Kysnuté rožteky
Hrnčekové rožky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Určite potešíte deti, sú vhodné do školy, na cesty, raňajky, desiatu,
olovrant. Pochúťka pre všetkých.
36 ks porcií |
50-55 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru a 1 PL múky, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku polohrubú a hladkú preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, vajíčka, vlejeme kvások, kyslú smotanu premiešame a nakoniec prilejeme rozpustené maslo.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme do 6 bochníkov. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor a mletú škoricu podľa svojej chuti. Plnka môže byť rôzna maková, orechová, lekvárová.
- Bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť časti. Na širšiu časť cesta nanesieme plnku, rolujeme rožky.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme rožky, ktoré necháme na plechu krátko nakysnúť.
- Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.