Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. septembra 2013
Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept)
Foto: pusta

Chcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb Zobraziť celý popisChcela som upiecť drsnejší, hutný, ale chutný chlieb, preto som skombinovala múku chlebovú ražnú so špaldovou celozrnnou múkou a s múkou semolina durum. Chlieb je len málo pórovitý, s hutnou štruktúrou, ale mäkký s chrumkavou kôrou, veľmi chutný a ľahko stráviteľný, vláčny aj na druhý deň. Ide o veľmi zdravý chlieb, veľmi vhodný najmä pre diabetikov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami, ale aj pre zdravých, ktorí nemajú radi práve biely chlieb z akýchkovek dôvodov.

1 chlieb
porcia
120 minút
príprava
55 minút
na 200 horný a dolný oh °C

Suroviny

250 g
300 g
200 g
42 g
1 ČL
2 ČL
2 PL
400 - 500 ml




Postup

  1. 1

    Odfotila som ražnú múku hladkú,...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...špaldovú celozrnnú a...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...semolina durum múku, ktorá je balená u nás v Mlyne Sládkovičovo, a.s. a pokiaľ mám správne informácie, táto sa predáva v metro, kde bola zakúpená. V Bratislave na Miletičovej ulici oproti Centrálnemu trhovisku je tiež malý obchodík s predajom rôznych druhov semoliny durum múky.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vandlíka som dala hladkú chlebovú ražnú múku a celozrnnú špaldovú múku.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som múku semolina durum,...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...2 CL a zmes som premiešala.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, ktoré som posypala 1 CL kryštálového cukru,...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zaliala vlažnou vodou a nechala som...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som 2 PL slnečnicového oleja ku kvásku.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Za postupného pridávania vlažnej vody som všetko najprv spracovala vidličkou, potom dôkladne rukami. S cestom sa ťažšie pracuje, je dosť hutné, spracovávala som rukami, kým sa nespojilo v kompaktné, tuhšie, hladké cesto - asi 15 minút. Spotreba vody je orientačná, môže sa líšiť v závislosti od kvality - "smädu" tej ktorej múky.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Spracované cesto som prikryla čistou utierkou a...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto trošku lepí, dala som ho na dosku jemne posypanú semolinou, znovu som ho premiesila rukami, vytvarovala som guľatý bochník a preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a prikryté čistou utierkou som ho nechala znovu kysnúť - asi 30 minút.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom som spravila asi 1 mm hlboké zárezy nožom na povrchu,...

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ..a potrela som ho vlažnou vodou.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Piekla som ho 55 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom. Na spodok trúby som dala kastrólik s horúcou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Chieb tak úžasne voňal, že som to nevydržala a začala som ho krájať ešte teplý, trocha zle sa mi krájal. Odporúčam pekne vydržať, kým nevychladne úplne :-))) Kôrka je krásne chrumkavá a striedka mäkká, nedrolí sa.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Na fotografii z blízka je vidno, že má hutnú štruktúru a je len málo pórovitý.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Tento chlieb je mimoriadne zdravý, vdaka semoline i špalde má nízky glykemický index, vdaka špalde je ľahko straviteľný a kombináciou týchto 3 múk som dosiahla aj vidiecku drsnosť, ale aj vynikajúcu chuť. Je vhodný najmä pre diabetikov, pre tých, ktorí majú tráviace problémy a pre všetkých tých, ktorí nemajú radi mäkký biely chlieb s vatovitou štruktúrou, ale majú radi hutné drsné vidiecke chleby, čo práve dotvára hladká ražná chlebová múka.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Okrem nízkeho glykemického indexu, ľahkej stráviteľnosti, vláčnosti i na druhý deň, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú tak potrebné.

    Chlieb z múky ražnej, celozrnnej špaldovej a z múky semolina durum (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

zltko
Kombinacia muk je dobra, ale vidim, ze cesto na chlieb nebolo dobre vymiesane a chlieb nedopeceny. Taketo problemy som v zaciatkoch aj ja. Nikdy pred pecenim nepotieram chlieb vodou, lebo pri celozrnnych chleboch sa povrch ciatocne rozpadne a potom korka nie je hladka. Je lepsie na zaciatku pecenia chlieb zaparit asi 1 min, vysledok je neporovnatelne lepsi. Na tak velky chlieb je 55 min malo. 15 min na rucne miesenie cesta je malo a cesto nesmie byt tuhe. Zasada ktoru pouzivaju pekari je, ze celozrnny chlieb sa picha a biely narezava. Sprav si radsej redsie cesto a podkysnut si daj chlieb do hociakej misy spravnej velkosti na ktoru si rozprestries utierku posypes mukou, alebo az mas osatku, tak pouzi tu, a je to. Plech na ktorom budes piect chlieb si daj predhriat a na taky horuci vyklop svoj bochnik. Staci nechat podkysnut 15 min.
staflik
Pusta, toto by som ani psovi nedala. Ty tu nepodarený a nevykysnutý chlieb vydávaš za výborný a ešte ho tu aj vychvaľuješ. Však toto si mala dať do smetiaka. A netvár sa, že si prvá, čo si skombinovala tieto múky. No boli tu teda už iné chleby. Radšej to rovno zahoď a priznaj si, že sa ti nepodaril. Však to sa stáva.
pusta
@zltko , nie som pekár, som ti vdačná za rady a pripomienky. keby si mi vysvetlil, čo znamená "zapariť?"
je pravda, že som celozrnný chlieb narezávala po prvýkrát, ale nerozpadal sa a ani nedrolil, pri krájaní nelámal. piekla som viac celozrnných chlebov, všetky mali hutnejšiu štruktúru.
stačilo úplne 55 minút na upečenie tohoto.
Hnietla som poctivo 15 minút ručne, snád som mala dlhšie, ale bolo to dosť ťažké, nakyslo dobre a bolo oveľa mäkšie, dobre sa tvaroval. na budúce skúsim podľa tvojej rady radšej pripraviť redšie cesto.
cením si tvoje pripomienky a iste bude ešte lepší...veľmi nám chutil.
dakujem.
pusta
@staflik , piekla som už veľa chlebov a rôznych, nekombinovala som rôzne múky po prvýkrát. mám na vareche veľa receptov na chlieb a úspešných. netvárim sa a netvrdím, že som prvá skombinovala múky. ukáž mi konkrétne v texte, kde si to v tomto recepte čítal? :D
máš pravdu, škoda by bolo dať taký vynikajúci chlieb tvojmu psovi...ved sa vraví, aký gazda taký pes :D
nám veľmi chutí aj dnes, je vykysnutý aj upečený.
tebe chutiť nemusí, ty nie si podstatný.
máš pravdu v tom, že sa mi nevydaril až tak, ako som si predstavovala, ale míňa sa.
poteší ma, ak tu uvidím tvoj "vydarený" chlieb - úprimne tgi to prajem :-)))
dakujem ti za tvoj milý komentár.
pusta
@marianne , aj my máme radi takéto hutné chleby. veľmi nám chutí :-)))
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
sracz
Každý Tvoj chlebík, @pusta milá, vonia domovinou a pravou domácou kuchyňou! Aj tento má vysoko "gramotnú" zostavu a určite ani u mňa nebude dlho čakať na svoju zámorskú reprízu! "Nezavěšujte, jste v pořadí"! Práve mi kysne môj variant z 750 g "Bábušky" + 250 g ražnej s "boďočkami" (ľanové, slnečnicové a tekvicové zrnká a rasca)! Po prvý raz od "odchodu" mojej lady Ann, som použil aj "čepet" z posledného chleba (vyškrabaný zvyšok po vykysnutí predchádzajúceho), tak som ozaj zvedavý na výsledný efekt! Ten Tvoj vonia aj tu! Blahoželám a hodnotím s vysokým bodovaním!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tento chlieb naozaj úžasne vonia domovinou a domácou kuchyňou.
