Holúbky zapekané so smotanou fotorecept

tinca - fotkatinca, 15. októbra 2016
Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept)
Foto: tinca

Holúbky môžu byť známe aj pod iným názvom podľa regiónov, dokonca sa pripravujú aj za našimi hranicami. Mamina ma ich naučila pripravovať dusené s pretlakom z hlávkovej kapusty. Priateľka ich robí z čínskej kapusty v kombinácii so sudovou a zapekané so smotanou. Recept sa mi zapáčil, tak som ho dnes vyskúšala. S výsledkom som bola spokojná.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g mleté
125 g
2 ks
1 ks
3 strúčiky
1 ks stredne veľká
250 ml (alebo na varenie)
500 g sudová
 (alebo trstinový)
50 g na zapečenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu si na polovičný čas predvaríme, ja som použila v sáčku, necháme ju vychladnúť. Zarobíme si mäsovo-ryžovú zmes tak, že zmiešame mäso, ryžu, vajíčka a všetky koreniny podľa recepisu. Listy z čínskej kapusty oddelíme, umyjeme, vykrojíme hrubú hlúbovú časť a krátko ich sparíme na paráku. /nie dlho,lebo kapusta je jemná/.

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si preddusíme sudovú kapustu tak, že na oleji opražíme šalotku, pridáme pokrájanú kapustu, trošku drveného korenia a trošku cukru. Ja kapustu nepremývam, lebo stráca na kvalite, preto si ju dochutím.

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si v ruke z mäsovo-ryžovej zmesi formujeme valčeky primeranej veľkosti ku kapustným listom. Každý zabalíme do kapustného listu tak, že zboku si listy založíme, aby nám pri pečení mäso nevychádzalo von. Mne vyšlo 10 ks.

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na dno pekáča rovnomerne navrstvíme sudovú kapustu a na ňu poukladáme holúbky. Zalejeme smotanou a na každý dáme kúsok masla.

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 50 minút zakryté, odokryjeme a ešte zapekáme asi tak 15 min.

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som to podávala s knedľou, ale chutné je to aj s chlebom. Dobrú chuť!

    Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Zaiste velmi chutne,ja holubky m ilujem s kuskom cklebika.Mnam hned by som si dala.Vdaka za novu inspiraciu robenia holubkov.Prave som predminuly tyzden pozerala po cinskej kapuste,ale mali nejake malicke hlavicky tak som zobrala obycajnu.
Skúste namiesto čínskej kapusty kelovú hlávkovú kapustu , ja ich nezapekám ale vrstvím vo vysokom 13 l hrnci ,na dne chvíľu popražím paradajkový pretlak pridám neúdené rebrá (môžu byť aj údené) ,prekryjem kelovými listami a potom vrstvím sudovú kapustu(nepremývam) ,holúbky a znova dookola až do vrchu ,zalejem vodou v ktorej som rozpustila trochu cukru prípadne umelé sladidlo a varím 20-25 minút.

Pridaj komentár k receptu: