Foto: patroveckypitrs
Toto je môj najobľúbenejší zákusok. Pre mňa zákusok je kus údeného. A koláč kus pečeného mäsa. Ruku na srdce, koľký z vás by ste Zobraziť celý popisToto je môj najobľúbenejší zákusok. Pre mňa zákusok je kus údeného. A koláč kus pečeného mäsa. Ruku na srdce, koľký z vás by ste huspeninu vymenili za zákusok. Ja osobne teda nie. Nehovorím dám si aj ten, ale za mäsom. Huspeninu robím tak dva krát do roka tak ju chcem vychutnať jak sa patri.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks surové |
|
1 ks |
|
1 bal. väčší |
|
2 ks surová |
|
1 ks surový |
|
1/4 ks surový |
|
7 ks |
|
12 - 15 ks |
|
5 ks |
|
|
|
1 ks surová väčšia |
|
10 strúčikov |
|
2 ks (Moravanka) |
|
6 - 8 ks na tvrdo |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Foto som dával už finálneho výrobku pred jedením. Veď každý ma svoj osvedčený recept. Chcel som poukázať čo si do nej dávam. Je tak huspenina omnoho chutnejšia. Kolená surové aj údené a balíček na huspeninu (vyberám kde je veľa koži) poriadne vyumývam a oholím prípadne chĺpky a očistené dám do hrnca sedem litrového. Pridám k tomu očistenú zeleninu aj cibuľu a cesnak. Zalejem vodou zarovno mäsa. Vodu nedávam na viac, lebo to potom nezhustne. Osolím a pridám koreniny. Postavím na sporák variť. Najskôr silno nech sa privedie do varu. Potom to nechám pomaličky variť na slabo. Počas varenia odoberám penu, ktorá sa vytvorí.
-
2
Nevarím to v tlakovom hrnci, ale obyčajnom, podla mňa je huspenina chutnejšia, pri klasickom varení, ako v tlakovom hrnci. Hoci takto to varím minimálne štyri hodiny a viac. Keď si myslím, že by to mohlo byť hotové, tak za tri polievkové lyžice zoberiem z hrnca na malú misku a dám do chladničky. Keď to pekné sadne viem, že je dobré uvarené. Hrniec odstavím zo sporáka. Mäso a zeleninu vyberiem trochu ochladiť. Hrniec v s huspeninou dám ešte na sporák variť. Nalejem do neho dve polievkové lyžice octu a nechám trochu povariť.
-
3
Počas varenia som si uvaril vajcia na tvrdo do každej misky jedno. Moravanku nechal dnu nech nie je studená. Keď mäso a zelenina ochladli, tak mäso som pooberal a rozdelil na kúsky. Zeleninu pokrájal. Do pripravených misiek som dával vajcia rozrezané na polky a zeleninu pokrájanú na drobnejšie. Z Moravanky som tak isto delil všetku zeleninu do každej misky. Keď som mal spravodlivo v miskách rozdelené tak som naberačkou cez jemne sitko nalieval vývar do každej misky. Misky som dal do chladu pekne ochladiť nech je huspenina pekné želatínová. Najlepšie je to urobiť večer a ráno môžme jesť. Obrázky sú ako je huspenina pekne v miske, ďalej vyklopená z misky a nakoniec ako som to krájal. Tak vidíte, že je pohľad pekný aj pre oko.
-
4
Už rozrezanú huspeninu na kúsky, som to polial trochu octom a posypal krájanou cibuľou pre seba, pre ostatných som dal na ňu šťavu z citróna s pórom. Hneď sme sa s plným nasadením pustili do nej. S tou zeleninou to máme veľmi radi. Skúste a budete milo prekvapení, že je to dobré. Želám aj vám dobrú chuť!
Mám rada huspeninu, doma sme to volali studeno. Vtedy sa to podavalo s octovou ochutenou vodou (s trochou cukru a soli). Jaj, ci by som si dala ...:-) aj s cibulou.
Veļmi chutne pripravené jedlo.
★ ★ ★ ★ ★
Takuto huspeninu varieval moj otecko. vsetci sme ju vzdy milovali; skoda ze uz nezije. Od tych cias som taku hupeninu nejedla. Ty ju mas este viac naparadenu ako sme mavali doma. Pochadzam od Trencina, takze ta huspenina ma "rodokmen" asi tam.
Az sa vratim na navstevu do Trencina - prosim si uvarit. -:)
tak si ma navnadil..že som musela..už je na pekáči..už sa chladí..pôjde spať na balkon..zajtrajší deň bude mať krajší tón..:-)
vďaka za podnet..:-)
No vidíš, a já se změnila, dnes už to tak dramaticky neřeším. Život mě vytvaroval doslova a do písmene. Jen lékaři mi čas od času připomenou váhu, bo to pozná i slepý /ten když nevidí, nahmatá/. Kromě hory kuchařek mám doma hezkou kopu knih o dietách. Si mysli, které jsou mi bližší. Teď povídá v telce ortoped o vhodnosti sulců, huspenina apod. Někteří říkají pravdu, i když se moc nenosí. Je to o výběru, nic víc a nic míň. Ať žije Tvoje huspenina! Přeji krásný den!
Ďakujem za úprimné slová, takýchto optimistov mám rád, ktorý berú život s humorom.
V lete,resp.ked je teplo sa huspenina nevarieva pokial nemas ozaj chladne miesto kde by stuhla,inak si nou zaplnis celu chladnicku a nic ine sa tam uz nezmesti,pri izbovej teplote nestuhne,len v uplnom chlade pod cca 5-6°C.samozrejme,ze dlhym varenim sa vyvar zredukuje,ale nieze ho dolejes vodou :-).kludne daj aj vacsi hrniec,ale musi byt viac kozi pripadne paprciek(obsahuju najviac kolagenu) aby ti vysledok stuhol.zmes na huspeninu je taky hotovy balicek ktory predavaju velke markety,je tam trochu koze a nejaka paprcka atd,ale podla mna je to nanic,treba ist poriadnemu masiarovi a tam si kupit koze,paprcky(niekto dava aj chvost,pripadne hlavu) a samozrejme kolena,ci cerstve alebo udene alebo kombinacu(podla mna je najlepsie dat aj aj...)ci das zeleninu alebo nie je len na tebe,kazdemu chuti ina.... :-)
Pekny predlzeny vikend prajem vsetkym ;-)