Pečivo zo špaldy a semoliny - žemle a tyčky fotorecept
Foto: pusta
Skombinovala som špaldovú múku hladkú so semolina durum múkou a upiekla som z cesta žemle a tyčky. Cesto som okorenila mletým koriandrom, čo úžasne Zobraziť celý popisSkombinovala som špaldovú múku hladkú so semolina durum múkou a upiekla som z cesta žemle a tyčky. Cesto som okorenila mletým koriandrom, čo úžasne pridalo na príjemne orieškovej chuti špaldy. Pečivo má chrumkavú kôrku na povrchu a jemne pórovitú štruktúru vo vnútri s mäkkou striedkou. Opäť ide o zdravé a mimoriadne chutné pečivo určené najmä diabetikom , ale aj pre tých, čo sa radi stravujú zdravo.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
350 g |
|
150 g |
|
42 g |
|
1 ČL (umelé sladidlo/Sladenka) |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 PL |
|
250 ml |
|
1 - 2 PL (na potretie pečiva) |
|
Postup
-
1
Znovu pridávam fotografiu hladkej chlebovej špaldovej múky T 630 a...
-
2
...múky semolina durum, lebo nie každý si ich musí pamätať z mojich predchádzajúcich receptov.
-
3
Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku T 630, múku semolina durum, soľ a zmes som dobre premiešala.
-
4
Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala cukrom,...
-
5
..zaliala vlažnou vodou a ...
-
6
...posypala múkou z vandlíka .Nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
7
Ked kvások vykysol, pridala som mletý koriander - 1/2 CL a...
-
8
...2 PL oleja.
-
9
Pridala som vlažné mlieko a rukami som dôkladne vypracovala...
-
10
...na hladké, pružné, lesklé polomäkké, nelepivé cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky.
-
11
Cesto som jemne posypala múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple kysnúť - asi 30 minút.
-
12
Z cesta som zľahka vypracovala valec, ktorý som rozdelila ostrým nožom na 6 asi 100 g kúsky na tyčky a na 4 asi 80 g kúsky na žemle.
-
13
Zo 100 gramových kúskov som dlaňami ušúľala bez dalšieho kiysnutia 6 tyčiek o dĺžke asi 25 cm a vytvarovala som 4 žemle z 80 gramových kúskov. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou.
-
14
Pečivo som uložila na plech s pečiacim papierom, prikryla som ho čistou utierkou a ...
-
15
...nechala som ich kysnúť na teple asi 30 minút. Potom som tyčky ostrým nožom narezala na povrchu - zárezy sú hlboké asi 1 mm.
-
16
Vykysnuté pečivo som 2x potrela vlažným mliekom, v tejto fáze ich môžete posypať makom, sezamovými semienkami, ľanovými semienkami či rascou, ja som ich nechala hladké.
-
17
Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C 25 minút, chcela som mať vypečenejšie a chrumkavé pečivo, ak chcete pečivo svetlejšie, stačí piecť asi o 5 - 7 minút menej - teda 18 - 20 minút - treba odsledovať podľa vašej trúby.
-
18
Nechala som hotové pečivo vychladnúť na mriežke a vložila som ho potom do košíka. Pečivo je príjemne korenisté, koriander len zdôrazní jemnú orieškovú chuť špaldy. Pre nízky glykemický index semoliny a špaldy, ako aj jej vynikajúce pekárenské a výživové a zdraviu prospešné vlastnosti, ľahkú stráviteľnosť, je priam ideálne pre diabetikov i tých, čo majú ochorenie tráviaceho traktu s výnimkou tých, čo nemôžu čerstvé droždie. Chuťovo a kvalitou, správnym korenením je toto pečivo dôkazom, že strava diiabetikov vôbec nemusí byť fádna, ale naopak veľmi chutná a pestrá i pre chorých i zdravých.
-
19
pohľad zblízka na štruktúru tyčky v priereze. je dobre zreteľná ľahká a pórovitá štruktúra.
-
20
pohľad z blízka na štruktúru žemle v priereze.
pozei sa na komentík pre teba pri ´9rskom chlebe včera večer - 29.9.20143 o 20, 12 hodine.
ver mi, že chyba v aktivite kvásku môže spočívať práve v nekvalitnej ražnej múke.
osobne by som si na kvások objednala ražnú múku v mlynoch Zrno Grznár Veľké hoste.
pridávam link pre teba a záujemcov:
www.internetovypredaj.sk/index.php?internetovyobchod=Razne-muky-...
havino, už som od nich kupovala, aj moji priatelia a boli sme na výsosť spokojní.
môžeš si u nich objednať aj iné múky priamo v mlynoch aj telefonicky.
pozri aj tento link:
www.mlyn-zrno.sk
dakujem za uzbanie i pochvalu a fandenie :-)))
vážim si to.
môžeš upiecť aj toto pečivo i ten chlebík :-))) určite sa ti vydarí jedno i druhé.
budem rada ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem.
to je super, že budeš mať múku z Dunajskej Lužnej - niet nad čerstvo zomletú múku pred tebou a kvalitu.
zlatá naša @jerica , ešte raz vdaka za skvelý tip :-)))
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom poprosím daj vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem za úžasnú pochvalu a za všetky hviezdy, ktoré si mi´dala.
dakujem.
ach, máš ty ale krásne predstavy :D
nech sú dlho tvojou príjemnou skutočnosťou - až do konca života :-))) - zo srdca ti to prajem...
presne tak je, ako v tej východniarskej pesničke :-)))
ešte niečo odkážem úbohému anonymovi, ktorý mi denne znižuje počet pridelených hviezdičiek - npomôže ti to, snažíš sa zbytočne...tie recepty ty neprekonáš :D /viem presne, kto to robí/
@ferynko môj, dakujem za tvojich "pejc hvizdički = *****