Hovädzí hamburger s domácimi žemľami

kerpi20 - bez fotkykerpi20, 22. januára 2016
Hovädzí hamburger s domácimi žemľami
Foto: kerpi20

Recept na domáce americké hovädzie hamburgery, pri ktorom si upečieme vlastné čerstvé žemle. Hrnček má 300ml.

8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Žemle:
1 kocka
1 hrnček teplá
1/3 hrnčeka
1/4 hrnčeka
1 celé čerstvé
1 ČL
3 hrnčeky
 ČL
Mäso:
1 kg hovädzie




Postup

  1. 1

    Začneme s prípravou žemlí. Vo veľkej mise si zmiešame teplú vodu, droždie, olej a cukor, zmes zakryjeme a necháme odpočívať cca 5 minút.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 1
  2. 2

    Do zmesi následne pridáme vajce, soľ a múku a vymiesime si cesto. Cesto musí byť vláčne a trochu lepkavé. Ku dobrej manipulácii nám pomôže hladká múka.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 8 rovnomerných kúskov. Z každého kúsku si vytvoríme žemlu o priemere cca 10 cm a žemle poukladáme na vymastený plech. Plech prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme žemle odpočivať cca 5 minút.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 3
  4. 4

    Žemle odkryjeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 4
  5. 5

    Žemle pečieme pri teplote 220°C po dobu 8-12 minút do zlatista.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 5
  6. 6

    Počas pečenia žemlí si postupne pripravíme hovädzie mäso. Z 1 kg mäsa nám výjde cca 8 hamburgerov. Mleté mäso si ochutíme len soľou, čiernym korením a cesnakom.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 6
  7. 7

    Z mäsa si vytvoríme okrúhle placky.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 7
  8. 8

    Na rozpálenej grilovacej pánvici si opečieme mäso z obidvoch strán a pridáme naň plátok syra.

    Hovädzí hamburger s domácimi žemľami - obrázok 8
  9. 9

    Upečenú žemľu si rozkrojíme na dve časti a opečieme si ju na panvici s trochou olivového oleja. Hamburgeri si postupne skladáme. Začíname tým že na spodnú časť žemle pridáme dresing. Ja som použil cesnakovú majonézu ale koľko ľudí toľko chutí :). Na dresing dáme šalátové listy, paradajku, uhorku a v podstate zeleninu ,ktorá vám chutí. Ne zeleninu položíme mäso so syrom a navrch dáme opraženú slaninku. Na slaninku ešte môžme pridať cibuľu. Je na vás či bude čerstvá ale upečená ale určite by ste mali skúsiť skaramelizovanú cibuľku, ktorú pripravíte veľmi jednoducho. Na panvici si opražíme na plátky nakrájanú cibuľku a následne do nej pridáme med ktorý necháme skaramelizovať. Takto pripravenú cibuľku položíme na slaninku, hamburger zavrieme a môžeme podávať.

Diskusia k receptu

45678
5*pre povzbudenie:-) Dobre hambace si urobil, isto sa budem inspirovat.
kecemis
pekne si si pripravil mekkaca. Vyskusaj pridat nadrobno nasekanu cibulu, troche horcice a Worcestershire sauce, Budes prekvapeny a verim aj poteseny vysledkom.
babkamt
občas sa zastavíme v Ivanke pri Dunaji na hamburger u súkromníka. Pred nami opečie, mäso, žemľu, slaninu. Už som uvažovala o tom, že si ich môžem pripraviť doma. Upútala ma tvoja žemľa v reze. Chcela by som ju vyskúšať. Preto sa pýtam na veľkosť hrnčeka, lebo si použil celú kocku droždia, ktorú ja zvyčajne dávam na 1 kg múky. Pri hrnčekových koláčoch, do ktorých nejde droždie, je to jedno, aký hrnček si zvolím ako odmerku. Ďakujem.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Vyzerá to dobre. U nás doma keď si robíme hambáče, tak ochutené pomleté hovädzie vyvaľkáme medzi fóliou úplne na tenučko a samozrejme, na väčší priemer, ako je priemer žemle. Ten tenký plátok mäska stačí "ožehnúť" z každej strany len chvíľočku, stihne sa upiecť a zostane veľmi šťavnatý. Ale nerobievam to na grilovacej panvici, len na obyčajnej.
zifi
@kerpi20 prosba... nemohol by si udaj o velkosti hrnceka dat do popisu receptu - niekam do textu. Ja si recepty tlacim do pdf, a tam sa nevytlaci diskusia pod receptom, dokonca ani vlastne poznamky... a tak sa potom ten udaj o obsahu hrnceka neprenesie... a samozrejme chyba. vdaka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia