Biely domáci zemiakový rascový chlieb fotorecept
Foto: pusta
Chcela som upiecť biely voňavý zemiakový rascový domáci chlieb, ktorého vôňu som si pamätala z detstva a ktorá mi vždy tak šteklila nos, že Zobraziť celý popisChcela som upiecť biely voňavý zemiakový rascový domáci chlieb, ktorého vôňu som si pamätala z detstva a ktorá mi vždy tak šteklila nos, že som si ešte z horúceho čerstvo upečeného chleba vždy odtrhla patku, nepomohli ani pohlavky. Ten chlieb totiž mal chrumkavú kôrku, ešte s múkou na povrchu a vo vnútri mäkkú nadýchanú striedku s veľkými okami a úžasne dráždivú vôňu. Taký sa mi aj vydaril a zase som to nevydržala :- ))) a horúca patka bola zase moja.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, pridala soľ a dobre premiešala.
-
2
Zemiaky som uvarila v šupke, ešte teplé som ich ošúpala a nastrúhané na jemnom strúhadle som ich pridala do priehlbiny v múke.
-
3
Na zemiaky som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala kryštálovým cukrom a...
-
4
...zaliala časťou vlažnej vody, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, údaj o potrebnom množstve vody je len orientačný, závisí od kvality múky, koľko vody je schopná prjať a od múčnatosti zemiakov.
-
5
Ked kvások vykysol, zľahka som ho začala premiešavať s múkou...
-
6
...za pridania oleja a octu.
-
7
Pridala som celú rascu a a...
-
8
...rukami som dôkladne spracovala zmes na hladké polomäkké pružné lesklé cesto, kedže vplyvom zemiakov cesto bolo dosť riedke, musela som pridať ešte múku, kým som dosiahla potrebnú konzistenciu. Vrch som posypala múkou i spodok, prikryla som cesto čistou utierkou a...
-
9
...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
10
Cesto som vyklopila pomúčenými rukami na pomúčenú dosku a len zľahka som vytvarovala guľatý bochník, neprepracovala som ho, ako zvyknem, aby sa nevytlačili bubliny z cesta.
-
11
Pomúčenými rukami som ho jemne preložila na múkou vysypaný pečiaci papier na plechu a nechala som ho ešte 15 minút podkysnúť.
-
12
Piekla som v trúbe prvých 10 minút na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom pri teplote 225 stupňov C a 50 minút pri teplote 190 stupňov C. Na spodok trúby som dala malý kastrólik s horúcou vodou - "tzv.vlhké pečenie." Upečený chlieb som dala chladnúť na mriežku, tentokrát som ho nepotierala vodou vôbec. Celý byt počas pečenia nádherne rozvoniaval dráždivou vôňou čerstvého domáceho chlebíka ako v starých časoch u mojej drahej starej mamy alebo vo vidieckej pekárni.
-
13
Ani po toľkých rokoch som to nevydržala a chlieb bol ešte teplý, ked som si z neho ukrojila patku, ktorú veľmi ľúbim, s chrumkavou múčnou kôrkou a mäkkučkou striedkou. Ak máte aj chuť na čerstvú patku, vy to nerobte podľa mňa :-)))
-
14
Pohľad z blízka: krásne vidno nadýchanú štruktúru striedky s veľkými okami.
-
15
Fotila som v podvečer, nemala som práve dobré svetlo, aj tak vidno, že chlieb je kyprý a ľahučký ako páperie.
-
16
A tu sú krajce čerstvo upečeného domáceho chlebíka, hned sa vybrala domáca židovská pečeňová paštéta z domácej husy, krájali sa paradajky a papriky, lepšiu a chutnejšiu večeru sme ani nemohli mať :P
@sracz aj ja na ten barčiansky chlebík s láskou spomínam, ako som ho chodievala z našej dedinky na bicykli kupovať, skoro ráno sme vyrazili a aj 5 hodín čakali pokiaľ sa ušiel aj nám, to boli krásne letné prázdniny...
dakujem za vysoké ohodnotenie a uloženie :-)))))
dakujem.
dakujem ti.
v detstve som rovnako ako ty cestou domou vyhrýzla vždy patku, jednoducho sa to nedalo vydržať :D nikdy som ho nedoniesla domov s patkou, aj ked ma hrešili, nepomohli ani pohlavky :D
robím to aj dnes, iba s tým rozdielom, že si patku nedočkavo ešte z horúceho chleba odkrojím :-)))
dakujem ti.
veru niet nad ich ortodoxnú domácnosť...
chlebíky, ktoré spomínaš, musia byť úžasné.
priateľ môj vzácny, veľmi ma potešíš a poctíš pridaním tvojho vynikajúceho chlebíka s babičkinym "čepetom", prosím, len ho pridaj a čo najskôr, hoci aj so skráteným postupom!!!
ale hádam práve vdaka vareche.sk a vynikajúcim pekárom a kuchárom ako si ty a mnohí iní, zanecháme nádherné dedičstvo i našim potomkom.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie, ktoré vždy zahreje pri srdiečku.
ale ak nedáš, nič sa nestane, kľudne sprav podľa seba.
dakujem za pochvalu.
slovo- smack- a nikdo sa nebude cudovat.
správne česky "pohlavek" = správne po slovensky "pohlavok"
podľa prekladového slovníka tu: www.top-preklady.sk/prekladac_textu.html...
dakujem ti, že aspoň chlieb sa podaril a všetko je OK :-)))
zamyslela som sa :-)))
kľudne premenujem ten "pohlavok" na správne slovenské slovo - smack- a nikdo sa nebude čudovať.. /pardon - nikto je správne/ :D
ty vieš, že ja som s tým nikdy problém nemala :D :D :D
ozaj, len pre zaujímavosť by som chcela poznať ešte nejaké správne synonymum...
nič lepšie ma momentálne nenapadlo, ako: "zaucho". :-)))
a ešte: môj dobrý otec hovorieval po nemecky: Küssen und Ohrfen sind verschieden.
voľný preklad:
Bozky a facky /zauchá/ chutia rozlične.
dobre som sa zasmiala. dakujem ti.
som rada, že aj tento chlieb sa ti páči.
dakujem za pochvalu i uloženie.
dakujem za tvoju krásnu pochvalu.
vždy odložila kus chlebového cesta, upiekla nakoniec z neho v peci lángoše pre mňa, potrela husacou masťou a cesnakom, k tomu pohár ešte teplého čerstvo nadojeného mlieka - lrepšie sedliacke raňajky ani nepamätám.
s láskou na tú skromnú, láskavú, tichú a pracovitú ženu stále spomínam <3
som rada, že ti pripomína chlieb tvojej drahej babičky a poteší ma, ak ho vyskúšaš.
dakujem za krásnu pochvalu.
dakujem za pekné hodnotenie.
viem si ho živo predstaviť s tvojou čabajkou :P aj ty, však? :D
dakujem ti za také vysoké uznanie, je to vzájomné :-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem ti.
a k tomu ešte ak upečieš aj tento úžasný chlebík - niet čo dodať, len, že sa úprimne teším s tebou.
orbán fungoval? alebo inde?
janka, som presvedčená, že sa ti tento chlieb vydarí, len sa ty pekne hrajkaj!!
prajem ti skvelú baštu...odych a pohodu :-)))
dakujem za pochvalu.
tento sa rýchlo minul, ani som sa nestačila obzrieť a zaprášilo sa za ním...
dnes som piekla iný a rýchly chlieb, tiež výborný a mal doma úspech.
zajtra pridám recept. :-)))
v ba to býval vynikajúci chlieb z Prievozu a na Kramároch pri Suchom mlyne v súkromných prekárňach, či to je aj dnes, to neviem.
s tou múkou máš absolútnu pravdu.
spomínam si, že stará mama mala v komore naplnené drevené hlboké prepážky naplnené kvalitnou nádhernou bielučkou jemnou múkou, ktorá jej vydržala od jednej žatvy do druhej žatvy bez akejkoľvek ujmy.
ten jej vynikajúci chlieb potom spočíval práve v tej múke, vode, droždí a jej práce, pečenie v dobrej domácej peci. na Žitnom Ostrove je aj pitná voda najlepšia na Slovensku.
každý mesiac kúpim viac ako 10 kg múky tu v ba v meste a už na začiatku sezony zisťujem, že nemá dobrú farbu, nie je správne zomletá, nehovorím o nečistotách, niekedy i rôznej hávedi ako neželaný podarúnok.
už pri jej spracovávaní na chlieb alebo iné múčne jedlá viem už na začiatku aké cesto dostanem vo výsledku. a to hovorím, že v každom sáčku z jedného a toho istého balu môže byť iná kvalita.
včera som mala šťastie, bola výborná, super sa s ňou pracovalo, dobre sa miesilo i nádherne chlieb vykysol a výsledok bol úžasný chlebík.
dakujem za tvoj pravdivý príspevok.
Dnes v obchodoch chlebov desiatky druhov, ale veru ťažko nájsť medzi nimi taký, ktorý mám v pamäti z detstva... taký, ktorému kúsok chrumkavého končeka pokaždé chýbal, kým som s ním prišla domov obchodu (a to sme ho mali fakt blízko domu), pretože sa tej vôni nedalo odolať... Joj, Ibolyka milá, tak si ma rozusmievala, ďakujem Ti za krásne spomienky, aj za tento recept, ktorý to všetko spustil... ej veru ukladám a keď naberiem odvahu, vyskúšam ho tiež podľa Teba spraviť, si ma naň napašmala ♥
dakujem za tvoje krásne ocenenie, je to pre mňa pocta a zaväzuje ma to.
ak nám niekto prišiel na návštevu z dediny a zabudol doniesť ten úžasný domáci chlieb, tak môj otec sa s ním vôbec nebavil, to ostatné, čo priniesol, to sa nepočítalo. ak však priniesol ten ich domáci chlieb, nemusel doniesť nič iné :-)))
tento zvyk v dospelosti prešiel presne takto aj na mňa.
...lenže už nie sú medzi nami a naučila som sa piecť taký chlieb ja sama.
už roky rokúce nekupujem chlieb z obchodu práve pre ten rozdiel, je nekvalitný a predražený.
niet nad vôňu šťastného detstva u mojej drahej starej mamy.
som rada, že vdaka tomuto chlebíku ožili aj tvoje krásne spomienky :-)
neboj sa tej práce, určite sa ti vydarí a budeš ho piecť tak často a s láskou ako ja.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a uloženie do kk.
určite sa ti vydarí - držím v nedeľu všetky palce!!!
poteší ma, ak ho upečieš a dakujem za pochvalu :-)))
vaskúšaj aj toto nádherné pokušenie odo mňa a ver mi, nebudeš ľutovať ani za mak :-)))
dakujem ti.
príjemne si ma prekvapila :-))) za tak krátky čas si ho upiekla už tretíkrát...som veľmi rada, že vám všetkým tak chutil, dokonca aj tvoja milá sestra chcela :-)))
dakujem za potešujúcu správu :-)))
nech sa ti ďalej darí
je to naozaj vynikajúci a spoľahlivý recept.
tento chlieb má len jednu chybu - veľmi rýchlo sa po ňom len tak zapráši : D : D :D
tiež ho môžem len odporučiť.
dakujem.
o tom kvásku som ti niečo napísala pri Írskom chlebe - pozri tam.
gratulujem a teším sa s tebou!!!
dakujem za skvelú správu.
nádherne si ma rozosmiala, :D že už do pekárne nemusíš, lebo je božský - a verím ti to :-)
dnes ho práve pečiem aj ja, až teraz som si všimla tvoju fantastickú správu, za ktorú ti dakujem a mám znej veľkú radosť
teším sa s tebou! :-)
Vyzerá krásne a vonia úžasne, som zvedavá aký bude v reze... keď bude čím, pochválim sa. Ďakujem za super zrozumiteľný recept na fajnový voňavý chlebík :)
Nabudúce skúsim bez vody na povrch, ako máš v recepte. Dnes toho bolo na mňa viac ako dosť, tak som trošku nesústredená bola.
Ale veľmi chválim recept, chlebík je naozaj lahodný, voňavý, kôrka chrumkavá... mňam :)
dakujem za nádherné fotografie, ktoré si pridala i za fantastickú potešujúcu správu a uznanie.
si šikovnica šikovná :-)
je to jeden z mojich najlepších mojich chlebov.
dakujem za pochvalu.
ale ak ti ocot nerobí veľmi dobre zdravotne, tak ho radšej vynechaj.
som rada, že pečieš tento chlebík pravidelne :-)
dakujem za milú správu.
to nie je vec formy na chlieb, ale konzistencie cesta, jeho správnej hustoty a tvarovania.
no aspoň máš teraz dobrú kôrku a môžete chrúmať :-)
dakujem za správu a za úprimnosť.
dakujem všetkým tým neznámym mojim priaznivcom v tejto chvíli je vás spolu 118, čo ste lajkli môj recept, zdieľate ho a šírite dalej.
nech sa vám tento chlieb vždy vydarí a vždy aj chutí.
Komentár autorky receptu:
@Cocinera , to ma veľmi teší, dakujem za pochvalu:-) ospravedlňujem sa, že tak neskoro, chodím sem len zriedkavo, prepáč mi!
Komentár autorky receptu:
@Hanka355 , som rada, že supeeer, dakujem za peknú pochvalu a za nádherné foto :-)