Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. augusta 2014
Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri 2005 susedovi Dušanovi Tažikovi (vedúcemu výroby košického ŠD) a jeho vzácnej manželke Alenke. Na hubačke sme boli za Bukovcom. Ja som nazbieral za košík tzv. „pšutiek“ (suchohríby, pôvabnice dvojfarebné i fialové, podpinky, hlívy a inšó), ale Dušimu sa podarilo nájsť dva hríby „praváky“ a práve tie tvoria základ pre túto moju úžasnú pochúťku.

4÷6
porcie
33 minút
príprava
3÷5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 200-1 500 g čerstvé
podľa potreby g
150-200 g prerastená
1 ks červená väčšia
podľa potreby g (alebo masť švarená)
podľa chuti g
1 ČL čerstvo mletý
200-250 g čerstvé
1 000-1 200 g veľké
1 ks čerstvé
500-600 g
2 hrste čerstvá
1 hrsť čerstvé lístky
1 hrsť lístky
podľa potreby g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tak, ako k prácam v kuchyni, v záhradke, okolo domáceho „pernatého i chlpatého“ zverstva, spoznávaniu a využívaniu liečivých rastlín i húb, ma s láskou viedla a trpezlivo priúčala moja babička, lady Ann, B. P., aj ja som sa snažil k opakovaniu pri formovaní citlivých dušičiek mojich vnúčeniec, Čvorgľov, Lilinky a Samka. Tento krásny hríb „smrekáč“ bol jedným z prvých „úlovkov“ Samka, vtedy ešte päť ročného v lese okolo Slavošoviec.

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „praváky“ svojou „špongiou pod klobúkom“ pri varení vytvoria vo vode šmýkľavý „šlem“, ktorým sa Vám halušky „čúzgajú“ dole hrdlom úžasne ľahko. … a Vy, pri ich jedení prežívate fantastický gastronomický gurmánsky sen, s nebíčkom v „pusinke aj v brušku“, s chuťou a vôňou slovenských lesov, hôr, lúk a strání! Ja som tu, ďaleko od domova, musel tento sen „pretrpieť“ dlho predlho, než som sa konečne dostal k tomu pravému „materiálu“ a sníval „na živo“. Naviac sme tento weekend mali vzácnu návštevu z Arizóny, švagra Luxiho s jeho thaiwanskou manželkou CJ, tak som sa týmto jedlom predstavil naozaj „par excellence“!!! Začal som tým, že som načistil a nakrájal dostatočné množstvo húb (ja som po prvý raz v živote varil iba z čistých hríbov). Po uvarení by ich malo ostať „kopcovité“ sitko. Vo veľkom hrnci som nechal zovrieť osolenú vodu a presypal do nej na „tip_top“ kúsky pokrájané hríby; obvaril som ich naozaj len krátko, „do prvej peny“

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    čas som využil na prípravu zeleného „trojboja“ = petržlenová vňať, zelerové a ligurčekové lístočky

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v „komletizačnom“ hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, prilial 2 PL rastlinného oleja, priložil postrúhanú veľkú červenú cibuľu a všetko pekne krátko podusil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do tohoto základu som pomocou sitka (!!! V žiadnom prípade vriacu vodu po hubách nevylievať!!! V nej sa totiž budú variť halušky!!!) preložil predvarené huby, pridal ½ masla (asi 100 g), premiešal

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridal ½ zeleného „trojboja“, kopcovitú mokka lyžičku (ML) čerstvo mletého jalovca, čerstvo MČK a vzápätí opäť krátko podusil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z dvoch naozaj veľkých zemiakov (asi 1 000 g), ½ kg polohrubej múky a KL soli som pripravil cesto na halušky (ja ho robím s vajíčkom)

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cez „haluškátor“ som ho pretlačil do vriacej „pohubovej“ vody s posledným, na kocky pokrájaným, zemiakom

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tri razy nechal „speniť“

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a vzápätí na to, opäť pomocou sitka, bez premývania, preložil

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do udusenej zmesi húb, slaniny a zeleného „trojboja“; polial druhou ½, tentoraz prepraženého, voňavého masla, podľa potreby dosolil, nežne s citom premiešal a „za horúca“ servíroval

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v hlbokých tanieroch, posypané druhou ½ zeleného „trojboja“ a struhaným údeným liptovským oštiepkom; všetci štyria, po aperitíve s drienkovicou, sme s velikánskou chuťou zjedli túto dobrotu; najväčšiu radosť som však mal z pohľadu na švagrinú, ako s veľkou lyžicou "vehementne láduje" slovenské halušky do svojej čínskej pusy

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ak sa to niekomu zdá málo, môže aj tieto halušky podávať na tzv. bačovský, furmanský, či drevorubačský spôsob, ako ja bryndové, v marci t. r. „bratránkovi“ Slávkovi a jeho vzácnej manželke Nadenke, ktoré sme jedli „s velikó lžečkó“, s opraženou domácou slaninou a klobásou; hubárska sezóna je teraz u nás doma v plnom prúde, úlovky bohaté (mám overené informácie, že aj okolo Košíc), tak smelo do „znášania“ plných košíkov a urobte si aj Vy nebíčko, plné slastných vôní i chutí, na jazyku aj v brušku!

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    medovo-orechový koláč podľa rcp od @safira85 a po „konzultácii“ podľa @myalab – obidvom milým kolegyniam buď moje srdečné poďakovanie - svojou vynikajúcou chuťou výrazne obohatil príjemnú atmosféru v spoločnosti našich milých hostí; orechy som pred pokrájaním na „hrubo“ na „sucho“ opražil (@izabella 929 veľmi pekne ďakujem za radu), do krému som „privaril“ vrecúško vanilkového pudingu a pod krém som natrel dobré dve „decká“ doma uvareného čučoriedko_jahodovo_brusnicového džemu

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    kvety pod poštovou schránkou, hlavne „smraďošky“, nám, susedom i okoloidúcim, svojou krásou naozaj spríjemňujú život

    Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Milý@sracz - Ferikém drágám, zase jeden úžasný recept od teba s krásnym a vtipným slovom, ako všetky recepty od teba :-)
chutné, perfektné a fantastické.
*****
@sracz....kr ásne chutné jedlo...) to po prvé...aj ja som milovníkom tohto jedla.-..) to po druhé a tie kvietky okolo poštovej schránky mi pripomenuli moje kvietky-) takže 3 v jednom a nesmierne šťastná, že ťa vidím aj malého *Samka..srdečne pozdravujem za veľkú mláku...
Super, veľmi sa mi páčilo aj sprievodné slovo...Robila som hríby na viaceré spôsoby,ale s haluškami ešte nie. Vyzerá to úžasne, určite aj vonia. Istotne vyskúšam.
Tak sa Ti splnil sen,že budeš mať čerstvé hríby a teším sa s Tebou,že dodávka došla OK :-))).Vymyslel si zaujímavý a originálny recept,veľmi vieš uplatniť fantáziu pri receptoch,takže ***** :-)
az dusu pohladi tento multikulturny a predsa rydzo slovensky recept, dlho pasiem po haluskach s hubami, teraz si ma cisto nakopol, pribehom , chutami, "autenticitou", dakujem @sracz aj vsetci zucastneni :))
Krasne si to napisal Feri...buducu sezonu sejem tie Tvoje papricky co si mi poslal, budem informovat fotom aj pismom.. Vdaka Ti.
Ďakujem Vám všetkým za milé slová a teším sa, že Vás môj rcp tak zaujal. Presne kvôli tým nádherným reakciám milé sýkorky, jašteričky a čučoriedky: @izabella929 , @jozka2 , @daguska , @ampara , @pusta , @radost , @martyka14 , @aroooo , @frezia68 , @katka1313 , @mariamka , @kukulienka71 a samozrejme, že aj vážení priatelia: @chrobaktruhlik , @kimlo a @mesiar50 a predstave, že aj jedlo podľa mojeho rcp niekto pripraví a dokonca mu bude chutiť, ma povzbudzuje do ďalších aktivít. Prajem Vám všetkým krásne slnečné úsmevné dni, plné pohody a spoločnosti úprimných dobroprajných ľudí!!!
teda - az som mala slzy v ociach, ked som si precitala nadpis receptu. Halusky s hribami sme mavali doma, moj otec bol vasnivy hubar. Trosku obmenene, jedno z najoblubenejsich jedal z detstva. Dakujem Sracz, za pripomenutie.

Pridaj komentár k receptu: