Foto: pusta
Tento krásny recept som našla nedávno na No. Salty. Je veľmi praktický. Vyskúšala som ho. Zmenila som len veľmi máličko v postupe. Je vynikajúci Zobraziť celý popisTento krásny recept som našla nedávno na No. Salty. Je veľmi praktický. Vyskúšala som ho. Zmenila som len veľmi máličko v postupe. Je vynikajúci a vhodný pre všetkých milovníkov kvalitného domáceho chrumkavého ľahkého čerstvého chlebíka. Najmä však pre tých, ktorí musia chodiť do práce a preto pridávam recept na tento vynikajúci chlieb.
príprava
na 230/30´a 200/20 °C
Suroviny
3 šálky á 250ml =750 ml (alebo iná) |
|
1 CL |
|
21 g |
|
300 - 330 ml |
|
1 PL do cesta |
|
1 PL na vymazanie nádoby na kysnutie |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som dala preosiatu múku - 3 hrnčeky á 250 ml, ja som použila svoju odmerku, "nehrnčekovala" som, a soľ.
-
2
Namrvila som na jej povrch čerstvé droždie. Autorka receptu použila 1 a 1/2 CL sušeného droždia, čo podľa mojich skúseností zodpovedá 1 baleniu á 7 gramov.
-
3
Pridala som 1 PL oleja a 300 ml vlažnej vody, čo mne úplne stačilo, autorka ešte pridávala ešte počas miesenia dalších 30 ml vody. Údaj vody je orientačný, každá múka vyžaduje inak.
-
4
Všetko som spolu dôkladne spracovala rukami na hladké pružné lesklé nelepivé mäkšie cesto asi 20 minút. Môžete použiť robot, šľahač s hnetacími hákmi alebo domácu pekárničku a výrazne si uľahčíte prácu :-)
-
5
Prikryté čistou utierkou som nechala vykysnúť do dvojnásobnéhio objemu - 1 hodinu.
-
6
Nádobu z umelej hmoty, v ktorej bude cesto dalej kysnúť, som vymazala 1 PL oleja. Ja som použila svoju veľkú odmerku z umelej hmoty, môžete použiť akúkoľvek nádobu s vrchnákom, len musí mať navŕtaný aspoň malý otvor uprostred alebo ju prikryte jemnou vzdušnou riedkou utierkou.
-
7
Cesto som jemne naolejovanými rukami preložila opatrne do tejto nádoby a jemne som ho pootáčala v olejii v nádobe zo všetkých strán. Ak si naolejujete ruky, nebudú zababrané a polepené od cesta a potom si ich ľahko umyjete :-) Nádobu použite minimálne dvakrát väčšiu, než je objem cesta, lebo v nej bude cesto kysnúť dalej.
-
8
Prikryla som vrchnákom a odložila na 24 hodín do chladničky, môže tam byť aj dlhšie, podľa autorky spokojne až 14 dní, dlhšie nie, lebo cesto stratí pružnosť.
-
9
Takto nádherne cesto vykyslo za 24 hodín. Treba ho nechať v nádobe odpočinúť aspoň 30 minút pri izbovej teplote asi 22 stupňov C, aby sa zohrialo po vybratí z chladničky.
-
10
Cesto som jemne naolejovanými rukami vyklopila na pečiaci papier - môj vlastný zlepšovák :-) a len jemne som ho vytvarovala rukami do tvaru guľatého bochníka, cesto sa v žiadnom prípade znovu neprepracováva!!!
-
11
Opatrne som ho vložila aj s pečiacim papierom vlložila do jenskej misy a...
-
12
... nechala som ho kysnúť zase 1 hodinu pri izbovej teplote.
-
13
Potom som na povrchu cesta urobila ostrým nožom asi 1 mm hlboké zárezy na povrchu a postriekala som ho studenou vodou,m aby sa počas pečenia zaparilo a pieklo vo vlhkom prostredí vo vytvorenej pare.
-
14
Prikryla som ho vrchom jenskej misy a vložila...
-
15
...piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov na 30 minút, takto vyzerá po tomto čase pečenia, vrátila som späť do trúby a...
-
16
..už som piekla bez vrchnáku ešte 20 minút pri zníženej teplote na 200 stupňov C. Jenskú misu som pred pečením nepredhrievala v trúbe.
-
17
Upečený chlieb som vdaka pečiacemu papieru veľmi ľahko vybrala z jenskej misy a nechala úplne vychladnúť na mriežke.
-
18
Tu je prierez zblízka, chlieb má perfektnú zlatohnedú chrumkavú kôrku, je úžasne ľahký a vo vnútri má fantasticky vzdušnú nadýchanú pórovitú striedku s početnými veľkými okami. Má dráždivú vôňu, ktorá sa linula celým bytom a je veľmi chutný.
-
19
A tu je moja obľúbená patka, teraz som to síce veľmi ťažko, ale vydržala :D Nezostanem iba u jedného chleba, čoskoro znovu upečiem. Možno sa niekomu zdá, že dlho kysne, to je síce pravda, ale za ten čas som mohla spraviť veľa inej práce. Myslím, že je praktické mať cesto na chlieb už hotové v chladničke a ocenia to najmä tie gazdinky, ktoré prídu z práce, potom už stačí len dokončiť prakticky bez námahy a upiecť. Okrem toho niet nad vlastný čerstvo upečený domáci chlieb.
aby nevznikli hlúpe diskusie, uvádzam, že recept som neskopírrovala, ale len prevzala, preložila som ho, vyskúšala, odfotografovala krok za krokom / na No.Salty je len titulná fotografia/, postup som podrobne rozpracovala, doplnila nielen fotkami, ale aj svojimi vlastnými skúsenosťami a vychytávkami, len máličko pozmenila, mám všade vlastný text, nič som neskopírovala. niečo skopírovať a uviesť ako svoj vlastný recept, to sa právnicky nazýva ako "plagiátorstvo".
poctivo som uviedla zdroj receptu ako vždy, čo veľa varecháčov nerobí a bezostyšne vydáva taký recept za svoj vlastný dávno osvedčený zo svojej zbierky, čo sa ale nezakladána pravde.
recept sa mi videl naozaj vynikajúci, preto ho pridávam aj pre iných, lebo je veľmi chutný a navyše praktický.
nedivte sa mi, že som to napísala, bola som z toho už obvinená pri inom recepte, kde som rovnako uviedla zdroj poctivo hned v úvode.
dakujem za pochopenie :-)
pridávam link na porovnanie:
www.nosalty.hu/recept/lusta-kenyer-torma-bevalt-recept...
nieco na styl langosov co kysnu v chladnici :-)
Cesto je vysoko hydratovane, porovite, drozdia ide ovela menej, cize je ovela zdravsi - na taky dlhy cas netreba tolko drozdia. olej do chleba nedavam
@pusta , co mi to robis???
1.tento chlieb je totiž miesený
2. nie je vôbec identický s tým, ktorý je v linku.
3. má úplne iný postup.
svoj príspevok si mala dať pod teboucitovaný chlieb, hoci mne to neprekáža, aj na nemiesený chlieb mám svoj recept :-)))
dakujem za uznanie.
som rada, že si si receptík uložila do kk :-)))))
dakujem za 5***** neboj, dobráci mi ich usilovne znížia :D
trpíš obsedanciou? :-)
skláňam klobúk pred tvojou šikovnosťou a "pilnosťou" v kuchyni...
chcela som ti poslať TS,ale..akosi v tejto chvíli mi to nefunguje...hoci už mám otvorených viac kontaktov medzi varecháčkami-teraz sa nedarí..
poprosím takto:
reaguj len na technologický postup-týkajúci sa receptu..čo a ako...
prosím-neodpovedaj na invektívy..nechaj každému jeho-hoc jedovatý-názor...bez povšimnutia..raz sa rozbúrené more upokojí..
dakujem ti za pochopenie ..verím-že ti ten pokoj potom stojí zato..
želám ti všetko dobré a zdar v kuchyni-bo potom z toho ťažím i ja...:-)
pokoj v duši..radosť v srdci...
pokojný deň
máš pravdu, súhlasím s tebou a nebola by som rada, ak by si mala k vôli primitívom prísť o moje recepty :-) to mi teda ver.
teší ma, že ma považuješ za pilnú a šikovnú v kuchyni.
dakujem za tvoje milé a povzbudivé slová.
prajem pokojný deň aj ja tebe :-)
nech sa ti darí vo všetkom.
dakujem ti.
Blahoželám! Toto na Vareche nebýva zvykom! A na hlupákov sa vykašli.
vážim si to veľmi, dakujem za toľké uznanie od teba .
...a poslúchnem ťa :-)))
sľubujem, nedám sa znechutiť.
dakujem ti za povzbudenie.
hned som odskúšala a popísala podrobne tak, aby mohpol bez problémov spraviť každý, mať cesto v chladničkee a upiecť kedykoľvek, ked má na čerstvý vlastný domáci vynikajúci chlebík práve chuť a nemusel kupovať tie všelijaké drahé a neviemaké v obchode,. nie je s tým veľa práce a v chladničke môže byť pripravené hotové cesto vždy, v pohode aj celých 14 dní a to je obrovská výhoda tohoto rp. aj múka sa dá obmieňať a rôzne kombinovať.:-)))
ved aj ja som len amatér a tiež mi dobre padne, ked mi poradia a recept je spoľahlivý.
dakujem za úžasné hodnotenie i 5****
napriek tomu som bola už viackrát obvinená z toho, /aj nie tak dávno, pred pár dňami sa mi to stalo/,že recept nie je môj a kopírujem.
preto som to napísala :-)
tí, ktorých sa to priamo týka, to dobre vedia a ja sa neznížim k tomu, aby som ich tu potupne menovala. a neide výhradne len o No.Salty...
dúfam, že už rozumieš :-)))
práve preto, aby som predišla tým nezmyselným diskusiám a hádkam, som o tom hovorila.
teší ma, že chlebík hodnotíš ako prekrásny.
dakujem.
nikomu som neublížila, len som predchádzala neplodným diskusiám o mne :-))) povedala som iba otvorene svoj názor - to je celé :-)))
nemáš byť prečo smutná...krásny večer aj tebe.
som rada, že chlebík je parádny. už dávno používam menej droždia tak ako ty, vystačím spokojne aj s mene. a krásne vykysne, len tam dodržujem uvedené množstvo, kde to recept vyslovene vyžaduje alebo, ak som recept prevzala a posúvam ho na varechu.
dakujem ti za správne slová i za pochvalu.
Aj ked chlebov ako inych prispevkov, ktore sa opakuju je tu ozaj vela, vase ponizujuce komenty v roznych receptoch v poslednych mesiacoch uz tu narobili vela zla kvoli ktorym odisli ozaj fantasticki prispievatelia, ktori budovali tuto stranku.
p.Pusta je ozaj svojska ale uznajte, ze jej prispevky receptov su vzdy kvalitne lebo sa zrejme vyzna a to ze diskusie pise ako potrebuje vyjadrit nic na tom nezmenia nie?
Treba tieto spory ukoncit, lebo rady, ktore davaju skuseni robia tych nas menej-skusenych len lepsimi.
dakujem.
komentujem a to pod svojimi receptami , tak ako to cítim, ak sa slušne spýtajú k receptu, tak aj slušne odpoviem.
aj ked som svojská, rozhodne nie som zlomyseľná, zákerná, nerobím si posmech z nikoho, i ked ako dostanem, tak aj vrátim :-))) ale určite nie vulgárne, hoci by si to podaktorí aj zaslúžili dostať rovnakou mincou, akou to dali oni. :D
dakujem, že považuješ moje recepty za kvalitné, snažím sa také vyberať a najmä o ich zrozumiteľnosť, aby ich mohol pripraviť ktokoľvek bez obáv :-))).
zdieľam tvoj názor.
dakujem ti za uznanie a tvoj pravdivý príspevok.
nie je zložitý, opak je pravdou. zamiesiš ho len raz a potom odpočíva, kysne sám - či už v chladničke alebo na stole, prakticky s ním nič nerobíš, len upečieš a cesto máš stále po ruke v chladničke, pokračuješ, kedy sa to práve tebe hodí - tak preto sa tak volá.
kľudne ho môže pripraviť aj začiatočník pre jeho jednoduchosť a je prakticky bez práce :-)
áno je krásny, vydaril sa a vydarí sa každému, kto skúsi :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za všetko i 5*****
pekný deň ti prajem do USA :-))))
nech sa ti darí!
zdieľam tvoj názor.
dakujem za tvoj príspevok.
Je vous remercie pour la reconnaissannce. J´ai plaisir, mon cher ami :-))))
dakujem ti.
prajenm ti úspech i s dalšou, dalšími verziami - poprosím, poptom daj vedieť, spravíš mi tým radosť.
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
Oui, madame. Je parle aussi le français, mais quelques-uns. :-)
súhlasím s tebou. presne tak.
merci, mon cher ami :-))))
aj mňa na tomto chlebíku najviac zaujala možbnosť odloženia cesta do chladničky, dokonca až na 14 dní. myslela som na všetkých, čo musia chodiť do práce a majú kopu iných starostí doma. tiež môžu mať dobrý domáci chlebík a upiecť kedykoľvek, ked ho potrebujú - to všetko je úžasnou výhodou receptu, ktorý som prevzala sa odskúšala a preto aj pridala.
veľmi ma teší, že ťa moje recepty nikdy nesklamali a boli perfektné snažím sa predovšetkým o kvalitu :-)))
prajem ti, aby sa chlebík vydaril a hlavne, aby ti chutil.
dakujem za krásne uznanie mojej práce.
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za uloženie do kk i za 5*****
či som len rada, že aj tento receptík zrealizuješ v Iowa Des Moines :-)))))
a aj napriek tomu, že máš prísne a striktne zakázané piecť bársčo...čo mi je naozaj ľúto,:-( ale pri profesii tvojej krajšej polovičky plne chápem.
nepochybujem o tom, že uspeješ (y) a bude mať ešte radšej za takýto úžasný chlebík :-)
dakujem ti.
Ja tiež veľa receptov najdem na iných stránkach vyskúšam a dám sem a veľa krát ani neuvediem na ktorej stránke som to našla a to nie preto,že sa chcem ja chváliť ale jednoducho toho toľko pozerám,že si nezapamatám kde som to videla. Ale podstata je,že to vyskúšam a ak sa mi páči dám ďalej. Kto chce vyskúša kto nie nech nechá tak a prejde bez komentáru.
Prajem nám všetkým VARECHÁČOM príjemný jesenný deň.
lenže mňa napriek tomu, že vždy čestne uvediem zdroj, opakovane obvinili z kopírovania receptu z inej stránky, preto som o tom písala a aj priložila link, odkiaľ je. tak je to.
dúfam, že mi rozumieš :-)))
hej, fantastický je ten chlebík a som rada, že aj ty vyskúšaš. :-)
dakujem.
aj ja prajem VARECHÁČOM nádherný deň!!!
Ja práve teraz nakladám karfiól len som odbehla.
v žiadnom prípade netreba nikomu kaziť víkend.
nech aj ten tvoj je veľmi pekný a úspešný :-)))
dakujem za pochvalu.
musím pochváliť Tvoje recepty, veľmi sa mi páčia, dosť som si ich schovala a postupne skúšam, máš ich veľmi pekne vypísané, zrozumiteľne, ale hlavne lákavo :) ak niekto povie, že ich kopíruješ, tak je to len z čírej závisti, lebo kto sa na ne pozrie, tak vidí, že to jedlo bolo pripravované Tebou a s láskou, máš svoj štýl, ktorý sa nedá zameniť :) teším sa na každý Tvoj nový recept :)
som rada, že postupne skúšaš moje recepty adosť si si ich schovala. pravdu máš, nekopírujem recepty, také veci naozaj nemám za potreby :-)teší ma, že uznávaš môj nezamiteľný štýl, plný lásky - krásne si to povedala :-)
dakujem za toľké uznanie.
veľmi si to vážim od teba.
nech sa ti darí a dobre ti to varí s láskou aj tebe.
nikdy nie je neskoro :-)
to jadakujem tebe za úžasnú správu
a
tiež Ti prajem všetko naj... naj...najmä veľa zdravia!!!
@finczi , dakujem za pochvalu.
ty si môžeš všetko skombinovať podľa seba, čo chutí tebe samotnej.
teším sa úprimne s tebou, že si našla tento recept :-)
dakujem za uznanie a 5*
myslím však, že spokojne môžeš použiť primerane veľký hrniec alebo pekáč, v ktorom ho upečieš :-)
snád som pomohla.