu na začiatku pridat poznámku k tej múke, nech si aj ďalši neznalci špaldovej múky dali pozor, ked tu naďabim na dalši koment od @gagena ktora spomína hladku celozrnnu špaldovu múku, tak bežim do kuchyne a beriem do ruky vrecko s mukou a okrem velkych pismem kde mam uvedene iba že "špaldová celozrnna múka" čitam aj ďalej tie malinke pismenka z boku muky a že muka z celých zrn velmi jemne mleta....šak ma poraziked som mala dobru muku a takto som si dobry chlebik pokazila :( v trube zatial vyzera dobre, tak dám po vychladnuti a okoštovani vediet :)
Je tu straaašne vela tých komentov..mohla by tu byt taka možnost aby sa najlepšie komenty ktore sa tu napišu a sú v nich dôležite postrehy a rady, dali presunúť hned na vrch nech si ich môžme hned najsť ;)
Takto vyzera a aj celkom chuti je sice hutnejsi a chcelo by to pridat viac soli do buducna ale hlavne kupit hladku špaldovu muku :D
Takto vyzera a aj celkom chuti je sice hutnejsi a chcelo by to pridat viac soli do buducna ale hlavne kupit hladku špaldovu muku :D
@emamatej , spokojne môžeš použiť pri príprave Írskeho chleba miesto uvedeného jogurtu v surovinách aj iné kyslo - mliečne produk ty, chlieb bude rovnako kvalitný.
@wienok , tými tvojimi bochníkmi z tohoto cesta pečenými na panvici si ma príjemne prekvapila, je to nový recept, ktorý rada vyskúšam. srdečne blahoželám .
@gani1 , druh špaldovej múky je v surovinách uvedený, aj vyfotený v komentároch. nemusíš sa báť použiť inú múku alebo kombinovať, len počítaj s tým, že bude chlieb vždy o niečo iný. viem, je pod týmto rp veľa komentárov, ale ked si ich prečítaš, dozvieš sa veľa užitočného ako aj ja sama. napokon sa ti chlebík vydaril,čo ma veľmi teší a dakujem za pridanie krásnej fotky.
@marianne , som veľmi rada,že tento chlebík pečieš často a chutí. som rada, že si upozornila vo svojom komentíku na bod č.3 v recepte, teším sa z tvojich úspechov s tebou.
@giada , mám úprimnú radosť z toho, že sa ti chlebí k tak výborne vydaril.
@mooncika89 , teší ma, že si našla recept, ktorý si hľadala a že si spokojná, nech sa ti nádherne vydarí aj inokedy.
@all , srdečne dakujem vám všetkým za vaše komentíky.
máš sa vyhýbať pšenici - ale špaldová múka je z pšenice...
Ja som skúšala piecť tento chlieb z bezlepkovej múky, konkrétne Forte, bol trochu neprepečený, ale to sa dá zlepšiť. Horšie bolo, že mi kôrka trochu "odskočila" od striedky, myslím, že budem musieť korigovať množstvo sódy bicarbony. Alebo máš nejaký iný nápad?
@Sysssi , niektoré pečiace papiere sa prilepia, lebo nie sú dostatočne mastné. by si nabudúce nemusela odškrabávať z chlebíka odškrabávať, ak smiem poradiť, potri pečiaci papier pred vložením do jenskej misy tenučkou vrstvou oleja a budeš mať po starostiach. tiež môžeš použiť obojstranný teflonový pečiaci papier s úspechom, ten potierať olejom netreba.
Milá @Novapekarka ,správne, špaldová múka je pšeničná múka. áno, je to pravda, prvý chlieb som upiekla ako 60 ročná, iste pochopíš, že vek neprezradím :-) je mi ľúto, že ti neviem poradiť, s bezlepkovými múkami som ešte nepiekla. ale aj s tou sa ti chlebík celkom slušne vydaril, iste prídeš na správny grif ty sama, fandím ti!
@Zdenkas. no to je super! teším sa, že sa ti chlebík vydaril a hlavne, že chutil :-) dakujem za úžasnú správu.
@Zllatkaa , niet nad doma pečený chlieb :-) som rada, že sa ti vydaril a chutí stále. dakujem za šírenie dobrého receptu aj iným :-)
@Livuka , ťažko ti poradiť, ked neviem, v čom máš problém. možno tkvie v kvalite použitej múky a jej druhu, možno v hustote použitého jogurtu, v spracovaní - naozaj len tak ledabolo treba suroviny spolu spracovať a možno je problém v rúre. skutočne neviem, skús popísať bližšie, rada ti poradím.
neviem či a kedy sa ti ozve autorka receptu..
prečítaj si fotopostup dôkladne-máš všetko podrobne..zľahka vidličkou zmiešať suroviny..nekysne..
želám úspech..:-)
Ďakujem za recept.
preposielam smutnu spravu od @jerica
Jerica 7. januára 2019 o 16:35
@Dogagador (7.1.2019 16:31) smutná správa,Info od varechačiek z fb.
Pani @pusta už opustila našu zemičku matičku, už je tam v nebíčku .
To je smutné
Ja som ho včera upiekol,a chutil nám.Bol trochu menej nadýchaný,ale nabudúce dám kopcovatú lyžičku soli,cukru a sódy.Verím,že nabudúce bude taký ako má byť.
Dobrý deň, v komentári pod receptom jeho autorka upresňuje - piekla som v neprikrytej jenskej mise, teda bez pokrievky, ani som jenskú misu predtým nepredhriala.