Nekysnutý sladký chlebík (Írsky sódový chlieb na sladko)
Foto: janikbj
Toto bol pôvodne recept na tradičný írsky sódový chlebík. Oni ho robia na slano a jedia s mäsom, ja som si recept trošku upravila Zobraziť celý popisToto bol pôvodne recept na tradičný írsky sódový chlebík. Oni ho robia na slano a jedia s mäsom, ja som si recept trošku upravila a je viac do sladka. Jeme ho ako vianočku na raňajky (olovrant) s maslom a džemom,ale je super aj ako zákusok ku káve alebo čaju s jahodovým džemom a šlľahačkou. Podľa rozpisu bude chlebík len jemne sladký, tak kto má rád vyslovene sladké pečivo,nech pridá viac cukru. Dobrá alternatíva vianočky pre tých, čo nemôžu droždie.
príprava
na 150-180 °C
Suroviny
3 hrnčeky |
|
0,5 hrnčeka |
|
2 hrnčeky |
|
1 ks |
|
1/4 hrnčeka roztopené |
|
0,5 KL |
|
1 KL |
|
štipka |
|
/nemusia byť/ |
|
Postup
-
1
Zmiešame si suché a mokré prísady. Hrozienka zvyknem na chvíľu namočiť do vriacej vody. Vareškou spolu všetky suroviny dobre vymiešame a vo vymastenej a múkou vysypanej forme (väčšia bábovková, resp. veniec s priemerom 23cm alebo hranatá chlebíková forma rozmer cca 23x13cm) upečieme do zlata. Teplota pečenia podľa konkrétnej rúry, taká, na akej pečiete zákusky. Či je chlebík hotový vyskúšame špajlou. Ja ho pečiem cca 30 min. Chlebík vydrží v zatvorenej dóze alebo sáčku vďaka kyslému mlieku vláčny a chutný aj niekoľko dní.
vdaka kyslemu mlieku je chlebik vlacny a ma taku prijemnu sviezu chut. budem rada,ked vyskusate a bude chutit :-)
a @nojaadka , zaujímavé obmeny :) som veľmi rada,že sa podarilo, niekedy musím vyskúšať podľa teba
aké kyslé mlieko dávate?
no čo? piekli ste? Ako to dopadlo. Aké kyslé mlieko dávate? Alebo ako viem, že mlieko skyslo? Nebude mať salmonelu? hm. Mlieko vôbec nelubim, preto sa v tom vôbec nevyznám.