Gulášová polievka
Foto: bugout
Vychádzal som z viacerých maďarských receptov na klasickú gulášovú polievku (Gulyásleves). Takže áno, takto nejako vyzerá originál maďarský guláš.
Suroviny
220 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby :-) |
|
1 ks |
|
1-2 ks |
|
(alebo vývar) |
|
podľa chuti |
|
2 Čl |
|
1 ČL |
|
podľa chuti (niečo pikantné) |
|
1 ČL |
|
1-2 ks |
|
2-3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Najskôr dáme na masť opekať na kocky nakrájanú slaninu a nasleduje rasca a cibuľa tiež na drobno. Keď je cibuľa zlatavá pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť. Zaprášime červenou paprikou, premiešame a stiahneme výkon. Pridáme cesnak, korenie, soľ, bobkový list a nakrájanú paradajku a papriku (a niečo pikantné). Zakryjeme a necháme dusiť kým si pripravíme zvyšok. Ak máme biedne paradajky, alebo vôbec do mäsového základu zarestujeme paradajkový pretlak.
- 2
Kým sa dusí základ očistíme a nakrájame si zemiaky, mrkvu a petržlen (kto chce môže aj zeler) a dáme bokom. Základ zalejeme vodou (ak máme vývar, určite to bude lepšie) a varíme. Pokiaľ ide o množstvo vody (ak nemáme vývar a nechceme bujón), zalievame opatrne len nech je všetko zakryté vodou a radšej vodu dolejem ako by to bolo moc riedke a bez chuti. Má to byť polievka, nemá v tom stáť lyžica. Varíme, kým nie je mäso uvarené. Keď je mäso skoro hotové pridáme mrkvu a petržlen a varíme zhruba pol hodinku a na poslednú fázu varenia pridáme zemiaky (ak ich chceme rozvariť a čiastočne zahustiť polievku treba ich dať skôr). Ešte k vode a bujónu, ja osobne nemám problém s bujónom, ale vzhľadom na požadovanú hustotu uvedené suroviny stačia na dostatok chuti.
- 3
Pokiaľ ide o mrkvu, petržlen a zemiaky môžete ich pridať kedy chcete, podľa vašich preferencií a toho ako veľmi ich chcete uvarené. Maďari do tejto polievky zavárajú takú drobnú domácu cestovinu, niečo ako naša mrvenica. Urobí sa tvrdé cesto len s vajca a múky a odštipujú sa z neho také malé kúsky (zatiaľ som to neskúšal).
Tiež gulášová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu