Hruškovo pudingový koláč s mrveničkou a mandľami fotorecept
Foto: babkamt
Bola som polievať jablká a hrušky. Na jednej hruške bol nalomený konár obsypaný množstvom hrušiek. Vzala som konár, hrušky som obrala a Zobraziť celý popisBola som polievať jablká a hrušky. Na jednej hruške bol nalomený konár obsypaný množstvom hrušiek. Vzala som konár, hrušky som obrala a teraz z nich niečo miniem do koláča. Dnes som nemohla od tepla spať už od pol tretej. Len som sa mrvila na posteli. Tak som radšej vstala a spáchala som tento koláč. Manžela ráno vítala vôňa čerstvého koláča.
na 180 °C
Suroviny
600-700 g |
|
200 ml vlažné |
|
1/2 ČL |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
Kvások: | |
21 g čerstvé |
|
100 ml vlažné |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
20 g čokládový |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
Mrvenička: | |
4 PL |
|
4 PL |
|
1 PL domáca |
|
60 g sekané |
|
Postup
-
1
Do misy, v ktorej budem zarábať cesto som rozmrvila polovicu kocky droždia, čo je 21 g. Pridala som 1 čl cukru, 100 ml vlažného mlieka a 1 pl hladkej múky z odváženej múky. Dobre som to premiešala.
-
2
Asi po 10 minútach takto vyzeral kvások. Pridala som k nemu 200 ml vlažného mlieka, 2 pl cukru a asi tretinu odváženej múky.
-
3
Dobre som cesto premiešala.
-
4
Pridala som k cestu 100 ml oleja a ďalšiu časť múky. Znovu som všetko premiešala.
-
5
Keď sa mi suroviny zle miešali lyžicou, začala som cesto vypracovávať rukami. Asi 12 dkg múky mi zostalo. Použijem ju na posýpanie dosky.
-
6
Potom, čo som bola spokojná s vypracovaným cestom, som ho vybrala z misky, v ktorej som ho miesila. Misku som trochu natrela olejom. Naolejovala som celé cesto. Zakryla som ho a nechala na kuchynskej linke kysnúť.
-
7
Pustila som sa do čistenie hrušiek.
-
8
Hrušky som nakrájala, vložila do hrnca a bez podlievania som ich dusila asi 10 minút. Pridala som k nim 1 čl mletej škorice, 1 badyánu, 1 čl vanilkového cukru a asi 0,5 čl mletých klinčekov. Hrušky pustili dosť šťavy. Pridala som aj mahruľový lekvár.Nechcela som ich dlho variť a tak odpariť tekutinu. Chcela som mať v plnke kúsky ovocia.
-
9
Preto som sa rozhodla že zahustím hrušky čokoládovým pudingom. V tomto momente som vybrala z hrušiek bydyán. Asi do 50 ml vody som dala polovicu čokoládového pudingové prášku, dobre som ho rozmiešala a uvarila hruškovo- čokoládový puding. Po uvarení som dala hrniec do studenej vody, aby mi puding vychladol.
-
10
Z hrubej múky, cukru a masti som spravila mrveničku.
-
11
Nasekala som si mandle.
-
12
Cesto mi krásne nakyslo. Pri valkaní cesta bolo vidieť bublinky.
-
13
Na doske posypanej múkou som ho zľahka prepracovala, vytvorila som si valec. Ten som rozdelila na dve časti. Jednu časť som rozdelila na 4 časti. Sformovala som ich do bochníka. Každý som natenko vyvaľkala a preložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Spravila som tri väčšie kruhy. Posledný štvrtý bochník som rozdelila na dve časti a spravila som 2 menšie kruhy, aby sa mi zmestili na plech. Kraje som natrela olejom.
-
14
Navrstvila som hruškovo - čokoládový puding.
-
15
Nasledovala posýpka a sekané mandle.
-
16
Rúru som vyhriala na 180 stupňov, koláč sa piekol 20 minút. Manžel mal na raňajky čerstvý koláč.
-
17
Z druhej polovici cesta som spravila nutelové rožky. Cesto som si rozdelila na 4 časti. Každý bochník som vyvaľkala do kruhu. Prvý, druhý a tretí som natrela rozpusteným maslom, uložila som ich na seba, na to štvrtý kruh cesta. Ten som už nenatrela maslom. Cesto som rozdelila na 8 častí.
-
18
Cesto som narezala v špičke, ale nedorezala. Taktiež som cesto na širšej strane narezala. Na cesto som dala Nutelu. Cez Nutelu som prehla cesto sprava aj z ľava.. Potom som cesto zrolovala do rohlíka. Uložila som ho na plech vystlaný fóliou na pečenie. Takto som spravila ešte zvyšných 7 rožkov. Rozbila som dva kusy prepeličích vajec, pridala som čl mlieka, rozhabarkovala a natrela som rohlíky.
-
19
Kým sa upiekol prvý plech, druhý mi pekne nakysol. Rohlíky sa piekli na 180 stupňoch 20 minút.
@kukulienka71 jeden konár na hruške bol taký obsypaný hruškami, že sa zlomil. Držal len na kúštičku. Zmenila si si foto:-)