Sviečková na smotane
Sviečková na smotane

Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 6. decembra 2020
Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept)
Foto: mrnousik

Poznáte pod názvom sviečková na smotane, avšak toto je náš variant a po zjedení ešte dlho budete cítiť chuť hovädzieho a koreňovej zeleniny. Nedovolila Zobraziť celý popisPoznáte pod názvom sviečková na smotane, avšak toto je náš variant a po zjedení ešte dlho budete cítiť chuť hovädzieho a koreňovej zeleniny. Nedovolila by som si tento názov použiť, lebo mäso nie je prešpikované slaninkou, nie je tam ani borievka a nejedná sa ani o pravú sviečkovú časť kravičky :) Aktuálne som však rozbehla pokus, čo všetko z našich obľúbených jedál ide lepšie v liatine. A tento recept k nim patrí! Priateľ zvykne aj ofrflať, ak niečo vadí. Toto bola však mňamka. Dobrú chuť :)

30 minút
príprava
150 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
6 ks
5 ks
1/2 ks
2 ks
200 ml
 mletý




Postup

  1. 1

    Na začiatok sa pripravme na krájanie... veľa krájania. Nachystáme si mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu. Tá cibuľa je strategická, lebo jej rola sa začne hneď v prvom dejstve. Po jej dokrájaní si zapneme rúru a dáme vyhrievať na 160 °C (strategická úloha, aby uzavreté mäsko išlo hneď do teplúčka).

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme všetko nakrájané, tak dáme do hrnca olej (ideálna by bola bravčová masť, ale tú musí drahý zrobiť zas). Po jeho rozohriatí na ňom uzavrieme (opečieme) mäsko zo všetkých strán, poriadne, niekoľkokrát. Poriadne do hneda. Ideálne je na obracanie použiť pinzetu na mäso, ale našla som len grilovacie kliešte... lepšie ako klincom do temena :D

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäsko uzavreté, tak ho dáme pod tanierik pod pokrievku, nech počká na svoj čas. Do výpeku hneď prihodíme nakrájanú cibuľu a zarestujeme ju do takej peknej béžovej :D

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájanú zeleninu, čierne korenie, soľ (podľa slanosti vývaru), mletý bobkový list a zalejeme hovädzím vývarom. Premiešame. Tekutina by mala byť asi takto, ako je na foto - teda tak, aby hovädzie neplávalo.

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečené mäsko posolíme, pokoreníme a položíme na zeleninu. Prikryjeme pokrievkou a 2,5 hodiny sa o jedlo nestaráme, necháme ho sa robiť v rúre pri teplote 160 °C.

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 2,5 hodinách mäsko vyberieme a prikryjeme, aby neschlo. Na pohľad sa môže zdať, že sa scvrklo, ale pri tomto spôsobe prípravy mimo tekutiny a v pomalom liatinovom hrnci ostalo neskutočne dobré. Oddeľuje sa nožíkom ako v socíkoreštikách, uchovalo si potrebnú vlhkosť a hlavne chuť, tá tam je cítiť nádherne, nevyplavila sa do vody. Intenzívna chuť :)

  7. 7

    Na záver vlejeme do zeleniny asi 3-4 PL octu, ešte za pár štipiek mletého bobkového listu a všetko rozmixujeme. Pridáme smotanu na varenie (1 kelímok) a chvíľu povaríme. Pri tomto akte ešte ochutnávame, pridáme soľ, trstinový cukor (nahradí mi aj karamel), bobkový list, korenie - podľa preferencii. Odstavíme a môžeme ísť jesť. Konzistencia je taká ako smotanové pyré, pekne sa naberá na knedlík aj na mäsko, presne tak to máme radi. Nepremočí knedľu, nestečie z mäsa. A tá chuť, no božská... Preto ak sa čudujete, prečo tak málo mäsa a tak veľa omáčky, tak ja tú omáčku mám namiesto predsnidávky :D A tip na záver, ak máte doma sezónny slivkový džem, nešliapnete vedľa, je to dobrý parťák v tomto recepte :)

    Hovädzie so smotanovo-zeleninovou omáčkou v jednom hrnci (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mrnousik
@terinka55 (6.12.2020 14:51)

Tak snažila som sa, pridávam recepty len vtedy, keď neviem nájsť taký recept, ako to ja robievam. Tak možno niekomu zachutí naša "sviečková" :) Je rovnaká a pritom iná - máme radi chuť hustej omáčky z koreňovej zeleniny so silným hovädzím vývarom ale aj mäsko, ktoré si zachová chuť v sebe a slaninku tu nemusíme (inde v pohode). Taktiež odporúčam namiesto klasického bobkáču sušený mletý, netreba loviť :) Ďakujem za pochvalu, od Vás je to poklona :)
evanaaa
Veď aj toto znesie názov - sviečková, aj napriek tomu, že sa nepoužila pravá sviečkovica. A čo sa týka tej slaninky na prešpikovanie - raz som to skúsila a už nikdy viac, tá slaninová príchuť nám pokazila aj chuť omáčky. Väčšinou sa dáva ak sa robí Hovädzie nadivo (al. na divoko), čo je podobný recept, ale trošku iný. A koreniny si dávam buď do sitka, alebo si kupujem pyramídky na sviečkovú - práve ich zháňam. Ale tá tvoja má peknú farbu a tiež iste dobrú chuť.
mrnousik
@evanaaa (6.12.2020 18:36)

Ďakujem za hodnotenie, veľmi potešilo, snáď odskusas 🙂 Korenie som neriešila, začala som používať mletý bobkový list a úlohu plní 100% 🙂

mrnousik
@mamatata2 (6.12.2020 20:39)
Ďakujem 🙂 Pomalé pečenie ma zaujalo. Toto masko bolo fakt rozpadave na jazyku ale tak chuťovo silne, že hovorím si “Konečne to prave sviečkové!” 🙂

nephilim
Mne sa tvoj recept páči. Lebo slanina nie. Fakt nie. Otec bratovej fráji špikoval mrkvou. Postupoval viac-menej ako ty. Ťažká liatina. Kvôli mne dával bobkový list na tzv //ponor//. Po minúte varu vybral. Postupoval ako ty. Citrónová šťava miesto octu. Najlepšia sviečková, akú som jedla.
Bez šľahačky. Brusníc. Čučoriedok. Nie som zvyknutá.
Bez knedle. Nás nikdy neočaarila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia