Zeleninový šalát
Zeleninový šalát

Gruzínsky šalát

alena45 - fotkaalena45, 16. augusta 2017
Gruzínsky šalát
Foto: alena45

Nechala som sa inšpirovať tu : http://www.povarenok.ru/recipes/show/113184/, trochu mi nesedeli množstvá surovín, tak som ich upravila tak ako sa mi to javilo podľa mojej chuti. Najviac ma zaujal tým, že sa nemusí sterilizovať.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
500 g
2 hlávky
3 KL
3 PL
4 PL
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyjeme si zeleninu aj poháre a všetko si pripravíme dopredu. Rajčiny pokrájame na plátky, kto nechce šupky, musí si ich predtým obariť a ošúpať. Použijeme domáce rajčiny, kupované nemajú žiadnu šťavu a tú potrebujeme. Papriky nakrájame na pásiky.

    Gruzínsky šalát - obrázok 1
  2. 3

    Uhorky prekrojíme a krájame na polkolieska, cesnak nasekáme nadrobno, nelisujeme ho.

    Gruzínsky šalát - obrázok 3
  3. 4

    Prvé dáme do hrnca variť rajčiny, keď začnú vrieť, stíšime plameň a pridáme papriku a varíme cca 15 minút. Potom pridáme uhorky, soľ, cesnak, cukor a olej a miešame ešte toľko minút, aby sa prevarili aj uhorky. Zelenina by mala byť skoro zakrytá rajčinami. Nebojíme sa ochutiť šalát, lebo uhorky ešte do seba jeho chuť nasiaknu. Vriaci šalát nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a dáme chladiť najmenej na 24 hodín do deky.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
no ja neviem ako tento šalát, ale ja celé roky "zaváram" lečo tak, že ho len vriace naplním do pohárov, poriadne zaviečkujem, otočím hore dnom a nechám aj bez deky vychladnúť. V živote som nemala pokazený jediný pohár a vydržia aj pár rokov v pivnici. A aj iné akože zaváraniny, hlavne zeleninové, som takto uchovala. A v bežnej panelákovej pivnici. Jednoznačne musia byť poháre a viečka vysterilizované, napr. v rúre a obsah musí vrieť keď sa dáva so pohárov, a až do plna.
1x aja1616