Hovädzí steak
Hovädzí steak

Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou fotorecept

Marek Bielčik
šéfkuchár reštaurácie Brasserie la Marine v Bratislave, 29. januára 2021
Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský
5
porcií

Suroviny

1 kg
50 g
Zemiaky v popole:
1 kg
50 g
200 g (zo zoo obchodu)
Omáčka:
500 ml (silný zredukovaný hovädzí vývar)
150 ml
100 g
100 g (cipollini)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hovädziu sviečkovicu umyjeme, osušíme a odblaníme. Nakrájame na steaky.

    Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Steaky grilujeme na hovädzom tuku z každej strany asi 4 minúty. Potom steaky preložíme na plech, posypeme hrubozrnnou morskou soľou a drveným korením. Dopečieme ešte v rúre – asi 8 minút pri 180 stupňoch.

    Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky v popole: Baby zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, scedíme ich a schladíme. Opečieme na panvici s maslom do hneda. Popol urobíme tak, že seno dáme do veľkého ohňovzdorného hrnca a zapálime. Keď seno zhorí a zostane popol, zemiaky v ňom pováľame, aby sa obalili, alebo ich popolom poprášime. Dosolíme.

    Hovädzí steak so zemiakmi v popole a s tymianovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Omáčka: Do hrnca dáme omáčku demi glace, sójovú omáčku, tymian a asi hodinu varíme na malom ohni, až získa správnu omáčkovú konzistenciu. Na záver dosolíme podľa chuti a pridáme cibuľky.

Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Grilované, Oprážané

Diskusia k receptu