Gruzínsky šalát
Foto: alena45
Nechala som sa inšpirovať tu : http://www.povarenok.ru/recipes/show/113184/, trochu mi nesedeli množstvá surovín, tak som ich upravila tak ako sa mi to javilo podľa mojej chuti. Zobraziť celý popisNechala som sa inšpirovať tu : http://www.povarenok.ru/recipes/show/113184/, trochu mi nesedeli množstvá surovín, tak som ich upravila tak ako sa mi to javilo podľa mojej chuti. Najviac ma zaujal tým, že sa nemusí sterilizovať.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Umyjeme si zeleninu aj poháre a všetko si pripravíme dopredu. Rajčiny pokrájame na plátky, kto nechce šupky, musí si ich predtým obariť a ošúpať. Použijeme domáce rajčiny, kupované nemajú žiadnu šťavu a tú potrebujeme. Papriky nakrájame na pásiky.
-
3
Uhorky prekrojíme a krájame na polkolieska, cesnak nasekáme nadrobno, nelisujeme ho.
-
4
Prvé dáme do hrnca variť rajčiny, keď začnú vrieť, stíšime plameň a pridáme papriku a varíme cca 15 minút. Potom pridáme uhorky, soľ, cesnak, cukor a olej a miešame ešte toľko minút, aby sa prevarili aj uhorky. Zelenina by mala byť skoro zakrytá rajčinami. Nebojíme sa ochutiť šalát, lebo uhorky ešte do seba jeho chuť nasiaknu. Vriaci šalát nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a dáme chladiť najmenej na 24 hodín do deky.
Tento rok sa nám na moje i mamine prekvapenie urodilo až príliš veľa rajčín. I paprík. I cesnaku. Bazalkového pesta som narobila do budúcej jari, rajčiny odšťavujem a konzumujem...no toto vyskúšam.
netuším, v deke sa viečka pekne chytili.
urob tú Apetitku od Danje, ja ešte idem dnes urobiť ďalšiu dávku.
varecha.pravda.sk/recepty/apetitka-zo-zelenej-papriky-fot...
presne, je fakt výborná. Tiež hľadám recepty, kde uplatním paradajky, tento rok je priaznivý. Zatiaľ.
práve som si dala z neho z chladničky, uhorky za tri dni vsiakli chuť z nálevu. Keď chceš, tak si ich očisti, viem, že niekomu šupka vadí. Kvôli mame spravím aj ja jednu várku očistenú z kože uhorku aj rajčinu.
Bez konzervantu a bez zavařování bych uchovávala j.e.d.i.n.ě v lednici. Mám ráda jistotu, když už se s materiálem dělám, aby byl k užitku. Když ne lednice, tak Deko a zavařit. Každý jak si rozumí.
tiež som si nie celkom istá, že to nezačne kysnúť, ale keď podobne, hoci bez uhoriek a cesnaku robím lečo, a uhorky sa v šťave povaria, tak budem dúfať. Pre istotu z tých pohárov dám polovicu do chladničky a polovicu nechám voľne v byte. Po mesiaci dám vedieť.
Jasná zpráva, chce to vyzkoušet. Dělám též lečo, bez konzervantu, ale zavařuji. Moje babi dělávala podobnou "čalamádu", ale s konzervantem a zavařovala. Já dělám například salát z červené řepy, s křenem a v nálevu, ten se nezavařuje, dávám do lednice. Přestože dodržuji čistotu, dohlížím aby byla zelenina v pořádku, už se mi stalo, že zkysnul i v lednici. Chce to rychle zkonzumovat. Letos se chová hodně věcí jinak a přijde mi, že je všechno háklivější na kvas a plísně. Jsou věci mezi nebem a zemí. Díky za receptík, je fajn!
deko nieeeee, to uz radsej sterilizacia
Aj ja tak, aj lekváre. Je to presne ako sterilizácia, napr. 80°c 20 minút. Zakrútené v deke majú 80°aj dve hodiny, takže sa vysterilizujú lepšie ako v hrnci. Hneď keď ich vybalím, zistím vedeckou metódou - poklepom po viečku, či všetky chytili. TIe, čo znejú duto, nechytili. A nechytia len tie, ktoré majú zdeformované, alebo zodraté viečko, alebo sa medzi viečko a sklo dostane nejaká nečistota. Tiež sa mi nič nekazí. Nanajvýš to môže skysnúť a bude to nejedlé, žiadna nákaza z toho nehrozí.