Holúbky zapekané so smotanou (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Holúbky môžu byť známe aj pod iným názvom podľa regiónov, dokonca sa pripravujú aj za našimi hranicami. Mamina ma ich naučila pripravovať dusené s pretlakom z hlávkovej kapusty. Priateľka ich robí z čínskej kapusty v kombinácii so sudovou a zapekané so smotanou. Recept sa mi zapáčil, tak som ho dnes vyskúšala. S výsledkom som bola spokojná.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryžu si na polovičný čas predvaríme, ja som použila v sáčku, necháme ju vychladnúť. Zarobíme si mäsovo-ryžovú zmes tak, že zmiešame mäso, ryžu, vajíčka a všetky koreniny podľa recepisu. Listy z čínskej kapusty oddelíme, umyjeme, vykrojíme hrubú hlúbovú časť a krátko ich sparíme na paráku. /nie dlho,lebo kapusta je jemná/.
  2. Medzitým si preddusíme sudovú kapustu tak, že na oleji opražíme šalotku, pridáme pokrájanú kapustu, trošku drveného korenia a trošku cukru. Ja kapustu nepremývam, lebo stráca na kvalite, preto si ju dochutím.
  3. Potom si v ruke z mäsovo-ryžovej zmesi formujeme valčeky primeranej veľkosti ku kapustným listom. Každý zabalíme do kapustného listu tak, že zboku si listy založíme, aby nám pri pečení mäso nevychádzalo von. Mne vyšlo 10 ks.
  4. Na dno pekáča rovnomerne navrstvíme sudovú kapustu a na ňu poukladáme holúbky. Zalejeme smotanou a na každý dáme kúsok masla.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 50 minút zakryté, odokryjeme a ešte zapekáme asi tak 15 min.
  6. Ja som to podávala s knedľou, ale chutné je to aj s chlebom. Dobrú chuť!