Strapačky
Strapačky

Strapačky s kyslou kapustou, opraženou slaninou a cibuľou

helena10 - bez fotkyhelena10, 12. októbra 2022
Strapačky s kyslou kapustou, opraženou slaninou a cibuľou
Foto: helena10

Dnešný neplánovaný pochúťkový obed. Na peci ešte varím zavíjanú kapustu (holubky, plnené kapustné listy), a zvýšilo mi trocha kyslej kapusty, tak som sa Zobraziť celý popisDnešný neplánovaný pochúťkový obed. Na peci ešte varím zavíjanú kapustu (holubky, plnené kapustné listy), a zvýšilo mi trocha kyslej kapusty, tak som sa rozhodla uvariť strapačky s kyslou kapustou.

Suroviny

4 ks väčšie




Postup

  1. 1

    Zavíjaná kapusta sa ešte varí...

    Strapačky s kyslou kapustou, opraženou slaninou a cibuľou - obrázok 1
  2. 2

    A ja idem uvariť strapačky... Kyslú kapustu restujem iba na bravčovej masti, kým nie je taká mäkka, ako máme radi.

  3. 3

    Postavím si vodu v hrnci na varenie strapačiek.

  4. 4

    Očistené zemiaky nastrúham na ručnom zemiakovom strúhadle. Pridám trochu soli a primerané množstvo polohrúbej múky, aby mi vzniklo cesto požadovanej konzistencie – ani husté, ani riedke. Robím od oka.

  5. 5

    Slaninu aj cibuľu nakrájam na drobné kocky a nechám spražiť. Horúce vlejem do udusenej kapusty.

  6. 6

    Cez haluškár dávam zemiakové cesto do vriacej vody a uvarím halušky – strapačky. Scedené, nepreplachované vsypem do zmesi horúcej kapusty, opraženej cibule so slaninou a premiešam. Ak treba, osolím podľa potreby. Pre mňa to bol pochúťkový obed.

Diskusia k receptu

mijaita
Top strapacky jsem jedla v restauraci u silnice na Orave a urcite a v salaši spišske. Labuzo!!
1x haji
chemik
@mijaita (12.10.2022 18:40)

To proto, že na chuti strapaček měla podíl restovaná cibulka s oravskou slaninou!
chemik
@helena10 (12.10.2022 18:28)

Souhlasím, ale z mládí si je pamatuji pod názvem trepanky. Jak je to dnes nevím.
helena10
@chemik , presvedčil si ma, že pochádzaš z východného Slovenska... Je to aj moja mladosť. Doma ich mama varila a mali tiež názov Trepanky alebo v okolí aj Metané halušky. Cesto po častiach sa dáva na drevené denko (lopár) a lyžicou sa rýchlo halušky hádžu do vriacej vody. Lyžica sa namáča podľa potreby do vody...
Ďakujem za nahliadnutie rcp a milý komentár. 🤗

1x haji
chemik
@helena10 (13.10.2022 07:41)

Dík za pochvalu a ještě něco přidám. Místo kysaného zelí dělám dle mamy trepanky se zelím hlávkovým nastrouhaným a vydušeným na sádle a slanině skoro do sucha. Po smíchání hrnec s trepankami schovám před strávníky a jí se po ohřátí až druhý den, ovšem nejlepší jsou ohřívané natřikrát. Ale chce to pevnou vůli nesežrat hned po uvaření :-))
helena10
@chemik , s hlávkovou kapustou a slaninkou sa u nás robili klasické rezanky - halušky. A počas pôstného obdobia sa kapusta vydusila na masle. Posielam srdečný pozdrav zo severovýchodu SK ...

1x haji
ria2
Moje asi najobľúbenejšie jedlo. Strapačky s kyslou kapustou. Ja akurát kapustu dusím už na masti z vytopených škvariek. Musím si ešte počkať na novú kapustu, stará sa už minula.
1x haji
helena10
@ria2 , u nás to už bolo dávnejšie, keď sme mali z doma výchovnej svine slaninu, šmalec i škvarky a doma nakladanú kyslú kapustu...lepšie trepanky - metané halušky - strapačky odvtedy neboli. Pozdravujem.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia