Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum fotorecept
Foto: pusta
Chcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb Zobraziť celý popisChcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb je len málo pórovitý, s hutnou štruktúrou, ale mäkký s chrumkavou kôrou, veľmi chutný a ľahko stráviteľný, vláčny aj na druhý deň. Ide o veľmi zdravý chlieb, veľmi vhodný najmä pre diabetikov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami, ale aj pre zdravých, ktorí nemajú radi práve biely chlieb z akýchkovek dôvodov.
porcia
príprava
na 200 horný a dolný oh °C
Postup
-
1
Odfotila som ražnú múku hladkú,...
-
2
...špaldovú celozrnnú a...
-
3
...semolina durum múku, ktorá je balená u nás v Mlyne Sládkovičovo, a.s. a pokiaľ mám správne informácie, táto sa predáva v metro, kde bola zakúpená. V Bratislave na Miletičovej ulici oproti Centrálnemu trhovisku je tiež malý obchodík s predajom rôznych druhov semoliny durum múky.
-
4
Do vandlíka som dala hladkú chlebovú ražnú múku a celozrnnú špaldovú múku.
-
5
Pridala som múku semolina durum,...
-
6
...2 CL a zmes som premiešala.
-
7
Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala 1 CL kryštálového cukru,...
-
8
...zaliala vlažnou vodou a nechala som...
-
9
...vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
10
Pridala som 2 PL slnečnicového oleja ku kvásku.
-
11
Za postupného pridávania vlažnej vody som všetko najprv spracovala vidličkou, potom dôkladne rukami. S cestom sa ťažšie pracuje, je dosť hutné, spracovávala som rukami, kým sa nespojilo v kompaktné, tuhšie, hladké cesto - asi 15 minút. Spotreba vody je orientačná, môže sa líšiť v závislosti od kvality - "smädu" tej ktorej múky.
-
12
Spracované cesto som prikryla čistou utierkou a...
-
13
...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
14
Cesto trošku lepí, dala som ho na dosku jemne posypanú semolinou, znovu som ho premiesila rukami, vytvarovala som guľatý bochník a preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a prikryté čistou utierkou som ho nechala znovu kysnúť - asi 30 minút.
-
15
Potom som spravila asi 1 mm hlboké zárezy nožom na povrchu,...
-
16
..a potrela som ho vlažnou vodou.
-
17
Piekla som ho 55 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom. Na spodok trúby som dala kastrólik s horúcou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke.
-
18
Chieb tak úžasne voňal, že som to nevydržala a začala som ho krájať ešte teplý, trocha zle sa mi krájal. Odporúčam pekne vydržať, kým nevychladne úplne :-))) Kôrka je krásne chrumkavá a striedka mäkká, nedrolí sa.
-
19
Na fotografii z blízka je vidno, že má hutnú štruktúru a je len málo pórovitý.
-
20
Tento chlieb je mimoriadne zdravý, vdaka semoline i špalde má nízky glykemický index, vdaka špalde je ľahko straviteľný a kombináciou týchto 3 múk som dosiahla aj vidiecku drsnosť, ale aj vynikajúcu chuť. Je vhodný najmä pre diabetikov, pre tých, ktorí majú tráviace problémy a pre všetkých tých, ktorí nemajú radi mäkký biely chlieb s vatovitou štruktúrou, ale majú radi hutné drsné vidiecke chleby, čo práve dotvára hladká ražná chlebová múka.
-
21
Okrem nízkeho glykemického indexu, ľahkej stráviteľnosti, vláčnosti i na druhý deň, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú tak potrebné.
je pravda, že som celozrnný chlieb narezávala po prvýkrát, ale nerozpadal sa a ani nedrolil, pri krájaní nelámal. piekla som viac celozrnných chlebov, všetky mali hutnejšiu štruktúru.
stačilo úplne 55 minút na upečenie tohoto.
Hnietla som poctivo 15 minút ručne, snád som mala dlhšie, ale bolo to dosť ťažké, nakyslo dobre a bolo oveľa mäkšie, dobre sa tvaroval. na budúce skúsim podľa tvojej rady radšej pripraviť redšie cesto.
cením si tvoje pripomienky a iste bude ešte lepší...veľmi nám chutil.
dakujem.
máš pravdu, škoda by bolo dať taký vynikajúci chlieb tvojmu psovi...ved sa vraví, aký gazda taký pes :D
nám veľmi chutí aj dnes, je vykysnutý aj upečený.
tebe chutiť nemusí, ty nie si podstatný.
máš pravdu v tom, že sa mi nevydaril až tak, ako som si predstavovala, ale míňa sa.
poteší ma, ak tu uvidím tvoj "vydarený" chlieb - úprimne tgi to prajem :-)))
dakujem ti za tvoj milý komentár.
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
som rada, že si nedal zmiasť a ovplyvniť komentármi vyššie a hodnotíš aj tento tak, že "má vysokú gramotnú zostavu"ä, lebo pri všetkej skromnosti, tento chlieb ju naozaj má :-)))
teší ma, že práve tento chlieb bude mať u teba v zámorí svoju reprízu.
potom poprosím, daj vedieť, aký bol, ako chutil a či si bol spokojný.
na tvoj super chlieb si dobre pamätám...
inak ten "čepet" z posledného chleba používala vždy aj moja drahá stará mama...verím,že sa ti vydaril chlieb, zaujíma ma veľmi tento tvoj variant :-)))
dakujem za plodnú pracovnú diskusiu, tvoje úžasné uznanie a hodnotenie vysokým bodovaním :-)))
Prajem pohodový deň do Iowy Tebe, môj vzácny priateľ, a Tvojim najdrahším!!!
dakujem.
pozri si ochorenia tráviaceho traktu pre vlastnú informáciu hlavne ty, lebo ja prihliadnuc k svojej civilnej profesii naozaj nemusím :-)))
v tomto recepte ide hlavne o použité múky, najmä celozrnnú, špaldovú a múku semolina durum.
pretože máš povrchný náhľad, sa o tom teraz rozpisovať pre teba vôbec nemienim.
mám tu viac receptov, kde som ich už použila a tejto problematike som sa veľmi podrobne venovala.
apropos, rada by som videla tvoje recepty s tvojim kuchárskym umením - dúfam, že sa ich všetci dočkáme čoskoro.:-)))
dakujem ti za tvoju múdru prezentáciu tvojich rozsiahlych vedomostí.
:D
prajem ti pekný deň
to hádam nemyslíš vážne že droždie nemôže spôsobovať tráviace problémy ty vševediaca bez sebareflexie.
mal si čítať pozorne, resp. si doplniť vedomosti o príčinách tráviacich ťažkostí.
nenapísala som, že "nemôže" spôsobovať tráviace problémy, ale že nie napísala som, že nie iba droždie ako také spôsobuje tráviace ťažkosti, napokon ani vôbec nemusí byť ich príčinou.
ukáž mi konkrétne, kde som napísala, že "nemôže"? kde si to odo mňa čítal?
láskavo neprekrúcaj moje slová
o moju sebareflexiu sa ty vôbec neobávaj, mám jej dosť.
skôr tebe chýba...
asi som ti stúpila na odtlak, či som sa dotkla tvojej ješitnosti? :D
prišla som na chuť špaldovej múky a jej úžasné liečebné účinky vrátane na imunitný systém.
nedávno som sa dostala k semoline durum a nemôžem ju vynachváliť, či už v chlebe, pečive alebo cestovinách.
mám aj domácu perkárničku, už musím vyskúšať :-)))
som rada, že sa ti recept páči a som toho názoru, že zdravé chleby môžu aj chutiť, sama som sa presvedčila :-)))
čo sa týka @michal2 a jemu podobných obmedzených indivíduí, len dodám, že aj hlúposť je boží dar...
nemienim s ním debatovať ďalej, odprezentoval sa on sám :D
dakujem za tvoj názor a pochvalu.
tvoju pochvalu si veľmi vážim :-)))
dakujem.
dakujem za peknú pochvalu :-)))
dakujem za tvoju milú pochvalu. :-)))
prajem ti veľa zdravia a pohody!!!
P.s. Kde si kúpila tú semolinovú múku?
dakujem ti za to úprimne.
len dodám, že v tomto videu ide o chlieb len z čisto špaldovej múky a navyše s kváskom, /nie s čerstvým droždím/. áno čisto špaldový chlieb s kváskom takto nádherne nakysne a na priereze bude mať veľké oká a bude nadýchaný.
avšak nikdy takto nenakysne chlieb v kombinácii s celozrnnou múkou, ten sa práve k vôli celozrnnej múke vyznačuje hutnosťou.
semolina durum múku mám z metra. kde ju predávajú po kartone, v jednom kartóne je 10 balení po 900 g, v cene približne 7 euro za 1 karton. podrobnejšie nájdeš v bode č. 3 môjho recetu a v mojom recepte na vlnkový chlieb zo semoliny v komentári pre @valeri dňa 16. júla 2013 o 19,55 hodine tu: varecha.pravda.sk/recepty/vlnkovy-chlieb-so-sezamom-z-muk...
dakujem ti za uznanie a pochvalu.
tie negatívne komentáre si nevšímaj- je to dobrý chlebík-podla mňa
to nemá chybu po bod 14 ale ak bolo cesto po hodine premiesené tak potrebuje ešte dlhší čas kysnutia asi 1 hod,takéto cesto z celozrnnej múky netreba ani narezávať-je dosť pružné-netrhá-lepšie je tuhšie lebo redšie sa potom moc roztečie a ja potieram cesto pred pečením studenou slanou vodou a na to posypem semienka-zmesou lanové a sezamové a pečiem cca 15min na 230 st.C a potom 45min na 180 st.C a POSLEDNýCH 10mim to asi 3x znovu potieram slanou vodou a určite nekrájať teplé-vymýšlam rôzne varianty-minule v tvare torty /chalan mal meniny/ ale nemám moc času pridávať to na varechu-možno cez dlhé zimné večery tak prajem veľa zdaru a pohody pri pečení./pridávam link na moj posledne pridaný recept na chleba: varecha.pravda.sk/recepty/zdravy-domaci-chlieb-s-makkou-k...
máš pravdu, mohla som ho po prepracovaní nechať kysnúť, ako si odporučil.
sľubujem, už nebudem krájať ešte teplý chlieb :-)))
vidíš, každý z nás uvádza iné skúsenosti.
a sú veľmi užitočné.
s tým potieraním, to je asi na každom z nás, ako to má zaužívané, zrejme aj s narezávaním.
vážim si tvoje pripomienky a dakujem i za pochvalu.
jedine čo som nemala urobiť, nemala som ho krájať ešte teplý, nevydržala som...
bežne pečiem v trúbe aj chleby viac ako 1 kilogram, len potom upravím čas a teplotu pečenia, ako aj funkciu trúby pri pečení.
pokiaľ ide o semolina durum múku, áno je z tvrdej pšenice vyrábaná.
v zahraničí sa bežne pečie zo semoliny aj chlieb a pečivo, nielen cestoviny sa z nej vyrábajú.
už som z nej piekla chllieb a bol vynikajúci. ako aj tento, o ktorom píšem. mám tu viac receptov so semolinou aj na chlieb i cestoviny a nielen ja, aj iné varecháčky.
pravdou je, že u nás je semolina durum múka málo známa, aj dosť ťažko sa zháňa v obchodoch. tiež je pravdou, že naši pekári v priemyselnej výrobe ju veľmi nepoznajú a priemyselná výroba chleba a pečiva ju u nás nepoužíva. aspoň nemám o tom vedomosť.
semolina durum múku môžem len vrelo odporučiť a myslím, že aj tie varecháčky, ktoré mali to šťastie pripraviť nielen cestoviny, ale upiekli aj úžasný chlieb zo semoliny, sú tu aj ich vlastné recepty.
dakujem za tvoj odborný názor i užitočné rady.
vážim si to od teba.
nepoužila som tebou spomínaný kvas používaný v pekárenskom priemysle, ale čerstvé droždie.
mne to v domácej výrobe vyšlo takto a som spokojná, nemám v úmysle dehonestovať nikoho, tobôž nie teba. viem, o čom si hovoril a vážim si tvoje slová.
osobne nemám rada kúpené hotové zmesi, nemám s nimi dobré skúsenosti.
preto radšej skúšam sama, užím saa aj sa mi to pozdáva a som spokojná s výsledkom, recept pridám. je mi jasné, že nemusí každému sedieť, môže si však vyxbrať.
ty mi prepáč tých pár slov o semoline, tiež kritických. poviem naplno, smere v tomto veľmi zaostalí...
dakujem ti za pochopenie.
prajem ti pekný pohodový večer.
použila som ju pre jej vynikajúce vlastnosti:
1. výborne sa s ňou pracuje
2. cesto s ňou nelepí
3. má úžasné chuťové vlastnosti
4. super sa kombinuje s inými múkami
5. je fantastická na pečenie chleba, pečiva i výrobu cestovín a iných produktov - už dávno pred našim letopočtom bola známa a používaná v pekárstve, je veľmi známa a používaná najmä dnes - napr. v Taliansku, vo Švajčiarsku, v Austrálii, v severnej Afrike...v mnohých iných štátoch, hoci u nás doma je zatiaľ málo známa.
6. má úžasné dietetické vlastnosti - je výborná pre chorých s tráviacimi ťažkosťami
7. má nízky glykemický index - je priam požehnaním pre diabetikov
8. obsahuje množstvo vitamínov a minerálov i iných látok prospešných pre zdravie
práve z dôvodov v bodoch 3. až 7. som ju kombinovala práve s múkou ražnou a celozrnnou špaldovou múkou.
z dôvodov uvedených v bodoch 6. až 8. som ju použila najmä pre diabetikov a ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami. to je príčina, prečo som semolinu nenahradila pšeničnou múkou hladkou - tu je nevhodná.
v neposlednej miere je to zdravý chlieb pre všetkých, čo sa radi zdravo stravujú a majú radi chlieb s hutnou štruktúrou.
v každom sa dá nájsť niečo...
na kvas ešte nemám, ešte som sa neodvážila, ale vyhrážam sa ním sama sebe :D ale aj na to príde.
úplne s tebou súhlasím, že celozrnný chlieb nemusí byť hutný. myslím, že by som to mohla dosiahnuť ak:
1. 30% zloženia by tvorilo predcesto
2. ak by som nepoužila čerstvé droždie, ale dosť dlho prikrmovaný vlastný kvalitný živý kvások - najmenej 10 dní
viem, o čom hovoríš, taký krásny chlieb z celozrnnej múky a semoliny upiekla naša @havino. videla som fotografiu. :-)))
len škoda, že nepridala ten úžasný receptík.
osobne s kúpenými hotovými chlebovými zmesami na pečenie domáceho chleba nemám dobré skúsenosti.
dakujem ti.
muusím si znovu pripraviť predcesto na iné úžasné chlebíky.
dakujem za pripomenutie.
a vdaka za 5*****