Bezlepkový hruškový koláč
Bezlepkový hruškový koláč

Hruškový koláč so zázvorom bez lepku

novalim - fotkanovalim, 29. októbra 2021. Komerčný recept.
Hruškový koláč so zázvorom bez lepku
Foto: novalim

Keď sa spojí chuť škorice, vanilky a zázvoru, k tomu sa pridajú šťavnaté hrušky, musí z toho zaručene vzniknúť koláč, po ktorom si pooblizujete Zobraziť celý popisKeď sa spojí chuť škorice, vanilky a zázvoru, k tomu sa pridajú šťavnaté hrušky, musí z toho zaručene vzniknúť koláč, po ktorom si pooblizujete všetkých desať. Práve recept na takýto dezert, upečený z našej obľúbenej bezlepkovej zmesi Promix PK, vám dnes ponúkame. Deti si ho obľúbia na desiatu či olovrant, dospelí len tak ku kávičke či ako bodku za nedeľným obedom. Vyskúšajte náš recept na hruškový koláč so zázvorom bez lepku.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
90 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Na koláč:
250 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
2 ČL
1 ČL
1 ČL
 štipka
1 ČL čerstvý nastrúhaný
180 g izbovej teploty
150 g
1 ČL
2 ks veľké
100 ml
2 ks stredne veľké
Na karamelizované hrušky:
6 ks stredne veľké
400 ml
50 ml (alebo iný biely tvrdý alkohol)
125 g
2 paličky
1 hviezdička
1 plátok
1 PL




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy preosejeme múku, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu a soľ. Pridáme zázvor a dobre premiešame. V inej mise vyšľaháme maslo s cukrom do nadýchanej peny. Po jednom zapracujeme gumenou varechou vajíčka, pridáme vanilkový extrakt a opäť dobre premiešame. Striedavo potom pridávame múkovú zmes a mlieko, vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Očistené a na menšie kocky nakrájané hrušky opatrne zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme do okrúhlej formy s priemerom približne 22 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 45-50 minút. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť.

  3. 3

    Pripravíme si karamelizované hrušky. Do hlbšej panvice alebo hrnca s hrubším dnom vlejeme vodu, gin a pridáme cukor, paličky škorice, badián, citrónovú kôru a privedieme do varu. Do vriacej tekutiny vsypeme očistené a na mesiačiky nakrájané hrušky a varíme na miernom ohni asi 5-7 minút, kým hrušky trochu zmäknú, pozor však, aby sa nerozvarili.

  4. 4

    Keď hrušky zmäknú, vyberieme ich z hrnca von a pokračujeme vo varení šťavy, až kým sa zredukuje na sirupovú konzistenciu.

  5. 5

    Do inej panvice dáme rozohriať maslo a lyžicu odloženého sirupu, pridáme hrušky a necháme skaramelizovať do zlatohneda. Hotové ich poukladáme do tvare hviezdice na koláč a nakoniec polejeme zvyškom sirupu, koláč takto zostane vláčny dlhšie.

Diskusia k receptu

haji
Toto nemusí být vůbec špatné, zvlášť spojení perníkového koření, vanilky, skořice, hrušek a zázvoru se mi moc líbí! Milý bezlepkový receptík, krásné foto!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia