Grilované kalmáre
Grilované kalmáre

Grilované kalmáre na cesnaku s hráškovou tarhoňou a macerovanou reďkovkou

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 13. septembra 2021
Grilované kalmáre na cesnaku s hráškovou tarhoňou a macerovanou reďkovkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
3
porcie

Suroviny

500 g
50 ml
20 g
z 1 citróna
200 g
250 g mrazený
50 g
50 g
1 viazanička
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Tarhoňu uvaríme v osolenej vode do polomäkka (asi 13 minút). Prepláchneme studenou vodou. Hrášok uvaríme a vymixujeme na jemné pyré. Pyré prepasírujeme, aby sme odstránili šupy. Na panvici zmiešame tarhoňu s pripraveným pyré a pomaly zahrievame. Dochutíme soľou, korením, parmezánom a zjemníme maslom.

  2. 2

    Kalmáre vyčistíme, hlavy necháme v celku a telo pokrájame na 1 cm hrubé prúžky. Necháme dobre osušiť, aby sa na panvici nelepili. Panvicu rozpálime, dáme do nej olivový olej a kalmáre prudko restujeme dozlatista. Potom odložíme zo sporáka, pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

  3. 3

    Balzamikový ocot a cukor dáme variť do hrnčeka. Zredukujeme na polovicu a keď začne hustnúť, odložíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí dochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na polovice a v pripravenej zmesi ich macerujeme 12 hodín. Hotové jedlo ozdobíme čerstvým hráškom a hráškovými klíčkami.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá příloha, povedený servis, foto.