Hŕstková polievka

ersie - fotkaersie, 23. novembra 2014
Hŕstková polievka
Foto: ersie

Tento recept som našla kedysi v kalendári a odvtedy ju robievam k sladkým jedlám. Je to skromná, dobrá a sýta polievka.

15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 ks
3 strúčiky
100 g
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
podľa chuti
1 kocka




Postup

  1. 1

    Očistenú zeleninu si nakrájame do cca 1,5 l vody a to takto:2 stredne veľké zemiaky nakrájame na kocky, väčšiu nasekanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Koreňovú zeleninu - mrkvu, zeler, petržlen alebo paštrnák nakrájame na kolieska. Pridáme hrsť krúp, šošovice a sušených alebo čerstvých húb, tiež trochu pohanky.

  2. 2

    Pomaly varíme 1 - 1,5 hodiny. Podľa potreby pridáme vodu. Keď je všetko mäkké, osolíme, zahustíme 2 - 3 lyžicami ružovej "jíšky". Povaríme cca 0,5 hodiny s lyžičkou drvenej rasce, ochutíme korením a bujónom. Podľa potreby osolíme. Je to sýta polievka v ktorej sa suroviny možu obmeňovať, napr. pridat ružičkový kel, ale nesmú tam chýbat zemiaky a hrste obilovín, strukovín. Polievku možme podávat i ako ľahkú večeru s chlebom.

Diskusia k receptu

elixir
Hrstkovú som ešte nikdy nevarila... uložím a niekedy vyskúšam s maslom. :)
finczi
Hrstkovú polievku mám rada, robievam podobne, len bez bujónu a s klobáskou. Sýta, dobrá polievka!
jarunka
Ja som ju veeeelmi davno nevadilo, je dobra s klobaskou. Tuto zimu budem mat prilezitost. Vdaka za pripomenutie.
andreac
Dnes som varila našu obľúbenú "zimnú" hŕstkovú polievku. Pripravujem ju bez bujónu a pohánky. Len cesnak, cibuľa, zmes strukovín, koreňová zelenina a hrubé slíže. Nabudúce skúsim do nej prepašovať aj trochu pohánky :)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia