Lekvárové a salámove rožky fotorecept
Foto: olinecka
Výborná pochúťka na cesty, do školy, ale aj pohostenie pre návštevu. Napiekla som na cestu k dcére do Nemecka.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
200 ml |
|
300 ml |
|
150 ml (Maresi) |
|
1,5 ČL (alebo podľa chuti) |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
podľa potreby |
|
150 g |
|
7-8 trojuholníkov |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nakysnutý kvások, zbytok cukru, soľ, olej. Počas miesenia prilievame teplú vodu a vypracujeme hladké cesto.
-
2
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov. Zakryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto.
-
4
Každý bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť trojuholníkov. Na širšiu stranu dáme lekvár, zrolujeme rožteky...
-
5
Na salámové rožky každú časť cesta potrieme horčicou uložíme salámu, syr, viď foto... Zrolujeme.
-
6
Pripravené poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na plechu krátko nakysnúť.
-
7
Pred vložením do rúry potrieme olejom a rozšľahaným vajíčkom.
-
8
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25-30 minút dozlatista. Za horúca potrieme olejom alebo rozpusteným maslom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu