Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. januára 2016
Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept)
Foto: sracz

Jednoduchý variant z mojej kuchyne. Dostali sme naň chuť po záplave Vianočných a Novoročných dobrôt. Na Slovensku je to s perkeltami, gulášmi i paprikášmi tak, čo rodina, či gazdinka, v mnohých prípadoch aj „gazdiniak“, to rcp a spravidla ten najchutnejší, najlepší. Tak tomu bolo, je a aj bude i v našej „famílii“ po „meči aj po praslici“. Slávnymi vyreškami vládli moja mamka, otec, babičky, dedkovia, …, krstná Ančinéni, krstný Ján, strýko Jendo a ani môj brat sa nedá zahanbiť. Tak nech sa páči!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL škvarená
2 PL
2 ks stredne veľká
800-1 000 g
1-2 ks mäsitá
2-3 ks väčšia zrelá
3-4 ks pretlačené strúčiky
1 PL
1 ČL
1 ČL čerstvo mletá
podľa chuti
450-500 ml (alebo horúca voda)
podľa chuti
Nokerdle:
1-2 ČL
2-3 ks čerstvé
2-3 PL mäkké
200-250 ml (alebo voda)
1-2 štipka
500-600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    v hrnci som nechal rozohriať po 2 PL bravčovej, doma vyškvarenej, masti a na vzniknutej „emulzii“ som krátko orestoval dve postrúhané cibule; pridal som na väčšie kúsky (objednávka krásnej to pani, u ktorej žijem) pokrájaný hovädzí „orez“

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    premiešal ho a nechal „zatiahnuť do biela“

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som pokrájal veľkú zelenú papriku, dve šťavnaté paradajky a pridal ku nim aj strúčiky pretlačeného cesnaku

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    presypal do hrnca so „zatiahnutým“ mäsom, zamiešal a nechal podusiť

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    asi po 33´ som pridal aj koreniny (PL sladkej mletej papriky, KL zmesi na guľáše a klobásy „KN“, KL čerstvo mletého jalovca (perkelt s ním vonia ako z diviny), podľa chuti soľ a čMČK

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po ďalšej ½ hodinke som mäso podlial hrnčekom horúcej vody (kto chce mať perkelt bohatší, môže si ho podlať hovädzím vývarom); nám vyhovuje prirodzená konzistencia, ale zahustenie perkeltov, gulášov a paprikášov je možné: a) veľmi často hladkou múkou (ja ho nepoužívam vôbec, b) maizenou, kukuričným či zemiakovým škrobom, c) ochutenou hrachovou zmesou bez lepku „Hraška.cz“, d) chlebovou mrvenicou, e) zavarenou cestovinou, f) strúhaným surovým zemiakom (ja spravidla a najčastejšie); tak a ešte ~ „½_hoďka“ => 30´ a perkelt s dokonalou chuťou a vôňou môže ísť na taniere

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    medzičasy som využil na prípravu hustejšieho cesta (dobrého ½ kila polohrubej múky, kopcovitá KL soli, 2 celé čerstvé vajíčka, 2 PL mäkkéh masla, ~ 200 ml minerálky Perrier (vody) a štipka prdop_u (prášku do pečiva), jeho pretlačenie do osolenej vriacej vody cez „haluškátor“

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a následné vyvarenie „nokerdlí“ do tretej peny

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na okamžité servírovanie „v tim momence“, odkvapkané horúce priamo zo sitka, zvyšok (do chladničky) dva razy prepláchnuť v studenej tečúcej vode

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nuž a na tanieri to potom vyzerá takto; malá poznámka k názvosloviu, prosím bez urážky a bez mojej snahy niekoho poučovať: pre guláš je charakteristické, že sa pripravuje s väčším množstvom šťavy (často polievka so zemiakami), kým perkelt je hustejší s menším množstvom šťavy, do paprikáša sa pridáva kyslá alebo sladká smotana.

    Hovädzí perkelt s nokerdľami, Šrác 1947 (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
ej chlapče, dobre sa ty staráš o tú krásnu ženu, čo s ňou žiješ:-) Tiež by mi chutilo, keby mi mal kto navariť:-) Páči sa mi tvoj "haluškátor".
veľmi chutne vyzerá tvoje jedlo:-) halušky s minerálkou som ešte nerobila, skúsim. Perrier je od leta najobľúbenejšia môjho manžela, škoda, že ju u nás nedostať. A haluškáreň je tiež šikovná, cez dierky sú najlepšie nokedle, také drobné:-) u nás bol včera kurací perkelt.
Krása, hneď som na to dostal chuť. Konečne poriadny perkelt a konečne niekto, kto vie čo je perkelt a čo je paprikáš.
@sracz , už si iba prisadnúť k prestretému stolu a k tej voňavej a vábivej neskutočne výbornej hovädzinke...úplne dokonalý aj farebne a verím, že aj chuťove...)poriadny kuchár sa nezaprie v tebe.-)
Milý pane, keby som nebola vegetariánom, (teda aspoň sa ním snažím byť - cca už 5 rokov) utiahli by ste ma ako na tom Vašom "...varenom makaróne..", ale tie Vaše "nokerľové drobky" s PrDoPeč-om a masielkom určite vyskúšam, vďaka za recept.
Veľmi farbisto opísaný proces. Najviac ma potešil ten dávno zabudnutý výraz pre halušky. Lenže u nás sa hovorilo "nokerle" bez "d". A recept na ne je zaujímavý.

Pridaj komentár k receptu: