Nekysnutý sladký chlebík (Írsky sódový chlieb na sladko)

janikbj - fotkajanikbj, 6. marca 2012
Nekysnutý sladký chlebík (Írsky sódový chlieb na sladko)
Foto: janikbj

Toto bol pôvodne recept na tradičný írsky sódový chlebík. Oni ho robia na slano a jedia s mäsom, ja som si recept trošku upravila Zobraziť celý popisToto bol pôvodne recept na tradičný írsky sódový chlebík. Oni ho robia na slano a jedia s mäsom, ja som si recept trošku upravila a je viac do sladka. Jeme ho ako vianočku na raňajky (olovrant) s maslom a džemom,ale je super aj ako zákusok ku káve alebo čaju s jahodovým džemom a šlľahačkou. Podľa rozpisu bude chlebík len jemne sladký, tak kto má rád vyslovene sladké pečivo,nech pridá viac cukru. Dobrá alternatíva vianočky pre tých, čo nemôžu droždie.

7 minút
príprava
30 minút
na 150-180 °C

Suroviny

3 hrnčeky
0,5 hrnčeka
2 hrnčeky
1 ks
1/4 hrnčeka roztopené
0,5 KL
1 KL
štipka
 /nemusia byť/




Postup

  1. 1

    Zmiešame si suché a mokré prísady. Hrozienka zvyknem na chvíľu namočiť do vriacej vody. Vareškou spolu všetky suroviny dobre vymiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej forme (väčšia bábovková, resp. veniec s priemerom 23cm alebo hranatá chlebíková forma rozmer cca 23x13cm) upečieme do zlata. Teplota pečenia podľa konkrétnej rúry, taká, na akej pečiete zákusky. Či je chlebík hotový vyskúšame špajlou. Ja ho pečiem cca 30 min. Chlebík vydrží v zatvorenej dóze alebo sáčku vďaka kyslému mlieku vláčny a chutný aj niekoľko dní.

    Nekysnutý sladký chlebík (Írsky sódový chlieb na sladko) - obrázok 1

Diskusia k receptu

bejgi
krásna, ako vianočka v bábovkovej forme :)
alicina
Skvelé, určite vyskúšam. Inak vyzerá úplne ako vianočka.
janikbj
dakujem,dievcence. my si to aj davame namiesto vianocky na ranajky. zasyti ovela viac ako kupovane vianocky,ktorej by som mohla zjest aj polovicu a o pol hodiny som zase hladna :-D
vdaka kyslemu mlieku je chlebik vlacny a ma taku prijemnu sviezu chut. budem rada,ked vyskusate a bude chutit :-)
babkamt
Recept som si uložila. Bude čakať na vyskúšanie.Páči sa mi.
nojaadka
Trošku som ho modifikovala a je neskutočne dobrý!!! Namiesto bielej múky som dala špaldovú (2 hrnčeky CZ hladkej a 1/2 hrnčeka CZ krupice), namiesto bieleho cukru trstinový a namiesto kyslého mlieka (nestihlo mi skysnúť) som dala 1% acidko. Nabudúce dám poctivé kyslé. Ten chlebík je neuveriteľný! Vďaka.
janikbj
ďakujem krásne za milé reakcie.
a @nojaadka , zaujímavé obmeny :) som veľmi rada,že sa podarilo, niekedy musím vyskúšať podľa teba
violeta
To je dobre, ze niektore rcp znova vyplavaju na povrch, hlavne pre nas novsich :-D
janikbj
:-) nám veľmi chutí, tak verím, že bude aj tým, čo sa rozhodnú vyskúšať
1x tricia
monty469
Skúsim ho upiecť.Vyzerá fajnovo,ukladám do k.k. a dávam 5*
borkavan
@Tricia (25.1.2016 13:01)

no čo? piekli ste? Ako to dopadlo. Aké kyslé mlieko dávate? Alebo ako viem, že mlieko skyslo? Nebude mať salmonelu? hm. Mlieko vôbec nelubim, preto sa v tom vôbec nevyznám.
janikbj
@Borkavan , ja používam kupované acidofilné mlieko. s tými dnešnými kupovanými mliekami by som doma skysnuté asi neriskovala. možno z mlieka z automatu,ale nemám s tým skúsenosti, takže kupujem acidofilné mlieko v obchode




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia