Hubové kysnuté bochníčky s bylinkovým maslom
šéfkuchár hotela Sliezsky dom v Tatranskej Polianke, 19. júla 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
200 ml |
|
42 g |
|
1 KL |
|
80 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
200 g čerstvé (dubáky, suchohríby, kuriatka) |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
|
|
200 g |
|
2 ks |
|
1 PL nasekané (tymian, petržlenová vňať, pažítka, rozmarín) |
|
|
|
|
|
Bylinkové maslo: | |
250 g |
|
3 PL (tymian, petržlenová vňať, pažítka) |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
400 g zmes |
|
1 PL |
|
(na potretie bochníčkov) |
|
Postup
-
1
Cesto: Z vlažného mlieka, cukru, zo soli a z droždia pripravíme kvások. Preosiatu múku dáme do misy, pridáme vykysnutý kvások, zmäknuté maslo a soľ. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho 20 minút odstáť na teplom mieste.
- 2
Plnka: Šalotku a cesnak pokrájame nadrobno a speníme na rozpustenom masle. Vhodíme pokrájané huby, osolíme, okoreníme a opečieme, odstavíme a necháme vychladnúť, pridáme nastrúhanú nivu, rozšľahané vajíčka, bylinky a všetko spolu premiešame.
- 3
Odstáte cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Potrieme vajíčkom, pridávame huby a vykrajujeme kolieska dostatočne veľké, aby sme vedeli hubovú plnku úplne obaliť. Naplnené bochníčky necháme 10 minút kysnúť, potrieme vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 °C pečieme asi 20 minút.
- 4
Bylinkové maslo: Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, pridáme nasekané bylinky, pretlačený cesnak, dochutíme soľou a korením a všetko spolu dobre premiešame. Bylinkové maslo dáme do cukrárenského vrecúška, nastriekame ozdobné kopčeky na potravinársku fóliu a dáme do chladničky stuhnúť.
- 5
Upečené koláčiky položíme na zmes listových šalátov, ktorú pokvapkáme olivovým olejom, pridáme bylinkové maslo a dozdobíme.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu