Husokačka pečená

Autor receptu: kltko

Husokačka sa stáva v našich končinách známejšou položkou, ako keď som ju prvý krát používal niekedy v 2009. Osobne ju považujem za veľmi šťastného kríženca, ktorý ponúka chuťovú kvalitu husaciny, bez toho aby sa vták nevliezol do bežného pekáča. Vykŕmená husokač má okolo 4,5 - 5,5 kg (podľa sorty - u nás sú Barbaria alebo Mulard a samozrejme kŕmenia). Z takejto husokači je okolo 7 dcl kvalitného tuku a 0,4 - 0,5 kg bielej pečene (foie gras).

6
porcií
2 dni minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Husokač očistíme, odrežeme krk, odoberieme droby, pečeň (na jej využitie aj tu nájdete mnoho receptov). Dôkladne posolíme a posypeme rascou zvonku aj zvnútra. Uložíme do pekáča a ožerieme ju vínom - podlejeme zo strany tak, aby sme nesplavili soľ. V chlade necháme postáť 36-48 hodín, aspoň raz denne otočíme.
  2. Rozohrejeme rúru na 180 - 200 °C. Z husokači zlejeme víno stranou. Do vnútra vložíme dve stredne veľké umyté jablká. Komu ľahko nasladlá príchuť po jablkách nevyhovuje, nemusí ich dať, ale o to sa musí viac starať počas pečenia o podlievanie. Vložíme zakryté do rúry, a pečieme.
  3. Každých 30 - 40 minút otočíme a podlejeme. Pre lepšie uvoľnenie tuku, môžeme popichať vidličkou mastné časti. Postupne po častiach prilejeme všetko odložené víno. Keď sa uvoľní viac tuku, odoberieme ho, v pekáči ho nepotrebujeme viac ako 1 cm. Odobraný tuk (hlavne prvé podiely uvoľnené pri nižšej teplote) ešte raz v kastróli pretopíme (zopár minút necháme mierne pobublať). Pomôžeme tým aj chuti, aj trvanlivosti.
  4. Celková doba pečenia 5 kg kusu je okolo 3-4 hodín. V závere podlievame častejšie, aj každých 10 minút (bez obracania, aby sa nám už zmäknutý vták nerozpadol). Pokiaľ chceme zlatistú kožku, na záver dopečieme odkryté pod grilom. Jablká vyberieme a husokač porcujeme podľa domácich zvyklostí. Podávame s knedľami a dusenou kapustou, prípadne s lokšami a samozrejme dobrým vínom.