som rada, že si nedal zmiasť a ovplyvniť komentármi vyššie a hodnotíš aj tento tak, že "má vysokú gramotnú zostavu"ä, lebo pri všetkej skromnosti, tento chlieb ju naozaj má :-)))
teší ma, že práve tento chlieb bude mať u teba v zámorí svoju reprízu.
potom poprosím, daj vedieť, aký bol, ako chutil a či si bol spokojný.
na tvoj super chlieb si dobre pamätám...
inak ten "čepet" z posledného chleba používala vždy aj moja drahá stará mama...verím,že sa ti vydaril chlieb, zaujíma ma veľmi tento tvoj variant :-)))
dakujem za plodnú pracovnú diskusiu, tvoje úžasné uznanie a hodnotenie vysokým bodovaním :-)))
Prajem pohodový deň do Iowy Tebe, môj vzácny priateľ, a Tvojim najdrahším!!!
pipnat
ja by som si taký chlebík veru dala, mám veľmi rada tieto zdravé varianty:)
2michal
hlavne to použité droždie je veľmi vhodné pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami...
pusta
@2michal , vieš zrejme málo o príčinách tráviacich ťažkostí. nie iba droždie ako také spôsobuje tráviace ťažkosti, napokon ani vôbec nemusí byť ich príčinou.
pozri si ochorenia tráviaceho traktu pre vlastnú informáciu hlavne ty, lebo ja prihliadnuc k svojej civilnej profesii naozaj nemusím :-)))
v tomto recepte ide hlavne o použité múky, najmä celozrnnú, špaldovú a múku semolina durum.
pretože máš povrchný náhľad, sa o tom teraz rozpisovať pre teba vôbec nemienim.
mám tu viac receptov, kde som ich už použila a tejto problematike som sa veľmi podrobne venovala.
apropos, rada by som videla tvoje recepty s tvojim kuchárskym umením - dúfam, že sa ich všetci dočkáme čoskoro.:-)))
dakujem ti za tvoju múdru prezentáciu tvojich rozsiahlych vedomostí.
:D
prajem ti pekný deň
2michal
@pusta
to hádam nemyslíš vážne že droždie nemôže spôsobovať tráviace problémy ty vševediaca bez sebareflexie.
pusta
@2michal , myslím to naprosto vážne. presnejšie, nemusí spôsobovať tráviace ťažkosti vôbec, je množstvo iných príčin...
mal si čítať pozorne, resp. si doplniť vedomosti o príčinách tráviacich ťažkostí.
nenapísala som, že "nemôže" spôsobovať tráviace problémy, ale že nie napísala som, že nie iba droždie ako také spôsobuje tráviace ťažkosti, napokon ani vôbec nemusí byť ich príčinou.
ukáž mi konkrétne, kde som napísala, že "nemôže"? kde si to odo mňa čítal?
láskavo neprekrúcaj moje slová
o moju sebareflexiu sa ty vôbec neobávaj, mám jej dosť.
skôr tebe chýba...
asi som ti stúpila na odtlak, či som sa dotkla tvojej ješitnosti? :D
leomax
Je fakt, že niekto má problém s droždím, pretože mu to udiera na mozog. To je prípad @2michal. Už som mal tu "česť" s ním "debatovať". Podľa jeho blbej teórie by museli zatvoriť všetky pekárne? Alebo, čo sa dá použiť pri pečení chleba miesto droždia? Rád sa nechám od Michala poučiť. @pusta , Tvoj rp sa mi páči, podobné pečiem aj ja, ale pečiem v pekárničke. Upiekol som ich už hádam aj stovku. Ale vždy to je niečo iné, mením vždy druhy múk ako spodné prádlo. Škoda, že som si to nezapisoval, niektoré boli vynikajúce, niektoré menej, a niektoré nič moc:). Veľmi záleží na druhu múky /špaldová, celozrnná, pšeničná, ražná, ovsená......./. Ináč, podľa mojej chuti, čím kvalitnejší, zdravší chlieb, tým menej chutný:))). Ale, čo už, každý si vyberá podľa svojho rozumu. Ja by som určite siahol po tom Tvojom, v ktorom je také isté množstvo droždia, ako v tých krásne nadýchaných, bielych a neviem ešte akých chleboch. A viem určite, že pre svoje zdravie by som urobil viac, ako keď sa "nadlávim" krásne nadýchaným bielym pečivom.
lusinkab
aj ja zvyknem kombinovat rozne muky a experimentovat. Najnovsie sa chystam na jeden chlebik len este musim pozhanat nejake muky a zvysne veci a pustim sa do toho. Pekne sa ti vydaril.
pusta
@leomax , ja som si vyliečila ťažké pretrvávajúce hnačky po ťažkej pankreatitíde pred 10 rokmi práve chlebom a pečivom z rôznej celozrnnej múky a ich kombináciou s inými múkami. podotýkam, že bez farmaceutických prípravkov a liekov.teraz je všetko ok. droždie mi žiadne ťažkosti nerobí, a mám vyrvaný aj žlčník - kľudne môžem kysnuté cesto :D
prišla som na chuť špaldovej múky a jej úžasné liečebné účinky vrátane na imunitný systém.
nedávno som sa dostala k semoline durum a nemôžem ju vynachváliť, či už v chlebe, pečive alebo cestovinách.
mám aj domácu perkárničku, už musím vyskúšať :-)))
som rada, že sa ti recept páči a som toho názoru, že zdravé chleby môžu aj chutiť, sama som sa presvedčila :-)))
čo sa týka @michal2 a jemu podobných obmedzených indivíduí, len dodám, že aj hlúposť je boží dar...
nemienim s ním debatovať ďalej, odprezentoval sa on sám :D
dakujem za tvoj názor a pochvalu.
pusta
@lucynka , tvoje chlebíky sú priam famózne, už teraz sa teším na tvoj nový receptík :P
tvoju pochvalu si veľmi vážim :-)))
dakujem.
paploska
@pusta chlieb máš skvelý a palec hore za výber múk. zvyčajne sa do rýpavých diskusií nezapájam, ale teraz musím :-) . Ja mám kopec intolerancíí, viď chudák michal. a tak, ak je tu recept plný mlieka a syra povzdichnem si a pozerám to čo môžem. takže drahý alergik - @michal2 listuj si teda radšej v diétach :-))), prípadne nelistuj radšej športuj :-) a nerýp....
pusta
@paploska , zdieľam úplne tvoj názoor a verím ti, mrzí ma, že máš také zdravotné problémy, lebo sama na sebe viem, aké to je...
dakujem za tvoju milú pochvalu. :-)))
prajem ti veľa zdravia a pohody!!!
sportak
Dobrý večer pusta. Tvoj rcp je výborný a pre mňa veľmi inšpirujúci, pretože rád pečiem chlieb z rôznych druhov múky. Čo sa týka tých komentárov od michal2 a staflik. Hoď to za hlavu, pretože nevedia že z celozrnnej múky nikdy nebude chlieb taký nadýchaný ako len z bielej. Teraz sa ukázali ako amatéri. Rád by som si prečítal ich rcp na celozrnný chlieb. Ak majú odvahu čeliť kritike.
P.s. Kde si kúpila tú semolinovú múku?
pusta
@2michal , veľmi pekné video.
dakujem ti za to úprimne.
len dodám, že v tomto videu ide o chlieb len z čisto špaldovej múky a navyše s kváskom, /nie s čerstvým droždím/. áno čisto špaldový chlieb s kváskom takto nádherne nakysne a na priereze bude mať veľké oká a bude nadýchaný.
avšak nikdy takto nenakysne chlieb v kombinácii s celozrnnou múkou, ten sa práve k vôli celozrnnej múke vyznačuje hutnosťou.
pusta
@2michal , len pre upresnenie, ide kvalitatívne o dva rôzne a odlišné chleby.
pusta
@sportak , som rada, že môj chlieb je pre teba inšppirujúci, tiež rada skúšam rôzne kombinácie múk, rôznej kvality a zloženia. aj mám jeden nádherný v talóne, len musím založiť kvások. včera som piekla biely zemiakový :-)))
semolina durum múku mám z metra. kde ju predávajú po kartone, v jednom kartóne je 10 balení po 900 g, v cene približne 7 euro za 1 karton. podrobnejšie nájdeš v bode č. 3 môjho recetu a v mojom recepte na vlnkový chlieb zo semoliny v komentári pre @valeri dňa 16. júla 2013 o 19,55 hodine tu: varecha.pravda.sk/recepty/vlnkovy-chlieb-so-sezamom-z-muk...

dakujem ti za uznanie a pochvalu.
ochino
Zdravím Pustu
tie negatívne komentáre si nevšímaj- je to dobrý chlebík-podla mňa
to nemá chybu po bod 14 ale ak bolo cesto po hodine premiesené tak potrebuje ešte dlhší čas kysnutia asi 1 hod,takéto cesto z celozrnnej múky netreba ani narezávať-je dosť pružné-netrhá-lepšie je tuhšie lebo redšie sa potom moc roztečie a ja potieram cesto pred pečením studenou slanou vodou a na to posypem semienka-zmesou lanové a sezamové a pečiem cca 15min na 230 st.C a potom 45min na 180 st.C a POSLEDNýCH 10mim to asi 3x znovu potieram slanou vodou a určite nekrájať teplé-vymýšlam rôzne varianty-minule v tvare torty /chalan mal meniny/ ale nemám moc času pridávať to na varechu-možno cez dlhé zimné večery tak prajem veľa zdaru a pohody pri pečení./pridávam link na moj posledne pridaný recept na chleba: varecha.pravda.sk/recepty/zdravy-domaci-chlieb-s-makkou-k...
pusta
@ochino , pekne zdravím aj ja teba. máš nádherný chlieb.
máš pravdu, mohla som ho po prepracovaní nechať kysnúť, ako si odporučil.
sľubujem, už nebudem krájať ešte teplý chlieb :-)))
vidíš, každý z nás uvádza iné skúsenosti.
a sú veľmi užitočné.
s tým potieraním, to je asi na každom z nás, ako to má zaužívané, zrejme aj s narezávaním.
vážim si tvoje pripomienky a dakujem i za pochvalu.
pekarik
V trúbe by som nepiekov chlieb s väčščou hmotnosťou ako 75O gr t.j. z 5OO gr múky spolu všetkých druhov,pri takom veľkom podiele ražnej múky by som urobil väčší kvas s dlhším kysnutím aby došlo k prekvaseniu ražnej múky,neviem načo popužívať do chleba múku-semolinu,pokial viem je to cestovinárska múka z tvrdého obilia tritikum-durum,nahradiť ju pšenišnou múhou hladkou.U ražného chleba je riziko kysnutia vytvarovaného bocníka,aby neprekysol a nespadlo cesto pri posadzaní no pece,preto sa dáva menej kysnuť,nareže sa aby nepopraslkal pri pečení a tým sa zväčší aj obbjem chleba.Pri sadzaní do pece sa každý chlieb umýva a zaparuje t.j aby zmazľavel škrob,aby kôrka mala farbu a lesk.Zaparovanie je dať misku s vodou na spodok rúry pod chlieb ,aby sa pri pečení urobila para,ešte pred pečením chleba.Je pravdou,že ražný chlieb je hutnejší,ale nesmie byť striedka surová mazľava,ale pružná a šťavnatá
pusta
@pekarik , chlieb som potrela, aj na spodok trúby som dala kastrólik s horúcou vodou, čiže sa zaparil - použila som tzv. vlhké pečenie. clhieb mi riadne vykysol, neklesol. nevidím dôvod nenarezať, nestalo sa mi, na čo si upozornil. bol aj dobre prepečený, nelámal sa, nedrolil sa.
jedine čo som nemala urobiť, nemala som ho krájať ešte teplý, nevydržala som...
bežne pečiem v trúbe aj chleby viac ako 1 kilogram, len potom upravím čas a teplotu pečenia, ako aj funkciu trúby pri pečení.
pokiaľ ide o semolina durum múku, áno je z tvrdej pšenice vyrábaná.
v zahraničí sa bežne pečie zo semoliny aj chlieb a pečivo, nielen cestoviny sa z nej vyrábajú.
už som z nej piekla chllieb a bol vynikajúci. ako aj tento, o ktorom píšem. mám tu viac receptov so semolinou aj na chlieb i cestoviny a nielen ja, aj iné varecháčky.
pravdou je, že u nás je semolina durum múka málo známa, aj dosť ťažko sa zháňa v obchodoch. tiež je pravdou, že naši pekári v priemyselnej výrobe ju veľmi nepoznajú a priemyselná výroba chleba a pečiva ju u nás nepoužíva. aspoň nemám o tom vedomosť.
semolina durum múku môžem len vrelo odporučiť a myslím, že aj tie varecháčky, ktoré mali to šťastie pripraviť nielen cestoviny, ale upiekli aj úžasný chlieb zo semoliny, sú tu aj ich vlastné recepty.
dakujem za tvoj odborný názor i užitočné rady.
vážim si to od teba.
pekarik
nechcem zbytočne polemizovať a robiť sa múdrym,ale všeobecne na Slovensku pri výrobe chleba malú pozornosť venujeme kvasnému procesu,kvas nenôže vyzrieť za 25 minút,pokial nemáme ako pekário už vopre vypestovanú kvasnú kultúru v tektom stave,veď aj doma kvas zrel vyrobený zo základu z minulého pečenia aj 3 ho. v koryte tým dosiahneme aj alkoholové kvasenie aj mliečne,chuť kyslosť,prečo sa nikto nepokúša vykvasiť vino za 15 minú,každý proces ma sv oju dobu kvasenia,parametrte tepltu,hustotu a my pri výrobe chleba na zára robíme nejakú rychlovku,ktoú chceme nazvať chlebom,je to dehonestácia toho posvätneho produktu,potom to už aspoˇm robme zo zmesi na to prípravené,to je moje vyznanie,odkaz tradície a moje životnej filozofie,prepáčte za môj kritický postoj
pusta
@pekarik , nehnevám sa za tvoj kritický postoj.naopak.
nepoužila som tebou spomínaný kvas používaný v pekárenskom priemysle, ale čerstvé droždie.
mne to v domácej výrobe vyšlo takto a som spokojná, nemám v úmysle dehonestovať nikoho, tobôž nie teba. viem, o čom si hovoril a vážim si tvoje slová.
osobne nemám rada kúpené hotové zmesi, nemám s nimi dobré skúsenosti.
preto radšej skúšam sama, užím saa aj sa mi to pozdáva a som spokojná s výsledkom, recept pridám. je mi jasné, že nemusí každému sedieť, môže si však vyxbrať.
ty mi prepáč tých pár slov o semoline, tiež kritických. poviem naplno, smere v tomto veľmi zaostalí...
dakujem ti za pochopenie.
pusta
ospravedlňujem sa za chyby v texte.
prajem ti pekný pohodový večer.
pusta
@pekarik , akosi mi ušlo, že si sa pýtal vo svojom komentári, že na čo používať do chleba múku semolinu?
použila som ju pre jej vynikajúce vlastnosti:
1. výborne sa s ňou pracuje
2. cesto s ňou nelepí
3. má úžasné chuťové vlastnosti
4. super sa kombinuje s inými múkami
5. je fantastická na pečenie chleba, pečiva i výrobu cestovín a iných produktov - už dávno pred našim letopočtom bola známa a používaná v pekárstve, je veľmi známa a používaná najmä dnes - napr. v Taliansku, vo Švajčiarsku, v Austrálii, v severnej Afrike...v mnohých iných štátoch, hoci u nás doma je zatiaľ málo známa.
6. má úžasné dietetické vlastnosti - je výborná pre chorých s tráviacimi ťažkosťami
7. má nízky glykemický index - je priam požehnaním pre diabetikov
8. obsahuje množstvo vitamínov a minerálov i iných látok prospešných pre zdravie

práve z dôvodov v bodoch 3. až 7. som ju kombinovala práve s múkou ražnou a celozrnnou špaldovou múkou.
z dôvodov uvedených v bodoch 6. až 8. som ju použila najmä pre diabetikov a ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami. to je príčina, prečo som semolinu nenahradila pšeničnou múkou hladkou - tu je nevhodná.
v neposlednej miere je to zdravý chlieb pre všetkých, čo sa radi zdravo stravujú a majú radi chlieb s hutnou štruktúrou.
irenaw
pravda, dobrý chlieb chce svoj čas. to by som adresovala skôr pekárňam, ako jednotlivcom... môže nasledovať nekonečná debata o nákupných reťazcoch, tvorbe cien.... možno nielen jedna nekonečná debata :(. aký má zmysel, piecť doma chlieb zo zmesi? rovnaký kúpim v obchode. múka, droždie, niekedy kvas a plno prísad o ktoré nestojím. každý doma upečený chlieb je lepší, ako takmer všetky z obchodu. väčšina dnes predávaných chlebov okolo kvasu ani nebežala, alebo je pridaný do cesta spolu s droždím, prečo by malo byť droždie problémom práve tohto chleba? kto potrebuje, kupuje alebo pečie celokváskový. jeden tip: obilný slad podporuje kvasinky v aktivite, takže aj z cesta s celozrnnou múkou nemusí byť hutný chlieb. a ak sa aspoň 30% múky predkvasí, to je už celkom o inom ;-)
pusta
@irenaw , presne toto som potrebovala. nekonečné diskusie sa dajú viesť so spústou protichodných názorov a odlišných skúseností.
v každom sa dá nájsť niečo...
na kvas ešte nemám, ešte som sa neodvážila, ale vyhrážam sa ním sama sebe :D ale aj na to príde.
úplne s tebou súhlasím, že celozrnný chlieb nemusí byť hutný. myslím, že by som to mohla dosiahnuť ak:
1. 30% zloženia by tvorilo predcesto
2. ak by som nepoužila čerstvé droždie, ale dosť dlho prikrmovaný vlastný kvalitný živý kvások - najmenej 10 dní
viem, o čom hovoríš, taký krásny chlieb z celozrnnej múky a semoliny upiekla naša @havino. videla som fotografiu. :-)))
len škoda, že nepridala ten úžasný receptík.
osobne s kúpenými hotovými chlebovými zmesami na pečenie domáceho chleba nemám dobré skúsenosti.
dakujem ti.
pusta
a zabudla som spomenúť Sladenku - jačmenný slad.
irenaw
veď si už piekla s predcestom a dopadlo to výborne, iba si kúsok necháš a budeš pokračovať ;-)
pusta
@irenaw , hej, už som piekla s predcestom vynikajúci Chlieb zo Sicílie.
muusím si znovu pripraviť predcesto na iné úžasné chlebíky.
dakujem za pripomenutie.
havino
nestíham prečítať všetky komentáre, už len ten druhý ma rozhodil, že ani psovi by nedala, ved je to ostuda na chlieb povedať. Nič tomuto chlebíku nechýba, vôbec nič, kto nevie čo je to doma upiecť celozrnný chlieb, nech ani neposudzuje, alebo nech nám to tu predvedie, aj ja osobne sa veľmi rada priučím. Tiež pečiem chleby, @pusta vie, videla foto, nie jedno foto, momentálne som s ich pečením raz hore, raz dole a to pečiem dva krát do týždňa, aj tri krát. nie je to až tak jednoduché, ako si niekto myslí a vôbec sa to nehanbím ani priznať, že sa mi občas nezadarí, kvások si robí zo mňa srandu zrejme. Dôležité je pre mňa snaha a chuť sa pustiť do pečenia chlebíka a to si vážim na človeku. 5 * za tento chlebík, ten zemiakový som už videla, tiež je nádherný. Čo sa týka semoliny, je dokonalá na pečenie chlebíka, dokonalá, pre diabetikov, má vysoký obsah lepku, komu lepok nevadí, neškodí, treba skúsiť, krásne drží cesto tvar chlebíka, nikdy sa pri semoline cesto nerozleje.
pusta
@havino. dakujem za tvoje pravdivé slová, uznanie, aj ty máš moje uznanie a obdiv :-)))
a vdaka za 5*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia