Foto: kukulienka71
Tento recept je z kategórie pomaly dusených. K mäsu som upiekla zemiakové pampúšiky a prichystala rýchly čerstvý šalát.
porcie
príprava
na 200 - 140 °C
Suroviny
700 g |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
0,5 ČL |
|
1,5 dcl |
|
1 hrsť čerstvá (alebo petržlenová) |
|
Pampúchy: | |
5 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL hustá |
|
cca 5 PL |
|
|
|
1 dcl na opekanie |
|
Postup
-
1
Podarilo sa mi kúpiť pekný kus hovädzej hrude bez kosti, stál 4,40 eur. Z chladničky som ho vybrala v predstihu, aby sa aklimatizoval k izbovej teplote. Pokrájala som ho na väčšie kocky.
-
2
Koreniny som najprv krátko opiekla na suchej panvici,
-
3
potom podrvila v mažiari.
-
4
V jenskej mise som opražila na oleji nadrobno pokrájanú cibuľu, neskôr som pridala popučený a posekaný cesnak.
-
5
Nasledovalo mäso - opiekla som ho v tomto základe pri vyššej teplote. Prisypala som soľ, mletý zázvor a papriku, ak chcete viac pálivé, dajte viac.
-
6
Premiešané som zaliala horúcim vývarom, pridala podrvené koreniny, znovu premiešala a zakrytú misu vložila do rúry predhriatej na 200°C.
-
7
Nakúkala som cez okienko a keď tekutina začala znovu vrieť, teplotu som znížila na 140°C. Jedlo si tam takto pobublávalo 2 aj trištvrte hodiny. V polčase som ho ochutnala, s konečným výsledkom sa nedalo ani porovnať. Za ten dlhý čas sa chute perfektne prepojili a každá surovina odovzdala to najlepšie zo seba, mäso bolo mäkkučké, šťava trošku zhustla, ale aj tak jej ostalo dostatok.
-
8
Posledný krok bolo nasekať petržlenovú vňať a posypať hotovú hovädzinu. Kto má rád koriandrovú vňať, použije tú.
-
9
Kým sa mäso dusilo v rúre, mala som dosť času pripraviť prílohu: pampúchy a šalát. Očistené zemiaky som uvarila v osolenej vode, potom scedila, popučila a nechala vychladnúť. Na zjemnenie chuti som pridala jedno očistené a najemno postrúhané jablko a dve lyžice hustej smotany. Múka je tu potrebná, aby naviazala na seba prebytočnú vlhkosť a vajce, aby pampúšiky držali pokope. V panvici som rozhorúčila olej a mokrými dlaňami som zo zemiakovej hmoty formovala placky. Opekala som ich z každej strany do červena.
-
10
Nie príliš rýchlo, aby neostali vo vnútri surové.
-
11
Čas si môže každý vyrátať približne tak, aby boli jednotlivé jedlá hotové naraz. Tiež som pokrájala na rezance ľadový šalát a kúsok červenej mäsitej papriky, v mise osolila, pokvapkala javorovým sirupom a citrónovou šťavou, dôkladne premiešala a obed sa mohol podávať.
:-)), ok, tak bude aj dobrá káva;-)
Veľmi pekné fotografie, už pri nich sa zbiehajú slinky v ústach. Aj gramatika v texte je v poriadku, dokonca sú aj slová od čiarky vo vete oddelené. Tak, ako má byť. Nádherné!!♥ Keby si tak aj ďalší dali záležať na úprave textu.
výborne zvolená príloha, spolu nádherný recept :-)
niet čo dodať, len že si zaslúžiš viac ako 5*, kiež by sa dalo:-)
p.s. chcem sa spýtať, zvykneš robievať aj plnenú hovädziu hrud? ak áno, tak ako plníš? vopred dakujem za odpoved.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Čo sa týka mäsa, nemusí to byť práve hruď, môže byť aj iný kus menej hodnotného hovädzieho vhodného k vareniu či duseniu, takáto úprava z neho vydoluje to najsamlepšie;-)
Pre @Bembo- koriander majú bežné v potravinách- mletý aj celý. Celý- to sú vlastne semienka
Ďakujem,popozerám v Kauflande alebo v Bille
Plnenú hruď som ešte nerobila, ale páči sa mi ten nápad, ďakujem.
Ako som už písala, ak nezoženieš hruď, kľudne použi nožinu povedzme. Koriandrové semienka vídam v obchodoch, používam ich rada. Skús a napíš potom:-)Pekný deň ti želám
Izka, ja som tiež pestovala, ale vňať nemôžem ani cítiť, tak už nesejem, len kúpené korenie používam a to rada.
Ďakujem:-)
Ďakujem pekne:-)
@farbuska , žiaľ, ja prichádzam pre svoju vyberavosť o rad určite skvelých chutí, no nateraz si nepomôžem. Dávaš mi ale maličkú nádej;-) A ďakujem aj za pochvalné slová, som rada, že sa ti moja práca páči:-)
V polovici dusenia som ochutnal a povedal som si, že kto mi to doma bude jesť, také výrazné, "čudné" chute. Ale konečný výsledok bol perfektný :-)
Hovädzie mäso už nebudem robiť v tlakáči, ale takto, pomalým dusením.
:-)), vďaka za úprimnú a radostnú odozvu. Presne takto som sa aj ja pred časom nadchla pre pomalé dusenie. A tiež presne tak som cítila rozdiel chutí v polčase prípravy:-)
Som rada, že práve môj recept ťa presvedčil. Pekný deň želám.
Veľmi ma teší pozitívna odozva, ďakujem za krásny komentár, @sara8
dobre si urobila:-) Ďakujem aj tebe, že si sa vrátila pod recept, s ktorým si bola spokojná.