Husokačka pečená

kltko - fotkakltko, 29. novembra 2013

Husokačka sa stáva v našich končinách známejšou položkou, ako keď som ju prvý krát používal niekedy v 2009. Osobne ju považujem za veľmi šťastného Zobraziť celý popisHusokačka sa stáva v našich končinách známejšou položkou, ako keď som ju prvý krát používal niekedy v 2009. Osobne ju považujem za veľmi šťastného kríženca, ktorý ponúka chuťovú kvalitu husaciny, bez toho aby sa vták nevliezol do bežného pekáča. Vykŕmená husokač má okolo 4,5 - 5,5 kg (podľa sorty - u nás sú Barbaria alebo Mulard a samozrejme kŕmenia). Z takejto husokači je okolo 7 dcl kvalitného tuku a 0,4 - 0,5 kg bielej pečene (foie gras).

6
porcií
2 dni minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
0,5 - 0,7 l
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Husokač očistíme, odrežeme krk, odoberieme droby, pečeň (na jej využitie aj tu nájdete mnoho receptov). Dôkladne posolíme a posypeme rascou zvonku aj zvnútra. Uložíme do pekáča a ožerieme ju vínom - podlejeme zo strany tak, aby sme nesplavili soľ. V chlade necháme postáť 36-48 hodín, aspoň raz denne otočíme.

  2. 2

    Rozohrejeme rúru na 180 - 200 °C. Z husokači zlejeme víno stranou. Do vnútra vložíme dve stredne veľké umyté jablká. Komu ľahko nasladlá príchuť po jablkách nevyhovuje, nemusí ich dať, ale o to sa musí viac starať počas pečenia o podlievanie. Vložíme zakryté do rúry, a pečieme.

  3. 3

    Každých 30 - 40 minút otočíme a podlejeme. Pre lepšie uvoľnenie tuku, môžeme popichať vidličkou mastné časti. Postupne po častiach prilejeme všetko odložené víno. Keď sa uvoľní viac tuku, odoberieme ho, v pekáči ho nepotrebujeme viac ako 1 cm. Odobraný tuk (hlavne prvé podiely uvoľnené pri nižšej teplote) ešte raz v kastróli pretopíme (zopár minút necháme mierne pobublať). Pomôžeme tým aj chuti, aj trvanlivosti.

  4. 4

    Celková doba pečenia 5 kg kusu je okolo 3-4 hodín. V závere podlievame častejšie, aj každých 10 minút (bez obracania, aby sa nám už zmäknutý vták nerozpadol). Pokiaľ chceme zlatistú kožku, na záver dopečieme odkryté pod grilom. Jablká vyberieme a husokač porcujeme podľa domácich zvyklostí. Podávame s knedľami a dusenou kapustou, prípadne s lokšami a samozrejme dobrým vínom.

Diskusia k receptu

kltko
husokač nie je pre fotenie dosť sexi, má malé stehná po kačici (to je jej jediná nevýhoda) ;o)
kltko
už som to tu kdesi spomínal; fotoasistenku nemám a sám pri varení na fotenie ani nepomyslím ;)
kimlo
Kde sa da ten chutny vtak zohnat?
kltko
kimlo - zadaj vyhľadávač "husokačka" prípadne "barbaria" alebo "mulard" - dá sa zohnať aj na farmách. Osobne beriem od "strednochovateľky" - má ich okolo 200 - 300 kusov. Menšie subjekty ak to robia poctivo, majú výhodu, že intenzívny výkrm kukuricou trvá aj tri týždne - a to potom je aj množstvo a kvalita tuku iná, o vykŕmenej bielej pečeni - foie gras - ani nehovoriac. Známe spomínali, že vraj sa občas aj mrazené objavia vo veľkých hypermarketoch a niekedy ich majú v ponuke aj systémy typu masodomov.sk
kimlo
@egresik dakujem za tip, pozrel som link, akurat nevozia do oblasti mojho bydliska v okoli NMnV. Ale je tam okres MA, mozno si objednam na adresu mojej mamky.
eviana
@kimlo , odtiaľto by možno mohli doviezť, alebo Ty tam vybehnúť, či?
www.gyron.sk
kltko
asi tak, chovatelia sa rozširujú, treba si len nájsť kvalitného a primerane blízkeho. Ceny sú tak 7 € /kg husokačky vrátane drobkov a vykŕmenej pečene, hmotnosť takéhoto kusu je vrátane spomenutého +- tých 5 kg. Práve preto je to optimál - kačica má okolo 3 - 3,5 kg (brojlerová ešte menej), keď odrátaš tuk a kosti, tak je z toho tesne sýty obed pre 4 ľudí. Dobre vykŕmená hus ide ku 6-7 kg (v čistej váhe) a to sa už do malých a stredných pekáčov vtesná s problémami a je to už takých 8 - 10 porcií (čo by zas problém nebol, vydrží aj na viac dní).
joel
súhlasim s tebou, je to niečo vynikajúce, mam z vlastneho chovu anemôžem si vynáchvaliť,
kimlo skús farma Banka pri Piešťanoch
boxik
Čo je husokačka?
V husacej sezóne sa občas objaví aj tzv. husokačka s mylným dovetkom, že ide o kríženca husi a kačice. V skutočnosti v celom jej rodostrome žiadnu hus nenájdeme. Jej zmienka v názve má naznačiť, že mäso chutí lahodne ako husacina. Pritom je ale menej mastné. Husokačku vyšľachtili vo Francúzsku pod názvom Mulard, aby získali väčšiu pečeň, výborné mäso je už len bonus. Rodičmi sú kačica Barbarie a kačica pekinská. Tá prvá (tiež sa jej kvôli mäsu s vyšším obsahom vlákniny vravieva husokačka) sa zrodila šľachtením bielej, čiernej či modrej pižmovky veľkej, ktorá sa v zoológii nachádza medzi kačicou a husou. Krížením sa dosiahol vynikajúci gastronomický i chovateľský efekt, vtáky však postupne stratili schopnosť sedieť na vajíčkach, alebo v prípade mularda sa už ďalej rozmnožovať. Husokačka nie je pojem zoologický, ale ľudový.


boxik
Zabudol som dodať , že mäsko to má fajnové a tak je jedno z čoho pochádza , to som uviedol len preto lebo sa mi zdalo vhodné uviesť pojem husokačka na správnu mieru.
kltko
hm, zase som múdrejší. O tom že mulard je kríženec pekinskej a barbarie som vedel, ale že barbaria nemá v sebe hus som netušil. Ale ako píšeš, výsledok je gastronomicky moc vydarený a nech slúži šľachtiteľom ku cti. A náš zľudovelý názov pekne a trefne charakterizuje výsledok - mäso a pečeň ako z husi, veľkosťou niečo ku kačici. Jedine tie maličké stehná by ešte mohli doriešiť ;)
pusta
to je krásny recept, je po mojej, našej chuti :-)
5******
viac slov netreba :-)
pusta
@boxik , vaka ti za zaujímavý opis husokačky a za to, že si podrobne všetko popísal a rozšíril si tak môj vedomostný obzor :-)
tu ešte pridávam niečo na ilustráciu:
 matejovdvor.sk/husokacky.html...

a
skúsim aj obrázok:







" target="_blank">
" border="0" style="border:1px solid gray">






" target="_blank">
" border="0" style="border:1px solid gray">






a tu je už husokačka v stave na pekáč:



pusta
ešte len malý dodatok.
@kltko , už som jedla foie gras síce z japonskej kačky, tá sa chová špeciálne pre veľkú pečeň, vcelku samotná kačka nie je extra veľká, ale pečeň teda vyplňa celú brušnú dutinu takmer až po srdce a je teda riadne veľká.
tieto kačky sa samozrejme vykrmujú a štopujú aspoň 3 týždne kukuricou:-)
je to neuveriteľná lahôdka -šťavnaté mäsíčko i pečeň.
kltko
k tomu "podľa našej chuti" len toľko, že recept vznikol svojho času ako púha improvizácia. Klasické pečenie husi je len s rascou a soľou - občas, aj keď nie často sa pridáva do husi jablko. Raz som však prevzal husokač v strede týždňa a na nedeľu som chystal slávnostný obed. Nechcel som riskovať, aby sa mäso samo osebe aj v chladničke pokazilo a ani riešiť to spôsobom, aby som ho jeden deň zamrazoval a na druhý rozmrazil. Naloženie do vína v chlade mi prišlo ideálne a pretože som nechcel tmavý divinový vzhľad, volil som suché biele (konkrétne si už nespomeniem, ale na takéto veci najradšej používam ryzling, prípadne veltlín). Husokač je síce dosť šťavnatá aj sama osebe, ale naloženie vo víne prinieslo veľmi chutné vylepšenie :o)
pusta
@kltko , ja dávam tiež do husi aj kačky jablko do brucha, vylepší to jednak chuť tejto dobroty a jednak je to skvelá príloha k tejto delikatesse :-)
avšak to suché biele kvalitné víno som ešte neskúšala.
dakujem za prima nápad
elef
super receptik,idem robit na vianoce,husokacku mam z matejovho dvora,dik
mesiar50
Perfektný recept je už v kk. V budúcnosti sa mi určite zíde.Ďakujem.
kltko
ďakujem, k tomu už len poprajem dobrú chuť!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia