Hovädzí hamburger s domácimi žemľami

Autor receptu: kerpi20

Recept na domáce americké hovädzie hamburgery, pri ktorom si upečieme vlastné čerstvé žemle. Hrnček má 300ml.

8
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme s prípravou žemlí. Vo veľkej mise si zmiešame teplú vodu, droždie, olej a cukor, zmes zakryjeme a necháme odpočívať cca 5 minút.
  2. Do zmesi následne pridáme vajce, soľ a múku a vymiesime si cesto. Cesto musí byť vláčne a trochu lepkavé. Ku dobrej manipulácii nám pomôže hladká múka.
  3. Cesto si rozdelíme na 8 rovnomerných kúskov. Z každého kúsku si vytvoríme žemlu o priemere cca 10 cm a žemle poukladáme na vymastený plech. Plech prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme žemle odpočivať cca 5 minút.
  4. Žemle odkryjeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami.
  5. Žemle pečieme pri teplote 220°C po dobu 8-12 minút do zlatista.
  6. Počas pečenia žemlí si postupne pripravíme hovädzie mäso. Z 1 kg mäsa nám výjde cca 8 hamburgerov. Mleté mäso si ochutíme len soľou, čiernym korením a cesnakom.
  7. Z mäsa si vytvoríme okrúhle placky.
  8. Na rozpálenej grilovacej pánvici si opečieme mäso z obidvoch strán a pridáme naň plátok syra.
  9. Upečenú žemľu si rozkrojíme na dve časti a opečieme si ju na panvici s trochou olivového oleja. Hamburgeri si postupne skladáme. Začíname tým že na spodnú časť žemle pridáme dresing. Ja som použil cesnakovú majonézu ale koľko ľudí toľko chutí :). Na dresing dáme šalátové listy, paradajku, uhorku a v podstate zeleninu ,ktorá vám chutí. Ne zeleninu položíme mäso so syrom a navrch dáme opraženú slaninku. Na slaninku ešte môžme pridať cibuľu. Je na vás či bude čerstvá ale upečená ale určite by ste mali skúsiť skaramelizovanú cibuľku, ktorú pripravíte veľmi jednoducho. Na panvici si opražíme na plátky nakrájanú cibuľku a následne do nej pridáme med ktorý necháme skaramelizovať. Takto pripravenú cibuľku položíme na slaninku, hamburger zavrieme a môžeme podávať.