Hruškovo - jahodovo - maková pochúťka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept som objavila v časopise Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010. Je to veľmi chutný a neobvyklý makový zákusok, u nás doma obľúbený. Piekla som ho viackrát a môžem len odporúčať aj iným maškrtníkom.
8 porcií |
90 minút príprava |
10+30 minút na 180 °C |
Postup
- Z múky, masla, pokrájaného na malé kúsky, cukru, nastrúhanej citronovej kôry, štipky soli a vajca som vypracovala krehké cesto, vyformovala som z neho guľu, zabalila som ho do potravinárskej folie a odložila odpočinúť na 30 minút do chladničky. Cesto som vyvaľkala na pomúčenej doske, vložila do tortovej formy, vymazanej tukom a rukou som ho vytiahla aj do bokov formy.
- V hrnci som zmiešala mak s cukrom.
- Do makovo-cukrovej zmesi som pridala žltky.
- Z bielkov som ušľahala tuhý sneh a...
- ...a vmiešala som ho do makovej zmesi, čím...
- ...som dokončila makovú plnku.
- Krehké cesto som predpiekla 10 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov.
- Kým cesto vychladlo, pripravila som si hrušky.
- Hrušky som olúpala..
- ...rozpolila, zbavila som ich jadrincov a stopiek.
- Na predpečené krehké cesto na makovú plnku som uložila polovičky hrušiek vypuklou stranou nahor a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov na30 minút.
- Pripravila som si jahodový lekvár, ktorý som zohriala a rozmiešala s rumom.
- Upečený koláč som vybrala z trúby a ešte horúce hrušky som natrela zohriatou lekvárovo-rumovou zmesou.
- Vychladnutý koláč vybrala z formy, pokrájala som ho na porcie a podávala. Neposypala som ho cukrom, lebo je sladký dosť.