Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky fotorecept

coldbery - fotkacoldbery, 31. augusta 2010
Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept)
Foto: coldbery

Tieto lokše nám robila ešte naša mamka a ako deti sme to veľmi obľubovali...je to recept na taku ľahkú večeru čisté s maslom ,alebo Zobraziť celý popisTieto lokše nám robila ešte naša mamka a ako deti sme to veľmi obľubovali...je to recept na taku ľahkú večeru čisté s maslom ,alebo obložené a sýtnejšie na raňajky...:-)))

15 minút
príprava

Suroviny

200 g
50 g
 podľa potreby
1 plna KL




Postup

  1. 1

    všetky ingredencie zmiešame,aby bolo cesto vláčne a nie husté...( podľa potreby pridávame múku,alebo kysle mlieko.

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto necháme asi pol hod. odpočívať.....

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom z cesta robíme placky....hrúbka lokší závisi od množstva sódybikarbóny...viac- hrubšie...menej - tenšie (chrumkavejšie)...:-)))

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktore pečieme na plechu,alebo teflonovej panvici na strednej teplote...:-)))

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotove a vychladnute potierame maslom,alebo masťou a obložíme podľa chuti...

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ja to najviac obľubujem s maslom a obložené,, prošutom" a čiernou kávou....:-)))

    Lokše z kyslého mlieka - Pežgovniky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

lucylee
myslím, že tieto robí aj svokra, volá ich podbité lokše, neviem presný pomer surovín, ale viem, že sa volajú aj hrubé lokše a ide tam kyslé mlieko
alexdidi
Tieto lokše sme niekedy jedávali omastené maslom a posypané kryštálovým cukrom. Moja priateľka z tohto cesta robí pirohy plnené kapustou a pečené v rúre. Je to tiež pochúťka. Na slano s prošutom stoja rovnako za vyskúšanie....
coldbery
Hovorí sa ...koľko ľudí - toľko chutí...samozrejme sa to dá robiť na rôzne spôsoby...aj na slano aj na sladko....ja som to nikdy na sladko nejedla,takže neviem to posúdiť...a čo sa týka surovin...tie som dala orientačne,lebo to sa mení podľa počtu lokš....vláčne cesto musí mať gazdinka v rukách...po prvýkrat je to vždy najťažšie..... :-)))
tatranka
Ivetka,lokše sú pekné a ja tiež robím aj na slano aj na sladko.Mám iný recept,takže ten tvoj si veru vyskúšam.Ukladám do kk.
isar
Mne sa to pozdáva aj na tie pirohy... ale skúsim najprv lokše, lebo mám novú panvicu :)
lubjak
Urcite vyskusam,dobre recepty treba zachovavat a tento vyzera zaujimavo,placiek nie je nikdy dost,dakujem
marienka44
Vyskusam. Do klasickych loksi idu aj zemiaky. Tu zrejme nie. Dakujem za recept.
tetuska
robievam raz za čas, ale zemiakové, s týmito je menej roboty a určite sú chutné...
olika
Ivetka, píšeš, že liokše obľubuješ obložené prošutom. Čo to je?
evanaaa
Olika, ak môžem, odpoviem ti aj ja, pršut, či prošuto, je sušená šunka, ale v obchode je trochu drahšia, ale aj tá schwarvaldská a iné, podobné nie sú zlé, tuším najlacnejšia je v Lidli. Ale Coldbery ti iste poradí.
coldbery
ja som napísala lokše,lebo som to nevedela pomenovať,ale mi to voláme pežgovniky...a prošuto...áno je to sušena šunka,ktorá sa musí veľmi tenučko rezať....je drahá,ale oplatí sa lebo na 10 dkg by ste neverili aku kopu dostanete.... :-)))
alexdidi
@coldbery , my ich aj lokše voláme...moja mamka im vždy hovorila lokše na kyslom mlieku...pritom tvoje pomenovanie je pre mňa novinkou, počujem ho prvýkrat...a to sme z jednoho kraju...
wetwa
poznam, robievam, recept este od babicky, ona ich zvykne volat sladke osuchy :) ...velmi dobre, masielkom omastenne, tieto stare tradicne jedla su skvele:) mnaam
ejmepb
Ďakujem za recept, robila to moja mamka ešte keď som bola dieťa, bohužiaľ nežije a recept som nevedela, len som vedela že sa robí so sódou a volali sme to pagáče.
jeka
skúste cesto vyvaľkáť na tenšie a naplniť to tvarohovou,jablkovou plnkou.Pečieme pomaly.
coldbery
pravdupovediac neviem si to predstaviť,ale skúsiť to môžem... :-)))
sovka62
Ja som robila niečo podobné včera. Teda, podobné! Dopadlo to ako keď sa niečo robí prvý raz. Dodržala som pomer surovín v recepte 500 ml kyslého mlieka a 400 g hladkej múky. V recepte bolo upozornenie, že cesto nesmie byť tvrdé, lebo lokše nebudú dobré. No, vzniklo čosi také riedke, že o vaľkaní ani pomyslieť. Tak som ich kládla pomastenou lyžicou na olejom natretú panvicu, nafúkli sa a v strede sa neprepekali. Tak som na panvicu naliala olej a vypražila som ich ako dolky. Neboli zlé, vnučky ich jedli so syrom, ale o tom ako mali vyzerať som mala inú predstavu. Teda, myslela som si, že majú vyzerať ako tie tvoje. Takže recept idem hneď zahodiť a tvoj si ukladám. Dúfam, že na druhý raz to zvládnem.
coldbery
sovka.... ja som tiež ingredencie dala len orientačne... musiš cítiť to vláčne cesto ...v žiadnom prípade nemôže byť riedke....a neboj sa dať bikakrbónu ona vlastne tie lokše nafukuje.....ja väčšinou troška cesta vždy ochutnám....sódu bikarbónu musíš troška cítiť....niekedy pre nedostatok času pečiem aj pri vyššej teplote a ešte som nikdy nemala surove....budem netrpezlivo čakať na tvoj komentár ako sa ti to podarilo....veľa zdaru...:-)))
jojusko
Pripomína mi to detstvo, keď naša mamička pripravovala akékolvek múčne jedlo tvorené z mieseného cesta. Dostávali sme vždy kúsok cesta, ktoré sme si sami vyvalkali a piekli na šporáku. Bolo to však bez źvýšenej dávky kypriaceho prášku alebo sódy pretože tá pre nás placičky dokázala pokaziť. Ináč to môže byť dobré ako akýkolvek múčny základ jedla len so smotanou zamiesené a čo najmenej tej sódy. Mne sa tu nehodí názov lokša , pretože tá pre nás musí byť zo zemiakov a hotová buď slaná alebo sladká s makom. Je možné že som v tom konzervatívny ale moja chuť sa nastavuje aj zásluhou predstavivosti a ak niekto povie lokše tak už pri počutí sa moje chuťové kanáliky nastavujú na chuť a následne potom aj násobia pôžitok z chuti. Platí to pri mnohých jedlách o ktorých môžem povedať, že ich mám rád./ Neplatí to vtedy, keď musím niečo zjesť pre povinnosť alebo kvazi príkaz/
coldbery
Názov lokša som dala iba preto ,aby sa vedelo čo to asi je...my sme to volali a voláme vždy iba ,,pežgovník" a slovo lokša premňa znamená tiež niečo iné...pre určitú vec,je v každom kraji iný názov...ale za pekný komentár ďakujem...:-))))
evasik
Nie sú tieto pežgovniky (lokše) niečo podobné ako arabský chlieb? Veľmi lákavý recept. Chcem to vyskúšať.
coldbery
evasik...je to podobné ako arabina,ale je to tlstejšie a porovitejšie...:-DDDD
drobeceva
preeeesne takéto robievam...u nás ich voláme "brovzové lokše"
coldbery
milá drobeceva...hlavne ,že nám chutia....nech už sa volaju akokoľvek...hlavne že výsledok je rovnaký ,, chutný " :)))))
renado
moja mamáčka, starká, ich piekla na peci a boli hrubé asi 1,5 cm po upečení a my sme ich roztvorili a dali si do nich maslo, no pochúťka, de javu
coldbery
ja ich mám tiež rada ešte teple a natrete fajne maslom ...mňam a ktomu ešte čiernu kávičku....pre mňa je to lahoda...:D
amelie
určite vyskúšam. máš dodatočne (po roku?) hviezdičku :-)
coldbery
ďakujem amelie za hviezdičku....dúfam že ti to bude chutiť tak ako mne :)
1x regri
coldbery
ďakujem amelie za hviezdičku....dúfam že ti to bude chutiť tak ako mne :)
tetrisss
Dobre ze si dala hviezdicku, tento receptik mi usiel :) a urcite ho vyskusam, lokse a placky vsetkych moznych chuti zboznujem.
coldbery
ešte teplé a potreté masielkom alebo masťou sú vynikajúce :)
radost
@coldbery
toto sa u nás nikdy nerobilo...ale ja som chcela vyskúšať-a nebanujem..dnes boli k polievke ..som spokojná..veľmi mi chutili...je tu viac týchto istých "lokší" na kyslom mlieku...takže pomohlo aj s komentármi..noo-ved nakoniec-je to veľmi jednoduchý recept...a také mám rada...dakujem..
coldbery
veľmi ma teší,že ti to chutilo...je to naozaj jednoduchy recept, ktorý sa hodi k viac jedlom....♥
afataga
vcera ma osvietilo, ked som nasla v spajzi chleba s penicilinom, potrebovala som nieco rychlo urobit, lebo sme boli poobede na huby a boli sme hladni, nemala som ale doma kysle mlieko, tak som pouzila jogurt, neviem, ci to bolo tym jogurtom, ale cesto sa dost lepilo, tak som si musela placky pomukovat :-), ale to nevadilo, boli vyborne postrasene mastou k prazenmy bedliam:

jozka2
Afganka tvoje loksicky su trosku biedne,tieto lokse su prevdepodobne specialita Vych. Slovenska,Sovka na to specialvy recept ani nie je treba,muku,sodu bicarb.kysle mlieko,kefir aj jogurt,kto co ma kysle po ruketrochu soli,dobre zaniesit cesto ma byt hustota asi ako kysnute cesto aby sa dalo rozvalkat nesmie byt huste lebo budu tvrde.Cesto musi postat aspon pol hodiny aby zreagovala soda s kyslym mliekom a potom su krasne makke nadychane ked saupecu este horuce potieram-ja-maslom a hned ich prikryjem aspon 3-mi utirkami aby boli makke a potom aj ostanu makke.
coldbery
jozka2...tieto lokše sa tu robia aj bohato potrete čímkoľvek , ale aj tak ako to opísala atafaga....je rozdiel keď si to urobiš ako samostatne jedlo , alebo ako prílohu k niečomu...:)
tatranka
Páčia sa mi takéto rýchle lokše.Stalo by sa niečo ak by som tam zamiešala aspoň jeden dva pretlačené zemiačiky? Asi nie.Určite vyskúšam najprv tvoju variantu a potom s pridaním zemiačikov,do toho istého cesta.Dám vedieť.Veľmi sa mi recept páči!
radost
ja som ich robila aj predvčerom-s malou zmenou-nevaľkám na doske -posypanej múkou-ale na poolejovanej plasovej podložke-potom mi nehoria na platni...trocha cesta som nechala cez noc v chladničke-prikryté mikrotenom-a tie na druhý deň sa riadne nafúkli...zachutili mi..dakujem za recept...
martamm
No neviem, u nás sa robia lokše zo zemiakov uvarených v šupke a nastrúhaných a múky, vaľkajú sa na múkou posypanej doske a pečú na takej kovovej platničke na sucho.
jozka2
milujem lokse na kyslom mlieku omastene maslom este teple,osoleneavelky pohar zakusanky alebo kefiru k nemu.
coldbery
jožka2.....ja tiež presne tak...teplé omastené a kefír k tomu....to je mňamka :)
monnikka
tak dnes prišli na rad, sú vynikajúce a páči sa mi jednoduchá a rýchla príprava......dakujem za super recept....hneď posúvam dcéram
radost
..i dnes k polievke boli..opakujem sa:
pozdravujem a ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia