Holandská hrachová polievka fotorecept

janger - fotkajanger, 30. novembra 2011
Holandská hrachová polievka (fotorecept)
Foto: janger

Blizi sa zima a tym aj obdobie, kedy sa v Holandsku varieva hrachova polievka. Patri k tradicnym zimnym holandskym jedlam. Suroviny lahko dostupne, z Zobraziť celý popisBlizi sa zima a tym aj obdobie, kedy sa v Holandsku varieva hrachova polievka. Patri k tradicnym zimnym holandskym jedlam. Suroviny lahko dostupne, z okolia...Snad kazdy ma na nu svoj osvedceny recept, kazdy si mysli, ze ten jeho je najlepsi, hahaha. Tak isto aj moj muz. Vzdy ju varieva on. Ale musim povedat, ze ju robi velmi dobru.

Suroviny

500 g
2200 g
1 ks
3 ks velka
1 ks, s vnatou
2 ks
2 ks
2 kocky -nie je nutne




Postup

  1. 1

    Tato polievka nechyba ani na klziskach, pri zamrznutych jazerach byvaju stanky, kde ju predavaju...V Rotterdame je v zime atrakcia - elektricka, kde sa pocas obhliadkovej jazdy mestom podava tato polievka...Samozrejme je dostat aj hotova v konzervach, sackoch, a cerstva aj u masiara. Nuz ale domaca je domaca. My ju vzdy robievame vo velkom hrnci a v krabickach ju zamrazime do zasoby. V sobotu ju muz varil, pre Varechu, a ako naschval, prave nie je uplne taka, ako by mala byt. Myslim tym jej hustotu. Mala byt hustejsia. Dali sme viac vody, ako malo byt.

  2. 2

    Vecer vopred dame namocit hrach. My pouzivame cely hrach. Niekto dava len poleny, alebo polovicu cely a polovicu poleny. Ten poleny sa viac rozvari na kasu. Pouzili sme poriadne velky hrniec, ten som kupila hlavne kvoli tejto polievke a na vianocnu kapustnicu. Ked varim polievku, tak chcem mat v hrnci miesto...Aby som mohla bez problemu zamiesat, aby mi nic nevytekalo....Tak preto ten 13 litrovy obor.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhy den hrach vyberieme a do vody, v ktorej sa macal, dame maso. Pouziva sa bravcove maso. A to ma zase kazdy svoje oblubene. My vzdy davame bocik, pokrajany na platky.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A okrem toho sme dali tentokrat bravcove rebierka. Take dobre masite. Vyborne je aj kolienko, moze byt aj krkovicka. Spolu sme mali toho masa asi 2200g.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podla potreby pridame vodu. Tolko, aby bolo vsetko tak akurat zaliate. Dame sol, korenie. Moj muz si korenie vzdy najprv pomliazdi v maziariku, nedava cele. Ak mame v umysle pridat aj bujonove kocky, tak s tou solou pozor, aby to nebolo presolene. Maso pomalicky varime. Pocas varenia odoberame penu. Tak po necelej hodinke pridame cast ocistenej zeleniny, nepokrajanej. A to dve cele cibule, jednu velku mrkvu (kus vazil 260g), 1 por (vazil 350g), pol zeleru aj s vnatou (cely ten zeler vazil 1300g).

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechame to na slabuckom ohni varit. Ziskame vyborny, vonavy bujon. Ak sa nam to zda este malo bujonove, mozete pridat kocky zeleninoveho bujonu, ale to ani nie je treba.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked je maso makke, vyberieme ho, tiez vyberieme aj zeleninu, ktora je uz uplne rozvarena. Do bujonu nasypeme hrach a varime polievku dalej. Ostatnu zeleninku a to dve velke mrkvy, polovicu zeleru (tentokrat vnat este nedame), cely por- pokrajame na kusky a hodime to k variacemu sa hrachu. Masko, ktore sme vybrali, pokrajame na kusky. Par platkov bocika nepokrajame, tie budu mat iny ucel...Maso dame tiez spat do hrnca. Pred koncom, ak uz bude vsetko uvarene, pridame na kusky pokrajanu holandsku klobasu (rookworst). A uplne nakoniec zelerovu vnat.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    My k tomu jedavame razny chlieb, taky ten tmavy, platkovy.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A na to si dame ten platok vyssie spominaneho bocika, ktory je uz makkucky ako maslo, az sa rozpusta na jazyku. Posypeme cerstvo pomletym korenim. Mnam.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tato polievka je vzdy na druhy den este lepsia. My sme tentokrat spravili chybu, ze sme dali trosku viac vody, ako treba. Takze je redsia, ako by mala byt. Receptov na tuto polievku je viac, ale co tam musi byt je hrach, por, zeler, mrkva, cibula, bravcove maso a ta klobasa. Niekto dava aj zemiak. Ak by ste pouzili poleny hrach, tak treba davat pozor, aby to neprihorelo, lebo ten sa skor rozvari na kasu a moze prihoriet.

  11. 11

    Tuto je polievka hned po uvareni. Na hornom obrazku je na druhy den, uz trosku hustejsia.

    Holandská hrachová polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A teraz sa ma bude muz vypytovat, ci niekto jeho recept pochvalil :-).

Diskusia k receptu

2010
@ janger, prvy co chvali , vyborny recept ....cheers
marianne69
Chvaaaaaalim:-)na 1*.Odkaz muzickovi,ze nema chybu polievocka a s vynimkou poru, bujonu a takeho velkeho mnozstva maska robievam tak isto,aj kolobasu davame.A nabuduce ten por pridam,aby som videla rozdiel a bude holandska:-).Este na zaver pridavam majoran a cesnak.
janger
:-))), dakujem, @2010.
@marianne , aj tebe, zajtra mu poviem, bude rad :-). Aj s majoranom a cesnakom moze byt vyborna, ale to uz nie je holandska :-))).
jerica
Janka , juj či by som si dala, sem s tým, nádherne fotopopísané, koľko si strávila času pri vkladaní receptu , určite polievka bola skôr uvarená ako recept na www chlip,chlip:-))
palokuchki
Toto je jedna z nasich najoblubenejsich polievok. Na koniec ale pridavam cesnak a majoranku ako @marianne69. Recept si velmi pekne podrobne rozpisala a narobila si mi chute.
yana
ale ved nemozem robit hrach cely tyzden. Dnes Miska a jej hrach s cibulou. No nic, tak ho namocim rano a spravim v piatok. Az sem mi rozvoniava.
alexdidi
Tiež dávam do hrachovej polievky majoránku a cesnak,lebo to je tá naša slovenská a tam aj patrí,ale teraz vyskúšam tvoju holandskú s mäskom a klobáskou,veď vyzerá báječne.
kuchticka
@jaqnger manzela velmi chvalim - teda jeho polievku a teba pre perfektne fotodokumentaciu. Ste perfektny tim :-))).
sylvinka
juj,to je chutná polievočka,veru aj ja by som si dala.Pochvál manžela aj v mojom mene!
pacik
Zavoňala mi aj cez monitor, určite uvarím, takéto ľúbime. A chválim manžela, ty sa máš :-)
jankavaskova
Fiha, aj mne sa velmi paci takato obmena hrachovej polievky, ja som robila len tu nasu, ale muz ma velmi rad masko v polievke, tak ho prekvapim takouto hrachovou s maskom. Neviete niekto, kde dostat taky pekny zeleny hrach na Slovensku? Vzdy narazim len na zlty :-)
pacik
Najľahšie sa k nemu človek dostane tak, že si ho vypestuje, ale v meste to bude asi problém, ak nemáš záhradku :-)
ejta
Výborná polievočka, vyskúšam, lebo tú našu klasickú hrachovú môj muž od vojny neznáša :-)
irenaw
v tomto období dokonalé menu, všetko do radu polievka, chlieb, mäsko, super
renulienka
..to musi byt dobrotka,vyskusam,robim zo sucheho hrachu,ale zeleninku a masko nedavam, urcite bude dobra,taka zimna,vydatna...mnam
sairaam
Máme veľmi radi našu slovenskú hrachovú polievku, ale takáto sa bude u nás variť zajtra. Veľmi si ma potešila týmto receptom, už sa na polievku strašne teším.
vavan
dobrota dobrotivá jedna s mojich najobľúbenejších polievok len bez
mäsa táto musí byť obzvlášť chutná ;-)
synkopa
Treba pochváliť. Polievočka je určite výborná!
babidka
ajajaaaj, to bude zas moj muz spokojny - taku polevku bude chvalit a chvalit :-))))) ja si vsak pockam az budeme robit zabijacku a potom ju navarim ....
janger
Ludia moji, tak sa tesim, ze sa vam paci. Dakujem vsetkym za reakcie. A moj muz je cely nadseny :-). Vsetko som mu musela prekladat, co ste tu popisali :-). @jerica , Jarka, ono ta polievka nie je az tak moc rychlo hotova. Treba najprv z prvej davky zeleniny ten bujon robit, pomalicky varit, aby bolo aj masko makke. A potom ide dalsia davka zeleniny...Ale veru pridavanie receptu mi trvalo vcera dost dlho, strasne bolo vsetko akesi pomale, kazda fotka sa dlho nacitavala. Nuz ale 'koniec dobry, vsetko dobre!'.
Nabuduce spravim ja muzovi zase tu slovensku, s cesnakom a majoranom, ako to tu mnohi spominate.
Tak zo srdca dufam, ze ked ju budete varit, tak vam bude aj chutit. A ako som spominala uz v popise, tak ma byt hustejsia. Na buduce ju spravime z menej vody, tak potom fotku upravim. Tak nech vam chuti!
zdenkanl
Strasne som sa potesila holandskemu receptu, akurat ju varim, teda zatial nie podla vasho receptu, ale podla toho co som si myslela ze tam musi byt, taky experiment. Skoda ze som si tento recept nasla az teraz a nie kym som sla do obchodu. V podstate mam vsetko okrem cibule ale plus kalerab :))) tak snad tam neublizi, a nemam bravcove maso len rookworst, nevedela som ake maso tam ide, nenapadlo ma kuk na nete, kukla som teraz len nahodou. Cize dnes taka chudobnejsia verzia a nabuduce plne holandska. Moj holandan sa bude tak ci tak tesit lebo si sam objednal :)))) a tym pozdravujem aj tvojho holandana :)
janger
@zdenkanl , to bravcove masko do nej ozaj patri. Precitala som to mojmu muzovi, sa smial, ze to uz nebude ono :-))). Ale neboj sa, bude to tiez dobra polievocka, len trochu ina ;-). Pozdravujeme aj my :-). A na Vareche si tykame, takze kludne...
janger
@2010 , ono sa to ani pyre nevola, len som nevedela, ako by som to po slovensky pomenovala ;-).
zdenkanl
Podla tej unoxovej som si myslela ze tam ide slanina ale nebola som si ista :)))) a tesim sa aj dalsim holandskym receptom aj ked Bart miluje slovensku kuchynu, obcas si mozem splhnut, a este som sa chcela spytat ci je endivia to pokrajane zelene vo velkych sackoch, lebo na foto to mas v celku. Dakujem
janger
@diabambulka , dakujem.
@zdenkanl , slaninu tam kludne mozes dat.
Endivia to je andijvie. Byva uz pokrajana v sackoch, ale ja kupujem vacsinou celu, este nepokrajanu. Niekto robi aj s varenej endivie, ale to nam tak nechuti, najradsej mame zo surovej. Ked to este 'chrumka'.
marianne69
@janger stihas to Ty tomu svojmu sef-kucharovi vsetko prekladat?:-)))vsak je tu za hviezdu,ak vyhra,mas po odmene:-)))
babav
Musim aj ja pochvalit... vynikajucu polievku aj sikovneho manzela ...
tomu mojmu este aj caj prihori......Hrachovu polievku varievam
s udenym kolienkom,ale to cerstve masko iste chut vylepsi;-)
cica2
tiež by som si dala, musí úžasne chutiť....kk:)
hubata
eeee..... to Holanďania s tými krásnymi modrými očami vedia aj takéto dobroty variť?Tiež som doteraz poznala len tie naše dve klasické hrachové polievky letnú a zimnú. Táto môže byť kľudne ako hlavné jedlo, rozvoniava až sem!
matata1
@Janger odkáž manželovi, že chválim, chválim, chválim. Škoda že ste tak ďaleko, hneď by som sa dala pozvať na jeden tanierik :o)))
janger
@marianne69 , zas az nejako moc ho chvalit nesmiem, lebo by mu stupla slava do hlavy ;-))).
@babav , ten moj vari rad...Narobi sice pritom dost neporiadku, nuz ale co uz...
@hubata , Holandania nemaju veru vsetci modre oci, :-)...A veru tuto polievku jedavame ako hlavne jedlo.
Vsetkym dakujeme za pochvalu :-).
janger
@matata1 , veru, dost je to daleko...Bola by si vitana, ved z takeho obrovskeho hrnca sa kopu ludi naje :-).
pipihendy
Velmi pekne dakujem. Budem cez vikend varit. Urcite je to vynikajuci recept
dobryhrncekvar
jankavaskova, zelený celý hrach mávajú v supermarketoch bez problémov, napr.hypernova, kaufland.
Recept na holad. hrachovú polievku chválim, musí byť polievočka super.
jerrysea
Konecne aj ja vyskusam holandsky recept :) To bude prekvapenie, ked najblizsie ponuknem znamych holandskym jedlom a nie slovenskym ;) Groot bedank :)
janger
Este raz vam vsetkym dakujem.
@jerrysea , az teraz zistujem, ze je tu na Vareche viacero 'holandskych' varechacov :-))). Groeten!!!
@pipihendy , dufam, ze chutila. Tento recept som uverejnila vlastne na tvoj podnet. Inac by som bola este pockala, kym nabuduce spravime tu 'hustejsiu' verziu. Ale aj tato je vyborna.
eviana
@janger , polievka vyzerá úžasne, veľmi sa mi páči, takéto husté sýte polievky sú na zimu ako stvorené. Veľmi chválim Tvojho chlapa, krásne navaril a silnú inšpiráciu ste mi dali, ukladám a isto veľmi skoro vyskúšam. Janielka, určite dám vedieť naše dojmy. Ďakujem za skvelý recept :)
janger
@evianka mila, ja som teraz prave pisala v komente pri mojom novom recepte, ze moj muz robil dnes tuto tradicnu holandsku polievku :-). Tak este stale tu rozvoniava... Robil v obrovskom hrnci, aj syn si zobral, nemusi zajtra varit. Aj dcera chcela, aby sme jej odlozili. Kopa pojde do mraznicky. Dakujem ti za mile pristavenie :-).
eviana
@janger , byť bližšie, tak som sa nielen pri recepte pristavila, ale rovno pod kuchynským oknom s tanierom v rukách stepujem :)
janger
:-))), no rada by som ta ponukla. Poviem aj muzovi zajtra (uz teraz spi...), ze dostal pochvalu, bude pysny, ako pav. On si na tuto polievku moc potrpi ;-))).
eviana
@Janielka , zajtra sa chystám variť túto Tvoju polievočku, hrach už je namočený - ledva som zohnala zelený, všade tu len žltý majú, ale aj ten zelený je polený. Snáď nebude vadiť, dám pozor, aby sa nerozvaril úplne... Chcela som sa spýtať, čo použiť namiesto Vašej klobasy? Bo mám pocit, že naša klasická údená klobása čabajského typu by bola príliš aromatická? Hm? Vopred ďakujem za radu.
janger
@evianka , zlatko, to nevadi, ked mas hrach poleny, aj ten je vyborny, muz varil teraz naposledy tiez z poleneho, kludne sa moze rozvarit... To s tym aj pocitaj, ze sa rozvari. Niektori pouzivaju len ten. Alebo hrach rozmixuju. Bude polievka este hustejsia. Ona aj ma byt husta (aby v nej az lyzica stala :-) ). Ten poleny netreba ani tak dlho mocit. Rozmyslam, ze co namiesto tej nasej klobasy...Slovenske vyrobky az tak moc dobre nepoznam. Tradicnu klobasu by som nedavala, ta tam nebude az tak pasovat. Ak by si mala nejake dobre, kvalitnejsie parky... Ta struktura je taka podobna. Holandska je sice aj udena, ale myslim, ze to nebude nejako vadit. Drzim palce, dufam, ze bude chutit :-).
eviana
@Janielka , ďakujem za radu. Inak, aj pri zeleri som musela kapánek improvizovať, bo som nedostala s vňaťou, tak som zobrala aj stonkový. Som presvedčená, že polievka chutiť bude, už na prvý pohľad to bola "láska gastronomická" veľká :) Isto Ti dám vedieť :) Zdravím do NL :)
janger
@evianka , ta aroma je aj v stonkovom. Ale zeler, tu bulvu mas? Lebo ten tam patri :-)...Pa-pa.
eviana
@janielka , zelerovú bulvu mám doma vždy, len tu tomu všade asi ošklbú vňať, tak namiesto nich bude aj stonkový :)
janger
@evianka , aj tu byva niekedy osklbany a niekedy je taky krasne 'zarasteny' :-). Sem - tam si tej vnate aj zamrazim pre istotu.
eviana
Janielka, polievka je výborná - skvelá chuť, vôňa - hustá, sýta, hrejivá, dokonalá je... tých 5* je za ňu málo. Čerstvo dovarená, ale už zdegustovaná:



Pre nás južanov jemne doladená chilli :) Všetci chválime a ďakujeme Tebe aj Tvojmu drahému za skvelý recept :) Pozdrav zo Šamorína do NL :)
janger
Jeeej, @evianka , no ty si nesmierne sikovna...Velmi si ma potesila, ze polievka chuti :-). A uvidis, zajtra bude este lepsia. To je polievka, ktora je statim este chutnejsia. Aj ja tebe davam 5*. Muz sa tesi :-))). Dakujem, samozrejme, aj za foto. Vela pozdravov a prajem prijemny vikend :-).
eviana
@janger , takže potešenie je na oboch stranách... a to všetko aj vďaka tejto skvelej polievke :). No ja to vidím tak, že si budem musieť kúpiť aj ja taký hrnčisko 13 l, pretože nedávno mi syn odpálil môj 8 litrový, tak mám zatiaľ len cca 5 litrový... a uznaj, to je naozaj málo pri niečom takom fajnom ako táto polievočka :)
janger
@evianka , my sme ten velky hrniec kupili hlavne kvoli tejto polievke, kuracej a vianocnej kupustnici :-). Strasne to nemam rada, ked mam hrniec naplneny az povrch a pri vareni mi z neho vyteka, alebo sa bojim pomiesat... A v tomto hrnci ked sa vari, hoci nie je plny polievky, ale mas este taku rezervu ;-))).
janger
Haha, @kukulienka , ved niekedy uvar, kym je este zima...To je zimna polievka. Hoci tento rok vlastne ani zima nie je. Tu urcite nie :-). Este k tej farebnosti...Niektori tu zeleninu s hrachom uplne popucia, pripadne az rozmixuju. Aj tak sa robieva. Ale my mame radsej v nej taketo kusky. Preto moj muz vari zeleninu az na dvakrat....A dakujeme za hodnotenie :-).
kecemis
Janka, polievka super. Aj ten nas maly Avatar, ako mi niekto tu nazval vnucku, zjedla vsetko a predstav si bez preberania. To sa tak casto nestava. Dakujem a urcite ju budem pripravovat castejsie.
janger
Ahoj Mirko, dakujem za pochvalu. Poviem aj muzovi, potesi sa :-). Som rada, ze chutila aj tomu vasmu malemu 'avatarikovi' :-))). Pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia