Kysnuté rožteky

Hrnčekové rožky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Určite potešíte deti, sú vhodné do školy, na cesty, raňajky, desiatu, olovrant. Pochúťka pre všetkých.

36 ks
porcií
50-55 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru a 1 PL múky, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku polohrubú a hladkú preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, vajíčka, vlejeme kvások, kyslú smotanu premiešame a nakoniec prilejeme rozpustené maslo.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme do 6 bochníkov. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor a mletú škoricu podľa svojej chuti. Plnka môže byť rôzna maková, orechová, lekvárová.
  5. Bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť časti. Na širšiu časť cesta nanesieme plnku, rolujeme rožky.
  6. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme rožky, ktoré necháme na plechu krátko nakysnúť.
  7. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
  8. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.