Foto: pusta
Tento recept som objavila v časopise Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010. Je to veľmi chutný a neobvyklý makový zákusok, u nás Zobraziť celý popisTento recept som objavila v časopise Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010. Je to veľmi chutný a neobvyklý makový zákusok, u nás doma obľúbený. Piekla som ho viackrát a môžem len odporúčať aj iným maškrtníkom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
1 CL strúhaná |
|
1 ks |
|
100 g vychladené |
|
50 g |
|
1 štipka |
|
na vymazanie formy |
|
plnka: | |
200 g pomletý ochutený cukrom |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
na potretie hrušiek: | |
2 PL |
|
2 cl |
|
Postup
-
1
Z múky, masla, pokrájaného na malé kúsky, cukru, nastrúhanej citronovej kôry, štipky soli a vajca som vypracovala krehké cesto, vyformovala som z neho guľu, zabalila som ho do potravinárskej folie a odložila odpočinúť na 30 minút do chladničky. Cesto som vyvaľkala na pomúčenej doske, vložila do tortovej formy, vymazanej tukom a rukou som ho vytiahla aj do bokov formy.
-
2
V hrnci som zmiešala mak s cukrom.
-
3
Do makovo-cukrovej zmesi som pridala žltky.
-
4
Z bielkov som ušľahala tuhý sneh a...
-
5
...a vmiešala som ho do makovej zmesi, čím...
-
6
...som dokončila makovú plnku.
-
7
Krehké cesto som predpiekla 10 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov.
-
8
Kým cesto vychladlo, pripravila som si hrušky.
-
9
Hrušky som olúpala..
-
10
...rozpolila, zbavila som ich jadrincov a stopiek.
-
11
Na predpečené krehké cesto na makovú plnku som uložila polovičky hrušiek vypuklou stranou nahor a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov na30 minút.
-
12
Pripravila som si jahodový lekvár, ktorý som zohriala a rozmiešala s rumom.
-
13
Upečený koláč som vybrala z trúby a ešte horúce hrušky som natrela zohriatou lekvárovo-rumovou zmesou.
-
14
Vychladnutý koláč vybrala z formy, pokrájala som ho na porcie a podávala. Neposypala som ho cukrom, lebo je sladký dosť.
Prepáč, musím ísť do chladničky, tam mám aspoň ten džem z Tvojho receptu. Určite vyskúšam.