Huspenina - Studenô

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto je môj najobľúbenejší zákusok. Pre mňa zákusok je kus údeného. A koláč kus pečeného mäsa. Ruku na srdce, koľký z vás by ste huspeninu vymenili za zákusok. Ja osobne teda nie. Nehovorím dám si aj ten, ale za mäsom. Huspeninu robím tak dva krát do roka tak ju chcem vychutnať jak sa patri.

6 - 8
porcií
40 minút
príprava
270 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Foto som dával už finálneho výrobku pred jedením. Veď každý ma svoj osvedčený recept. Chcel som poukázať čo si do nej dávam. Je tak huspenina omnoho chutnejšia. Kolená surové aj údené a balíček na huspeninu (vyberám kde je veľa koži) poriadne vyumývam a oholím prípadne chĺpky a očistené dám do hrnca sedem litrového. Pridám k tomu očistenú zeleninu aj cibuľu a cesnak. Zalejem vodou zarovno mäsa. Vodu nedávam na viac, lebo to potom nezhustne. Osolím a pridám koreniny. Postavím na sporák variť. Najskôr silno nech sa privedie do varu. Potom to nechám pomaličky variť na slabo. Počas varenia odoberám penu, ktorá sa vytvorí.
  2. Nevarím to v tlakovom hrnci, ale obyčajnom, podla mňa je huspenina chutnejšia, pri klasickom varení, ako v tlakovom hrnci. Hoci takto to varím minimálne štyri hodiny a viac. Keď si myslím, že by to mohlo byť hotové, tak za tri polievkové lyžice zoberiem z hrnca na malú misku a dám do chladničky. Keď to pekné sadne viem, že je dobré uvarené. Hrniec odstavím zo sporáka. Mäso a zeleninu vyberiem trochu ochladiť. Hrniec v s huspeninou dám ešte na sporák variť. Nalejem do neho dve polievkové lyžice octu a nechám trochu povariť.
  3. Počas varenia som si uvaril vajcia na tvrdo do každej misky jedno. Moravanku nechal dnu nech nie je studená. Keď mäso a zelenina ochladli, tak mäso som pooberal a rozdelil na kúsky. Zeleninu pokrájal. Do pripravených misiek som dával vajcia rozrezané na polky a zeleninu pokrájanú na drobnejšie. Z Moravanky som tak isto delil všetku zeleninu do každej misky. Keď som mal spravodlivo v miskách rozdelené tak som naberačkou cez jemne sitko nalieval vývar do každej misky. Misky som dal do chladu pekne ochladiť nech je huspenina pekné želatínová. Najlepšie je to urobiť večer a ráno môžme jesť. Obrázky sú ako je huspenina pekne v miske, ďalej vyklopená z misky a nakoniec ako som to krájal. Tak vidíte, že je pohľad pekný aj pre oko.
  4. Už rozrezanú huspeninu na kúsky, som to polial trochu octom a posypal krájanou cibuľou pre seba, pre ostatných som dal na ňu šťavu z citróna s pórom. Hneď sme sa s plným nasadením pustili do nej. S tou zeleninou to máme veľmi radi. Skúste a budete milo prekvapení, že je to dobré. Želám aj vám dobrú chuť!