Indická šošovicová polievka s karí a pečenými jablkami

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Erdödyho paláca v Bratislave, 7. januára 2010
Indická šošovicová polievka s karí a pečenými jablkami
Foto: Z knihy Šéfkuchár v paláci od vyd. Ikar
4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
3 strúčiky
5 ks
1 KL
1 KL
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na tenké plátky. Dve jablká zabalíme do alobalu a dáme piecť asi na 20 minút do rúry rozohriatej na 200 °C. Cibuľu s cesnakom orestujeme na rozohriatom oleji, pridáme kurkumu a karí, šošovicu, ktorá bola cez noc namočená vo vývare, a zalejeme kuracím vývarom.

  2. 2

    Varíme asi 30 minút, až kým šošovica nie je úplne rozvarená. Pridáme ošúpané pečené jablká zbavené jadrovníka a všetko spolu nahladko rozmixujeme. Polievku dochutíme soľou a korením. Podávame s opraženými kockami jabĺk a môžeme ju zjemniť kyslou smotanou.

  3. 3

    Náš tip: Cesnak sa dá ľahšie ošúpať, ak ho predtým namočíme na 30 minút do vlažnej vody.

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Zeleninové jedlá, Indická kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

honestka
Myslim, ze by bolo lahsie pre pochopenie napisat namiesto "kurkuma" ze je to TURMERIC- tento nazov je znamejsi.
dufam, ze som autora neurazila.
usacek
ja osobne poznam len nazov Kurkuma, Turmeric som v zivote nepocula... Aj v obchode sa toto korenie predava ako "kurkuma"
vegetarianka
aj ja si myslím, že v slovenčine je to kurkuma. ale keďže mám doma jednu kuchárku v angličtine, v ktorej sa to turmericom len tak hemží, konečne viem, že ide o kurkumu.
1x safran
trudiola
Božská polievka, zamilovala som sa do nej. Ja pridávam ešte lyžičku škorice, odporúčam :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha