Husokačka pečená
Autor receptu: kltko
Husokačka sa stáva v našich končinách známejšou položkou, ako keď som ju prvý krát
používal niekedy v 2009. Osobne ju považujem za veľmi šťastného kríženca, ktorý
ponúka chuťovú kvalitu husaciny, bez toho aby sa vták nevliezol do bežného pekáča.
Vykŕmená husokač má okolo 4,5 - 5,5 kg (podľa sorty - u nás sú Barbaria alebo Mulard a
samozrejme kŕmenia). Z takejto husokači je okolo 7 dcl kvalitného tuku a 0,4 - 0,5 kg
bielej pečene (foie gras).
6 porcií |
2 dni minút príprava |
240 minút na 180 °C |
Postup
- Husokač očistíme, odrežeme krk, odoberieme droby, pečeň (na jej využitie aj tu nájdete mnoho receptov).
Dôkladne posolíme a posypeme rascou zvonku aj zvnútra.
Uložíme do pekáča a ožerieme ju vínom - podlejeme zo strany tak, aby sme nesplavili soľ.
V chlade necháme postáť 36-48 hodín, aspoň raz denne otočíme.
- Rozohrejeme rúru na 180 - 200 °C.
Z husokači zlejeme víno stranou. Do vnútra vložíme dve stredne veľké umyté jablká. Komu ľahko nasladlá príchuť po jablkách nevyhovuje, nemusí ich dať, ale o to sa musí viac starať počas pečenia o podlievanie.
Vložíme zakryté do rúry, a pečieme.
- Každých 30 - 40 minút otočíme a podlejeme. Pre lepšie uvoľnenie tuku, môžeme popichať vidličkou mastné časti.
Postupne po častiach prilejeme všetko odložené víno.
Keď sa uvoľní viac tuku, odoberieme ho, v pekáči ho nepotrebujeme viac ako 1 cm.
Odobraný tuk (hlavne prvé podiely uvoľnené pri nižšej teplote) ešte raz v kastróli pretopíme (zopár minút necháme mierne pobublať). Pomôžeme tým aj chuti, aj trvanlivosti.
- Celková doba pečenia 5 kg kusu je okolo 3-4 hodín. V závere podlievame častejšie, aj každých 10 minút (bez obracania, aby sa nám už zmäknutý vták nerozpadol).
Pokiaľ chceme zlatistú kožku, na záver dopečieme odkryté pod grilom.
Jablká vyberieme a husokač porcujeme podľa domácich zvyklostí.
Podávame s knedľami a dusenou kapustou, prípadne s lokšami a samozrejme dobrým vínom.