Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. augusta 2014
Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri Zobraziť celý popisTýmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri 2005 susedovi Dušanovi Tažikovi (vedúcemu výroby košického ŠD) a jeho vzácnej manželke Alenke. Na hubačke sme boli za Bukovcom. Ja som nazbieral za košík tzv. „pšutiek“ (suchohríby, pôvabnice dvojfarebné i fialové, podpinky, hlívy a inšó), ale Dušimu sa podarilo nájsť dva hríby „praváky“ a práve tie tvoria základ pre túto moju úžasnú pochúťku.

4÷6
porcie
33 minút
príprava
3÷5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200-1 500 g čerstvé
podľa potreby g
150-200 g prerastená
1 ks červená väčšia
podľa potreby g (alebo masť švarená)
podľa chuti g
1 ČL čerstvo mletý
200-250 g čerstvé
1 000-1 200 g veľké
1 ks čerstvé
500-600 g
2 hrste čerstvá
1 hrsť čerstvé lístky
1 hrsť lístky
podľa potreby g




Postup

  1. 1

    Tak, ako k prácam v kuchyni, v záhradke, okolo domáceho „pernatého i chlpatého“ zverstva, spoznávaniu a využívaniu liečivých rastlín i húb, ma s láskou viedla a trpezlivo priúčala moja babička, lady Ann, B. P., aj ja som sa snažil k opakovaniu pri formovaní citlivých dušičiek mojich vnúčeniec, Čvorgľov, Lilinky a Samka. Tento krásny hríb „smrekáč“ bol jedným z prvých „úlovkov“ Samka, vtedy ešte päť ročného v lese okolo Slavošoviec.

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „praváky“ svojou „špongiou pod klobúkom“ pri varení vytvoria vo vode šmýkľavý „šlem“, ktorým sa Vám halušky „čúzgajú“ dole hrdlom úžasne ľahko. … a Vy, pri ich jedení prežívate fantastický gastronomický gurmánsky sen, s nebíčkom v „pusinke aj v brušku“, s chuťou a vôňou slovenských lesov, hôr, lúk a strání! Ja som tu, ďaleko od domova, musel tento sen „pretrpieť“ dlho predlho, než som sa konečne dostal k tomu pravému „materiálu“ a sníval „na živo“. Naviac sme tento weekend mali vzácnu návštevu z Arizóny, švagra Luxiho s jeho thaiwanskou manželkou CJ, tak som sa týmto jedlom predstavil naozaj „par excellence“!!! Začal som tým, že som načistil a nakrájal dostatočné množstvo húb (ja som po prvý raz v živote varil iba z čistých hríbov). Po uvarení by ich malo ostať „kopcovité“ sitko. Vo veľkom hrnci som nechal zovrieť osolenú vodu a presypal do nej na „tip_top“ kúsky pokrájané hríby; obvaril som ich naozaj len krátko, „do prvej peny“

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    čas som využil na prípravu zeleného „trojboja“ = petržlenová vňať, zelerové a ligurčekové lístočky

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v „komletizačnom“ hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, prilial 2 PL rastlinného oleja, priložil postrúhanú veľkú červenú cibuľu a všetko pekne krátko podusil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do tohoto základu som pomocou sitka (!!! V žiadnom prípade vriacu vodu po hubách nevylievať!!! V nej sa totiž budú variť halušky!!!) preložil predvarené huby, pridal ½ masla (asi 100 g), premiešal

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridal ½ zeleného „trojboja“, kopcovitú mokka lyžičku (ML) čerstvo mletého jalovca, čerstvo MČK a vzápätí opäť krátko podusil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z dvoch naozaj veľkých zemiakov (asi 1 000 g), ½ kg polohrubej múky a KL soli som pripravil cesto na halušky (ja ho robím s vajíčkom)

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cez „haluškátor“ som ho pretlačil do vriacej „pohubovej“ vody s posledným, na kocky pokrájaným, zemiakom

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tri razy nechal „speniť“

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a vzápätí na to, opäť pomocou sitka, bez premývania, preložil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do udusenej zmesi húb, slaniny a zeleného „trojboja“; polial druhou ½, tentoraz prepraženého, voňavého masla, podľa potreby dosolil, nežne s citom premiešal a „za horúca“ servíroval

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v hlbokých tanieroch, posypané druhou ½ zeleného „trojboja“ a struhaným údeným liptovským oštiepkom; všetci štyria, po aperitíve s drienkovicou, sme s velikánskou chuťou zjedli túto dobrotu; najväčšiu radosť som však mal z pohľadu na švagrinú, ako s veľkou lyžicou "vehementne láduje" slovenské halušky do svojej čínskej pusy

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ak sa to niekomu zdá málo, môže aj tieto halušky podávať na tzv. bačovský, furmanský, či drevorubačský spôsob, ako ja bryndové, v marci t. r. „bratránkovi“ Slávkovi a jeho vzácnej manželke Nadenke, ktoré sme jedli „s velikó lžečkó“, s opraženou domácou slaninou a klobásou; hubárska sezóna je teraz u nás doma v plnom prúde, úlovky bohaté (mám overené informácie, že aj okolo Košíc), tak smelo do „znášania“ plných košíkov a urobte si aj Vy nebíčko, plné slastných vôní i chutí, na jazyku aj v brušku!

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    medovo-orechový koláč podľa rcp od @safira85 a po „konzultácii“ podľa @myalab – obidvom milým kolegyniam buď moje srdečné poďakovanie - svojou vynikajúcou chuťou výrazne obohatil príjemnú atmosféru v spoločnosti našich milých hostí; orechy som pred pokrájaním na „hrubo“ na „sucho“ opražil (@izabella 929 veľmi pekne ďakujem za radu), do krému som „privaril“ vrecúško vanilkového pudingu a pod krém som natrel dobré dve „decká“ doma uvareného čučoriedko_jahodovo_brusnicového džemu

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    kvety pod poštovou schránkou, hlavne „smraďošky“, nám, susedom i okoloidúcim, svojou krásou naozaj spríjemňujú život

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

daguska
Teda,tie tvoje recepty fakt nemajú chybu.Hned by som si dala.Mñam.
1x sracz
pusta
Milý@sracz - Ferikém drágám, zase jeden úžasný recept od teba s krásnym a vtipným slovom, ako všetky recepty od teba :-)
chutné, perfektné a fantastické.
*****
1x sracz
izabella929
@sracz....kr ásne chutné jedlo...) to po prvé...aj ja som milovníkom tohto jedla.-..) to po druhé a tie kvietky okolo poštovej schránky mi pripomenuli moje kvietky-) takže 3 v jednom a nesmierne šťastná, že ťa vidím aj malého *Samka..srdečne pozdravujem za veľkú mláku...
1x sracz
martyka14
Super, veľmi sa mi páčilo aj sprievodné slovo...Robila som hríby na viaceré spôsoby,ale s haluškami ešte nie. Vyzerá to úžasne, určite aj vonia. Istotne vyskúšam.
1x sracz
aroooo
krása, **************************************************************************************************************kk
1x sracz
frezia68
Tak sa Ti splnil sen,že budeš mať čerstvé hríby a teším sa s Tebou,že dodávka došla OK :-))).Vymyslel si zaujímavý a originálny recept,veľmi vieš uplatniť fantáziu pri receptoch,takže ***** :-)
1x sracz
katka1313
tak tento receptík je ako keby som čítala rozprávku...krásne napísané a určite veľmi chutné...ukladám
1x sracz
mariamka
az dusu pohladi tento multikulturny a predsa rydzo slovensky recept, dlho pasiem po haluskach s hubami, teraz si ma cisto nakopol, pribehom , chutami, "autenticitou", dakujem @sracz aj vsetci zucastneni :))
1x sracz
kimlo
Krasne si to napisal Feri...buducu sezonu sejem tie Tvoje papricky co si mi poslal, budem informovat fotom aj pismom.. Vdaka Ti.
1x sracz
mesiar50
Skvelo vyzerajuce jedlo.Recept je uz v kk.Dakujem priatelu a zelam ti vsetko dobre.
1x sracz
sracz
Ďakujem Vám všetkým za milé slová a teším sa, že Vás môj rcp tak zaujal. Presne kvôli tým nádherným reakciám milé sýkorky, jašteričky a čučoriedky: @izabella929 , @jozka2 , @daguska , @ampara , @pusta , @radost , @martyka14 , @aroooo , @frezia68 , @katka1313 , @mariamka , @kukulienka71 a samozrejme, že aj vážení priatelia: @chrobaktruhlik , @kimlo a @mesiar50 a predstave, že aj jedlo podľa mojeho rcp niekto pripraví a dokonca mu bude chutiť, ma povzbudzuje do ďalších aktivít. Prajem Vám všetkým krásne slnečné úsmevné dni, plné pohody a spoločnosti úprimných dobroprajných ľudí!!!
porzellanka
teda - az som mala slzy v ociach, ked som si precitala nadpis receptu. Halusky s hribami sme mavali doma, moj otec bol vasnivy hubar. Trosku obmenene, jedno z najoblubenejsich jedal z detstva. Dakujem Sracz, za pripomenutie.
1x sracz
anus
Je to nádhera škoda že u nás hríbov moc nie je ale ani nepoznám , ale milujem.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia